Ελπίδα Μουμουλίδου©
Ο Γιώργος Παπαπαύλου συμπρωταγωνιστεί με τους Θεόφιλο Μακρή, Μαρίνα Φλωροπούλου και ενσαρκώνει έναν αλησμόνητο θεατρικό χαρακτήρα στη σουρεαλιστική κωμωδία "Ο Αρχιτέκτων" της Φώφης Τρέζου, η οποία επιστρέφει για 2η σεζόν στο Θέατρο 104 - Black Box (από 28 Σεπτεμβρίου), σε σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου.
Στο έργο ένας εμμονικός αρχιτέκτονας παραδίδει σε ένα ζευγάρι το νέο του σπίτι. Δεν πρόκειται όμως για μια συνηθισμένη κατοικία, αλλά για ένα απόλυτα ελεγχόμενο σύστημα αυστηρών αναλογιών και απαγορευμένων κινήσεων. Όταν οι νέοι ένοικοι προσπαθούν απλώς να ζήσουν, να καθίσουν ή να φιληθούν, ο δημιουργός παρεμβαίνει διαρκώς.

Διορθώνει, επιβάλλει και τιμωρεί κάθε παρέκκλιση ως απειλή για την αρμονία του χώρου. Σταδιακά αποκαλύπτεται ότι ο Αρχιτέκτονας έχει δεθεί υπαρξιακά με το μπετόν: θεωρεί το κτίσμα ζωντανό οργανισμό και τους ανθρώπους αναξιόπιστους εισβολείς. Η προσπάθεια του ζευγαριού να αναπνεύσει και να οικειοποιηθεί τον χώρο οδηγεί σε μια βίαιη, εφιαλτική σύγκρουση.
Το έργο συνθέτει μια τραγική κωμωδία και μια κοφτερή αλληγορία πάνω στην εξουσία, την εμμονή της τελειότητας και τη σύγχρονη κοινωνία του απόλυτου ελέγχου. Με όχημα το παράλογο χιούμορ και την κλιμακούμενη αγωνία, η γραφή της Τρέζου μετατρέπει τη γεωμετρία σε ηθική και την αισθητική σε βία, αναδεικνύοντας την αιώνια διαμάχη ανάμεσα στη μεταβλητή ανθρώπινη ζωή και στα άκαμπτα, τεχνητά σχέδια.

Τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφουν η Ζωή Ξανθοπούλου και ο Γιώργος Παπαπαύλου. Την κίνηση επιμελείται η Μαρίζα Τσίγκα, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιώργος Λυντζέρης, ενώ την πρωτότυπη μουσική και την ενορχήστρωση υπογράφει ο Γιώργος Ατσικνούδας.

