Πριν και μετά το Πάσχα οι θεατρικές πρεμιέρες πέφτουν βροχή, ακολουθώντας σταθερά την τάση των τελευταίων ετών που θέλουν τη χειμερινή σεζόν 2025-26 να τραβάει μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. Κάπως έτσι χαρτογραφήσαμε και παρουσιάζουμε όλα όσα θα δούμε στη θεατρική Αθήνα τους ανοιξιάτικους μήνες: τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο 2026.


Υποκριτικά στοιχήματα
Τον Απρίλιο δύο μεγάλοι ηθοποιοί ανεβαίνουν στη σκηνή σε ρόλους-πρόκληση. Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης σκηνοθετεί την Κάτια Δανδουλάκη στον "Αρχιμάστορα Σόλνες" του Χένρικ Ίψεν στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Ο Θόδωρος Γράμψας θα ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο κι εκείνη το ρόλο της συζύγου του στο διεισδυτικό δράμα που ανεβαίνει με αφορμή την συμπλήρωση 120 χρόνων από το θάνατο του συγγραφέα. Παίζουν επίσης οι Δημήτρης Δεγαΐτης, Ισιδώρα Δωροπούλου κ.ά. (από 16/4). Από 30 Απριλίου ο Δημήτρης Καταλειφός θα ενσαρκώσει τον θρυλικό ηθοποιό Τζον Μπάριμορ -από το γνωστό καλλιτεχνικό τζάκι- στη σκηνή του θεάτρου Άνεσις, μαζί με τον Δημήτρη Τσιγκριμάνη στο ρόλο του υποβολέα. Ο Φοίβος Σαμαρτζής μεταφράζει και σκηνοθετεί το θεατρικό πορτρέτο "Barrymore: η άνοδος και η πτώση ενός ειδώλου" του William Luce.

'Άνοιξη στο Εθνικό Θέατρο
Πάντοτε μας τραβούν το ενδιαφέρον νέες αναγνώσεις πάνω σε κλασικά έργα. Η σκηνοθέτρια Μαρία Πανουργιά καταθέτει τη δική της εκδοχή πάνω στο "Κουκλόσπιτο" του Χένρικ Ίψεν στην παράσταση "Κουκλίτσα" του Εθνικού Θεάτρου. Εδώ η Νόρα μεταμορφώνεται σε δαιμονική φιγούρα που ενσαρκώνει το σύμβολο της απόλυτης ελευθερίας, με τους Στέλλα Βογιατζάκη, Μπάμπη Γαλιατσάτο, Ελεάνα Γεωργούλη, Φιντέλ Ταλαμπούκα, Αινεία Τσαμάτη κ.ά. (από 16/4). Παράλληλα, η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού ολοκληρώνει τα "Σκίτσα" της στο Δίπυλον με το έκτο κατά σειρά έργο που εστιάζει αυτή τη φορά στη γλώσσα της αμφισβήτησης με τίτλο "ΑΜΦΙ (Άπειρες Μικρές Φαεινές Ιδέες)", σε σύλληψη του μουσικού Φώτη Σιώτα (από 3/4). Για λίγο ακόμη συνεχίζεται το "Σκίτσο 5 | Τι θα κάνουμε: Ιστορίες για την αναμονή της αποκάλυψης" του Μιχάλη Πητίδη (έως 29/3).


Πειραγμένοι κλασικοί
Η Σοφία Αντωνίου μετά τον "Οιδίποδα Τύραννο" μάς καλεί να αναμετρηθούμε με τα προσωπικά, συλλογικά και ιστορικά φαντάσματα του παρελθόντος στην παράσταση "'Άμλετ (machine)", η οποία ενώνει τον "'Άμλετ" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με τη "Μηχανή 'Άμλετ" του Χάινερ Μίλερ. Πρωταγωνιστεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα ηθοποιών της νεότερης γενιάς στο θέατρο Πορεία: Μιχάλης Αφολαγιάν, Δημήτρης Καπουράνης, Γιάννης Κόραβος, Λωξάνδρα Λούκας, Aurora Marion, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, Γιώργης Παρταλίδης (από 19/4). Η νέα σκηνοθέτρια Ειρήνη Λαμπρινοπούλου μεταγράφει μαζί με την ηθοποιό Δανάη-Αρσενία Φιλίδου το έργο του 'Άντον Τσέχοφ για τη "Μόσχα" που όλοι αναζητούμε. Η παράσταση "Τρεις αδερφές (θα έρθουν καλύτερες μέρες)" φωτίζει με ευαισθησία αλλά και καυστικό χιούμορ τις ρωγμές της ελληνικής οικογένειας (από 20/4, ΠΛΥΦΑ).


Στη νέα του παράσταση που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Κιβωτός, ο Γιώργος Κουτλής μιλά για την ανάγκη αντίστασης απέναντι στον κυνισμό και την απάθεια της εποχής μας με όχημα την "Αντιγόνη" του Ζαν Ανούιγ. Μαζί με είκοσι νέους ηθοποιούς δημιουργεί ένα ζωντανό πεδίο σύγκρουσης ιδεών, γενεών και αξιών, προκαλώντας τον θεατή να πάρει θέση (από 2/5).
Στο εύθραυστο και βαθιά ανθρώπινο σύμπαν της Βιρτζίνια Γουλφ βουτά ο 'Ένκε Φεζολλάρι ανεβάζοντας στη σκηνή το πιο λυρικό και εσωτερικό της έργο, τα "Κύματα". Ο ίδιος σκηνοθετεί, υπογράφει την απόδοση και τη διασκευή μαζί με τη Ροδή Στεφανίδου και συμπρωταγωνιστεί με τους Αθηνά Καραγιώτη, Αναστασία Τζελέπη, Απόστολος Μαλεμπιτζής κ.ά. (από 16/4). Στο παράλογο σύμπαν του Ευγένιου Ιονέσκο βουτάει από την άλλη μια νέα ομάδα ηθοποιών προσεγγίζοντας την "Φαλακρή τραγουδίστρια" μέσα από μια ονειρική και σωματική σκηνική γραφή, σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Ρεμεδιάκη (από 28/3).


Μάιος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Η συναρπαστική θεατρικά άνοιξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζεται τον Μάιο με την επιστροφή του Τιάγκο Ροντρίγκες, μετά τον "Χορό των εραστών". Αυτή τη φορά ο Πορτογάλος διεθνής σκηνοθέτης χτυπά απευθείας στο συναίσθημα μ’ ένα γράμμα αγάπης για την οικογένεια εν έτει 2077 στην "Απόσταση" (7-10/5) και τον συγκινητικό μονόλογο "By heart" (11-12/5) όπου δέκα εθελοντές θεατές μοιράζονται μαζί του τη σκηνή, δέκα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση στη Στέγη. Από 16 έως 19 Μαΐου, στο πλαίσιο της βαθιά προσωπικής έκθεσης της Τίλντα Σουίντον με τίτλο "Ongoing" στο Onassis Ready, η πολυσχιδής καλλιτέχνις μάς προσκαλεί στην αυτοβιογραφική περφόρμανς "A Biographical Wardrobe". Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου συνεχίζονται η ηλεκτρισμένη παράσταση - εμπειρία του Γιάννη Αγγελάκα "Το Μπλουζ του Μικρού Πρίγκιπα" και το "Μια αχόρταγη σκιά" του διακεκριμένου Αργεντίνου σκηνοθέτη και συγγραφέα Μαριάνο Πενσότι με τους Γιάννη Νιάρρο και Κώστα Νικούλι.


Πώς κλείνει η σεζόν 2025-26 στο Μέγαρο Μουσικής & στο Ολύμπια;
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αναμένουμε δύο ακόμη μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους, στο πλαίσιο του κύκλου National Theatre Live: "'Ήταν όλοι τους παιδιά μου" του 'Άρθουρ Μίλερ, σε σκηνοθεσία του κορυφαίου σκηνοθέτη Ίβο Βαν Χόβε (28/4, 8 μ.μ.) και "'Ένας ήρωας – Το καμάρι της Δύσης" του Τζον Μίλινγκτον Σινγκ, σε σκηνοθεσία της διακεκριμένης Ιρλανδής σκηνοθέτριας Κατρίνας Μακ Λάφλιν (28/5, 8 μ.μ.). Στην Αίθουσα "Νίκος Σκαλκώτας", η Αμαλία Μουτούση ερμηνεύει την "Ραψωδία Ω / Ιλιάδος Ηχώ". Μια σκηνική σύνθεση υψηλών υποκριτικών απαιτήσεων πάνω στην τελευταία ραψωδία της "Ιλιάδας", σε πρωτότυπη μουσική Δημήτρη Καμαρωτού (27-28/4).


Η σεζόν κλείνει αντίστοιχα στο Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας" με τη νέα θεατρική παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού "Η χρονιά χωρίς καλοκαίρι" που χαρακτηρίζει το έντονο εικαστικό στοιχείο. Με φόντο ένα αλλόκοτο καλοκαίρι του 1816, μια ομάδα νέων ηθοποιών, με αφηγητή τον Γιώργο Γλάστρα, μεταμορφώνει τον χώρο του Φουαγιέ σε αστικό σαλόνι της λίμνης της Γενεύης, όπου μέσα από το σκοτάδι γεννιούνται τρομακτικές ιστορίες που στιγμάτισαν την ανθρώπινη διανόηση (από 15/4).


Από το Παλλάς και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέχρι τη Λυρική και το θέατρο 'Άττις - Νέος Χώρος
Αυτή την εβδομάδα κάνει πρεμιέρα η "Astoria", η επόμενη μεγάλη παραγωγή του θεάτρου Παλλάς. 'Ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη του Μεσοπολέμου που υπογράφει σκηνοθετικά ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, σε κείμενο του Κωνσταντίνου Σαμαρά, με έναν πολυμελή θίασο αγαπημένων ηθοποιών: 'Έβελυν Ασουάντ / Θεοδοσία Σαββάκη (σε διπλή διανομή), Χρήστος Στέργιογλου, Μπέσσυ Μάλφα, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μιχάλης Αλικάκος, Γιάννης Τσουμαράκης, Φωτεινή Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Μαχαίρας κ.ά. (από 19/3).

Ανάμεσα στα μεγάλα μουσικοθεατρικά εγχειρήματα που περιμένουμε βρίσκει τη θέση του αντίστοιχα και το "Τζένη Τζένη" των Κώστα Πρετεντέρη - Ασημάκη Γιαλαμά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ο Νίκος Καραθάνος σκηνοθετεί την παράσταση-γιορτή για την Ελλάδα που χάσαμε, σε διασκευή Γιάννη Αποσκίτη, με έναν εντυπωσιακό θίασο: Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Χρήστος Λούλης, Χάρις Αλεξίου, 'Άγγελος Παπαδημητρίου, Ζέτα Μακρυπούλια, Κώστας Μπερικόπουλος, Ιωάννα Μαυρέα, Νίκος Καραθάνος κ.ά. (από 23/4).

Στη Σκηνή Ω και το Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, από την άλλη, παρουσιάζεται ένα μωσαϊκό σύγχρονων ελληνικών δημιουργιών. Ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς και η ελληνογαλλική ομάδα σύγχρονου χορού Synthesis 748 Dance Co. ζωντανεύουν τον "Κήπο των επίγειων απολαύσεων". Το "Μαύρο κουτί" του Γιώργου Ηλιόπουλου, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, με τους Στέφανο Κυριακίδη, Μαρία Κανελλοπούλου, Σταύρο Καραγιάννη, Κατερίνα Λυπηρίδου, 'Έλενα Σταύρου (από 25/4) και έργα όπως η "Λεονάρντα" του Γιώργου Καλογερόπουλου με τον ίδιο και τους Βάσω Μανδύλη, Μαρία Μιχαηλίδου, Εύη Τσακλάνου κ.ά. (από 17/4) και ο "Παρείσακτος" του Κωνσταντίνου Αβράμη με τους Γιώργο Γκιόκα, Μαρίνα Καλογήρου, Ναταλία Λουιζάκη, Ελένη Νιωτάκη (εμπνευσμένος από το δοκίμιο του Jean-Luc Nancy, από 7/5), ανοίγουν διάλογο με την Ιστορία, το σώμα και την κοινωνία. Συνεχίζεται έως τις 5 Απριλίου στη Σκηνή Ω το "Αμάρτημα της μητρός μου" του Γεωργίου Βιζυηνού με την υπογραφή του Δήμου Αβδελιώδη και τους Θεμιστοκλή Καρποδίνη και Μαίρη Βιδάλη.


Στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο αλλόκοτος, ποιητικός κόσμος του Φραντς Κάφκα συναντά το ελαφρό μουσικό θέατρο και την αισθητική του βαριετέ στη νέα παραγωγή "Γιοζεφίνε η αοιδός ή Ο λαός των ποντικιών", σε μουσική του διακεκριμένου συνθέτη Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου. Παίζουν οι Έβελυν Ασουάντ, Ελπινίκη Μαραπίδη, Ρόζυ Μονάκη, Σταύρος Παπαδόπουλος (από 27/3). Για τον Μάιο, ο Στρούμπος ετοιμάζει με την ομάδα Σημείο Μηδέν στο θέατρο 'Άττις - Νέος Χώρος την "Ιφιγένεια η εν Αυλίδι" του Ευριπίδη, ενώ συμμετέχει και στη δημιουργική ομάδα της παράστασης "Ulrike – γράμματα από τη νεκρή πτέρυγα". Πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση βασισμένη στις επιστολές της ριζοσπαστικής φωνής της Ουλρίκε Μάινχοφ κατά την περίοδο της φυλάκισής της (1972-1976), οι οποίες μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Συνδημιουργοί είναι η ηθοποιός Ναταλία Γεωργοσοπούλου και η βιολίστρια Φανή Βοβώνη (Φούρνος, από 27/4).

Από τον Καζαντζάκη στον Ρίτσο
Στο θέατρο Σταθμός, ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί το εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται". Το έργο για τον άνθρωπο, μια ιστορία αγάπης και μίσους, θάρρους και εγκαρτέρησης, ερμηνεύουν οι: Ηλέκτρα Γεννατά, Μάνος Καρατζογιάννης, Πάνος Κούλης, 'Έλενα Μαυρίδου, Κώστας Φαλελάκης κ.ά. (από 28/3). Στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Λυσάνδρα Αναστασοπούλου ερμηνεύει την "Περσεφόνη" του Γιάννη Ρίτσου όπου ο αρχαίος μύθος γίνεται σύγχρονο υπαρξιακό κάλεσμα (από 1/5).


Με βρετανική καταγωγή
Ο Βασίλης Μπισμπίκης σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με τη Λένα Κιτσοπούλου στον "Σωσμένο" του 'Έντουαρντ Μποντ, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου βρετανικού πολιτικού θεάτρου. Παίζουν οι Στέλιος Τυριακίδης, Αλέξανδρος Κουκιάς, Αναστασία Δέλτα, Γιάννης Κατσιμίχας, Λευτέρης Αγουρίδας, Ελένη Γεωργακοπούλου. (Cartel, από 19/3). Για καυτά κοινωνικά ζητήματα μιλούν επίσης το θρίλερ - φαινόμενο "Bacon" της Sophie Swithinbank που σκηνοθετεί η 'Έμιλυ Λουίζου με τους Γιώργο Μπένο και Αλέξανδρο Πιεχόβιακ (Άνεσις, από 17/4), η επίκαιρη "Συναίνεση" της Νίνα Ρέιν, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, με τους Αλέξανδρο Μαυρόπουλο, Κίττυ Παϊταζόγλου, Βαλέρια Δημητριάδου, Ερρίκο Μηλιάρη, Καλλιόπη Παναγιωτίδου κ.ά. (Σύγχρονο Θέατρο, από 17/4) και το "Κουρέλι" του Ντένις Κέλι με την υπογραφή του Συμεών Κωστάκογλου (Χ΄πωρος Θέατρο, από 8/4).


Από το σινεμά στη σκηνή
Με κινηματογραφικό αέρα έρχεται το "Μεγάλο φαγοπότι", βασισμένο στην αμφιλεγόμενη ταινία "La Grande Bouffe" του Μάρκο Φερέρι, στο θέατρο Συγγρού 33. Ο ανερχόμενος Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος σκηνοθετεί το έργο για την απόλαυση ως αυτοσκοπό με τους Χάρη Χαραλάμπους - Καζέπη, Θανάση Δήμου, Δημοσθένη Παπαδόπουλο, Εύη Σαουλίδου κ.ά.

Θέατρο στην εκκλησία
Στον ιδιαίτερο χώρο της Γερμανικής Ευαγγελικής Εκκλησίας, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Αλέξανδρος Διαμαντής παρουσιάζει τον Μάιο το έργο "Κάφκα – ο άγγελος της ιστορίας". Η παράσταση - φόρος τιμής στον Φραντς Κάφκα επανασυστήνει στο κοινό τον κορυφαίο Ευρωπαίο συγγραφέα του 20ού αιώνα, με δραματουργικό όχημα την αλληλογραφία του Κάφκα με την αδελφή του Οττίλιε, η οποία δολοφονήθηκε στο Ολοκαύτωμα.


Κωμωδίες για να διαλέξεις
Για τρεις ξεχωριστές παραστάσεις ο Στέλιος Κρητικός μαζί με τους γιους του, Μιχαήλ 'Άγγελο και 'Άρη, επιστρέφουν στην Αθήνα και το θέατρο Άλσος με τις "Οικογενειακές ιστορίες… των Κρητικών" (22 & 29/3, 5/4). Τον Απρίλιο θα απολαύσουμε στο θέατρο Θησείον την εκρηκτική κωμωδία του Τζορτζ Φάρκιουαρ "Οι στρατηγικές του έρωτα". Ο Τάσος Πυργιέρης σκηνοθετεί το κωμικό παιχνίδι παρεξηγήσεων με τους Τζίνη Παπαδοπούλου, Ιάσονα Παπαματθαίου, Τζωρτζίνα Λιώση, Θωμά Βούλγαρη κ.ά. (από 17/4). Λίγες μέρες μετά κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Auditorium η νέα κωμωδία της Ζέτης Φίτσιου με τίτλο "Οι από κάτω" με τους Ερρίκο Λίτση, Κώστα Καζάκα, 'Άνδρη Θεοδότου, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου (από 23/4).

Ταξίδι στον κόσμο του θεάτρου
Η Εταιρεία Θεάτρου Θέρος της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Θησείον για να μας πει "Τέλος το θέατρο", αντλώντας έμπνευση από το αμετάφραστο στα ελληνικά και άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Εντουάρντο ντε Φίλιππο "Η Τέχνη της κωμωδίας", σε κείμενο δικό της και της Γεωργίας Κανελλοπούλου. Παίζουν οι Μάνος Βαβαδάκης, Νοεμή Βασιλειάδου, Μαρία Γεωργιάδου, Βίκυ Κυριακουλάκου, Μαρία Μαμούρη (από 19/4). Η ομάδα Dulcinea παρουσιάζει τον "Θάνατο ενός ηθοποιού", σε σκηνοθεσία της Άννας-Μαρίας Ιακώβου. Ένα έργο για την ενοχή του καλλιτέχνη που συνομιλεί με το διήγημα του Άντον Τσέχοφ "Ο θάνατος ενός δημοσίου υπαλλήλου" (ΠΛΥΦΑ, από 16/4).

Αμερικάνοι συγγραφείς
Τις "Παραλλαγές πάπιας" του βραβευμένου με Πούλιτζερ Ντέιβιντ Μάμετ υπογράφει ερμηνευτικά και σκηνοθετικά το δίδυμο Κοραής Δαμάτης - Περικλής Μοσχολιδάκης στο θέατρο Μεταξουργείο. Μια γλυκόπικρη κωμωδία για τη φιλία, τη μοναξιά και τις ανθρώπινες σχέσεις, με χιούμορ, υπόγειες εντάσεις και απρόσμενο φινάλε (από 24/4). Για πρώτη φορά θα δούμε στην ελληνική σκηνή τους "Δακτυλογράφους" του βραβευμένου Μάρεϊ Σίσγκαλ, γνωστού για τα "Luv" και "Tootsie". Ένα κοινωνικό έργο για την ανθρώπινη εμπειρία σε σκηνοθεσία της Νάγιας Μητσάκου με τους Γιάννη Λιόκαρη και Σμαράγδα Κάκκινου (ΠΛΥΦΑ, από 4/4). Ο Χρίστος Λύγκας σκηνοθετεί το "Καταφύγιο" της Τζένιφερ Χέιλι που μιλά για το μέλλον των ανθρώπινων σχέσεων στην ψηφιακή εποχή (Art 63, από 24/3 & Πρόβα, από 7/4).


Θέατρο για δύο
Τρία ντουέτα έρχονται στις σκηνές της Αθήνας. Από 3 Απριλίου θα δούμε τη "Διόρθωση" του Τόμας Μπέρνχαρντ στο θέατρο Ροές. Ο Τάσος Πετρίτσης μεταφέρει στη σκηνή το μεταπολεμικό μυθιστόρημα με τους Στέφανο Βλάχο και Ερμή Μαλκότση. Στις 20 του μήνα κάνει πρεμιέρα το σπουδαίο έργο του Ισπανού Γκιλιέμ Κλούα "Το χελιδόνι", που γράφτηκε με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο "Pulse" nightclub στο Ορλάντο το 2016. Ερμηνεύουν από κοινού η Μαρία Τσιμά και ο Κυριάκος Μαρκάτος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, στο θέατρο Ελέρ (από 20/4). Από 20 Μαΐου ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα "η κωμωδία για δύο φωνές" του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, "Village wooing". Στην παράσταση (που παρουσιάζεται με τον τίτλο "Σ’ αγαπώ") ερμηνεύουν οι Γιώργης Κοντοπόδης και Βασιλική Σούτη, σε διασκευή Άγγελου Ανδρεόπουλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου (Θέατρο Καλλιρρόης, από 20/5).

Ελληνικό έργο
Μια σειρά σύγχρονων ελληνικών έργων βρίσκουν επίσης το δρόμο τους για τη σκηνή. Η "κωμικοτραγωδία" του Βασίλη Κατσικονούρη "Η ζωή στα χέρια της", σε σκηνοθεσία Σωτήρη Καραμεσίνη, με τους Χριστίνα Αλεξανιάν, Κώστα Καζανά, Εύα Κοτανίδη και Χριστόδουλο Στυλιανού κάνει πρεμιέρα στο Bios (από 7/5). Στην Κάμιρο η Σοφιάννα Θεοφάνους παρουσιάζει το νέο της έργο "Blunted - Δήμητρες και Περσεφόνες". Η Mαρία Ξανθοπουλίδου σκηνοθετεί το έργο για τη διαχρονική σχέση μητέρας και κόρης, με τις Ευγενία Αποστόλου και Ηλέκτρα Μπαρούτα (από 17/4).

Η νέα ηθοποιός και σκηνοθέτρια Νοεμή Βασιλειάδου και η Εταιρεία Θεάτρου Τροχιές από τη Θεσσαλονίκη ανεβάζουν για λίγες παραστάσεις το έργο "Τα σπίτια αλλάζουν θέση τη νύχτα", μια σκηνική έρευνα πάνω στη γέννηση και τη διάλυση ενός συλλογικού εγχειρήματος, στον νέο χώρο Φρένο στο Βοτανικό (από 18/3). H νεοσύστατη ομάδα Ταράτσα, επίσης από την συμπρωτεύουσα, φέρνει στο θέατρο Δρόμος το θεατρικό της Σοφίας Αλεβιζάτου "Δόξα(sin)", σε σκηνοθεσία της ίδιας και του Μάριου Δρόσου (από 25/4).

Στο θέατρο Φούρνος οι Θύμιος Διαμάντης και Κώστας Κουτρούλης υπογράφουν τον μονόλογο "Μόλις κοιμηθεί το κύμα", όπου πέντε γυναίκες αφηγούνται την ιστορία της Κυρα-Φροσύνης και δεκαεπτά δολοφονημένων γυναικών στη λίμνη των Ιωαννίνων, σε ερμηνεία της Πέπης Γιαννιώτη (από 16/4). Στη Σκηνή "Brecht" - 2510 ξεκινά την 1η Απριλίου το "Με ακούς;" της Μαρίας Μπουρλή για έναν έρωτα που μετατρέπεται σε θύελλα, την κακοποίηση και τον μηχανισμό της υποταγής. Στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον θα δούμε ακόμη ένα αιχμηρό έργο του Θανάση Τριαρίδη από την Akatsuki Theatre Company. Ο λόγος για το "Δολοφόνοι, εσείς είστε το νέο 'Άουσβιτς", μια σκοτεινή αλληγορία για τη βία, την ευθύνη και τα όρια της ανθρώπινης συνείδησης που αναμετριέται με τη μνήμη του Ολοκαυτώματος (από 21/3).

Στο θέατρο Καλλιρρόης ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος σκηνοθετεί τη "Λούπα" της Εύης Κολιαδήμα με τους Γιώργη Κοντοπόδη, Μιχάλη Μαραγκό, Μαρία Παπαπάνου και Εύη Μιχάλη (από 26/4). Στο θέατρο Αλκμήνη παίζεται για δύο βραδιές η "Δημοκρατία με το μάτι του Λυγκέα", η σουρεαλιστική σάτιρα της Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη από την καλλιτεχνική ομάδα Μεταμόρφωση (29/3, 5/4). Στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός ανεβαίνει το έργο - ταξίδι στη φύση της γυναίκας "'Όνομα μητρός Λίλιθ", που είδαμε πρώτη φορά στο Off-Off Athens 14 του θεάτρου Επί Κολωνώ, από τη νέα συγγραφέα Μαριάντζελα Κατσιαβριά (από 21/4). Τέλος, στο Studio Κυψέλης ο θίασος Θεατρίνων Θεατές παρουσιάζει την παράσταση "Του έρωτα και της στάχτης" του Γιώργου Λιβανού. Μια σκηνική σύνθεση για τον έρωτα και τις σύγχρονες σχέσεις με στοιχεία θεάτρου βοντβίλ που εμπνέεται από μεγάλα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου.
'Έχουν κάνει ήδη πρεμιέρα
-"Ο μισάνθρωπος" του Μολιέρου από το Θεσσαλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη στο Φιλίπ
-"Μικρές ταπεινώσεις" των Νεφέλης Φασούλη και Πάνου Παπαδόπουλου στο Baumstrasse - Δρόμος με Δέντρα
-"Με δύναμη από την Κηφισιά" των Δημήτρη Κεχαΐδη, Ελένης Χαβιαρά από τη Θέμιδα Μαρσέλλου στο Βρετάνια

-"Ο γλάρος" του 'Άντον Τσέχοφ σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη στο ΦΙΑΤ
-"Πανδοχείον η Φιλόξενη Ερημία" του Επαμεινώνδα Χ. Γονατά από τους bijoux de kant στο χώρο τους HOOD art space
-"violet 76 - is that horror?" της Χριστίνας Σκουτέλα στο Ίλιον Plus

-"Το σημειωματάριο" του Ζαν Κλοντ Καριέρ από τον Αντώνη Αντωνίου στη Θεατρική Σκηνή
-"Γιου γιαϊ γιάκο" της Μαρίσσας Φαρμάκη στο Rabbithole
-"Επικίνδυνος οίκτος" του Στέφαν Τσβάιχ από την Κερασία Σαμαρά στο θέατρο Χώρος

-"Nora: The Hell’s House" των Κωνσταντίνου Κυριακού και Κατερίνας Μπιλάλη στο Bios
-"Κολυμπώντας στον αέρα" της Σάρλοτ Τζόουνς από τη Λίλλυ Μελεμέ στο θέατρο 104
-"Aneantir" του Μισέλ Ουελμπέκ από την ομάδα Elephas Tiliensis στις Ροές

-"Νεκροταφείο αυτοκινήτων" του Φερνάντο Αραμπάλ από τον Οδυσσέα Ζήκα στο Φρένο
-"Ισμήνη" της Καρόλ Φρεσέτ, σε σκηνοθεσία Μανόλη Σειραγάκη στο Arroyo
-"Ο μεγάλος δικτάτωρ" του Ανδρέα Ζαφείρη στη Σκηνή "Brecht" - 2510
-"Ο θεός της σφαγής" της Γιασμίνα Ρεζά, σε σκηνοθεσία Ζωρζίνας Τζουμάκα - Χριστίνας Χριστοφή στο Studio Μαυρομιχάλη


-"Η τέχνη του να μην" των Χρήστου Καπενή και Κατερίνας Αναστασίου στον χώρο Steehos Space
-"Οι εραστές της Βιορν" της Μαργκερίτ Ντιράς σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα στο θέατρο Πρόβα
-"Andy" των Γιάννη Διδασκάλου, Φελίς Τόπη
-"Τα κορίτσια δεν πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο" της Μάρτα Μπουτσάκα, σε σκηνοθεσία Αποστόλη Ψαρρού, στον Μικρό Κεραμεικό

-"Στάση // Ποτάμι" της Σοφίας Γουργουλιάνη, σε σκηνοθεσία Σοφέλπης Στάικου στο Ίσον
-"Η φώκια" του Μάνου Θηραίου, σε σκηνοθεσία δική του και του Βλάση Πασιούδη στο Άβατον
-"Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο Θεός έβαλε την υπογραφή Του…" του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, σε συν-σκηνοθεσία με την Λόρνα Κούτση, στη Θυμέλη
''Ολες οι θεατρικές παραστάσεις στον οδηγό θεάτρου του "α"


