Γιώργος Νανούρης και Μαρία Κίτσου ζωντανεύουν τη Δούκισσα της Πλακεντίας στο Θέατρο Βεάκη

Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί τη Μαρία Κίτσου σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο για τη ζωή της "Σοφίας ντε Μαρμπουά", της αινιγματικής Δούκισσας της Πλακεντίας, γυναίκας-θρύλου που σημάδεψε την ελληνική ιστορία.

Σοφία ντε Μαρμπουά Γκέλυ Καλαμπάκα©

Ο Γιώργος Νανούρης, ένας από τους πιο ξεχωριστούς δημιουργούς του ελληνικού θεάτρου, επιστρέφει αυτή τη φορά με έναν μονόλογο αφιερωμένο σε μια γυναίκα-θρύλο της νεότερης ελληνικής ιστορίας: τη  "Σοφία ντε Μαρμπουά", περισσότερο γνωστή ως Δούκισσα της Πλακεντίας. Από τις 19 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Βεάκη, η Μαρία Κίτσου θα δώσει σάρκα και φωνή σε μια ηρωίδα που σαγήνεψε την εποχή της, προκάλεσε τον θαυμασμό αλλά και τις πιο σκοτεινές φήμες, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στη συλλογική μνήμη.

Μετά τις πολυσυζητημένες παραστάσεις "Κατερίνα" και "Αίας", που έγραψαν τη δική τους θεατρική ιστορία με τη μακρά πορεία τους, ο Νανούρης επιστρέφει στο γνώριμο θεατρικό του πεδίο: τον μονόλογο. Η Σοφία ντε Μαρμπουά υπήρξε μια γυναίκα αινιγματική. Γαλλικής καταγωγής, βαθύπλουτη, με κοσμοπολίτικη αύρα, βρέθηκε στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση και έμεινε στη μνήμη ως μία από τους μεγάλους ευεργέτες της χώρας. Χρηματοδότησε το νεοσύστατο κράτος, στήριξε τον Καποδίστρια, συνδέθηκε με τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της εποχής της.

Την ίδια στιγμή, όμως, η ζωή της τυλίχθηκε σε θρύλους: οι εκκεντρικές της συνήθειες, η μοναξιά της, η εμμονή της με το χαμένο παιδί της, διαμόρφωσαν μια περσόνα μυστηριώδη, ανάμεσα σε ιστορικό πρόσωπο και μυθιστορηματική φιγούρα. Το σπίτι της μετατράπηκε σε μουσείο, το όνομά της δόθηκε σε λεωφόρο και σε σταθμό του μετρό, κι όμως η ίδια παραμένει, ακόμη και σήμερα, μια μορφή που προκαλεί δέος και ερωτήματα.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η Δούκισσα της Πλακεντίας

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Ένας μονόλογος για τη μυθιστορηματική ζωή της Σοφίας ντε Μαρμπουά, που έμεινε γνωστή ως η Δούκισσα της Πλακεντίας, που ακροβατεί ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα. Η ιστορία της συνοδεύεται από θρύλους και αλήθειες για την σχέση της με εμβληματικές προσωπικότητες αλλά και για την εκκεντρική ζωή της. Βαθύπλουτη, ανεξάρτητη, δυναμική και αινιγματική, αναφέρεται ως μία από τους μεγάλους ευεργέτες της Ελλάδας, αφού ενίσχυσε οικονομικά τη χώρα μας μετά την Επανάσταση του 1821. Πάνω απ’ όλα αυτά, όμως, αιωρείται το προσωπικό της δράμα, μιας και ήταν μια μητέρα που δεν άντεξε το χαμό της κόρης της και βρήκε έναν παράδοξο τρόπο να ζει για πάντα μαζί της.

Βεάκη

Στουρνάρη 32

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Άμλετ (machine)": Αναμετρήσου με τα φαντάσματά σου στο θέατρο Πορεία

Δημήτρης Καπουράνης, Λωξάνδρα Λούκας στην παράσταση της Σοφίας Αντωνίου που ενώνει τον 'Άμλετ' με τη 'Μηχανή Άμλετ' του Χάινερ Μίλερ, από τον Απρίλιο 2026 στο θέατρο Πορεία. Προλάβετε το early bird.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/03/2026

Το Εθνικό Θέατρο για την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

‘Θεωρούμε ότι απαιτούνται σημαντικές βελτιώσεις και συνολική αξιολογική επανεξέταση. Δεν κατανοούμε πώς αλλιώς το Τμήμα θα ανάγεται ονομαστικά και σημειολογικά στο Εθνικό Θέατρο’, όσον αφορά το νομοσχέδιο περί ίδρυσης της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών.

Δώρα Στυλιανέση & Άσκηση: Δύο δεκαετίες θεατρικής διαδρομής

Η Δώρα Στυλιανέση γίνεται guest editor με αφορμή την παράσταση "Ουρανός απ’ άλλους τόπους – ρόδα στο μαντίλι", που σκηνοθετεί ο Περικλής Μουστάκης, σηματοδοτώντας τα 20 χρόνια της Ομάδα Άσκηση και μια διαδρομή ουσίας στο σύγχρονο θέατρο.

Αυλαία για τον "Αμερικάνικο βούβαλο" στο θέατρο Σημείο

Στις 17 Μαρτίου ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του "Αμερικάνικου βούβαλου" του Ντέιβιντ Μάμετ στο Θέατρο Σημείο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, κλείνοντας έναν δυναμικό κύκλο γεμάτο ένταση, συγκρούσεις και αιχμηρά σχόλια για την ανθρώπινη απληστία.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας (02-06/03)

Πρεμιέρες: Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 6 Μαρτίου και ξεχωρίζουν.

"Η κατάρρευση": Νέες φωτογραφίες από την παράσταση στο Rabbithole

Η ομάδα Νοσταλγία ζωντανεύει στο Rabbithole την "Κατάρρευση" του Φιτζέραλντ. Οι νέες φωτογραφίες αποτυπώνουν το υπαρξιακό σκοτάδι και τη γλυκόπικρη διάψευση του αμερικανικού ονείρου, σε μια παράσταση όπου ο μύθος συναντά την ωμή αλήθεια.

Κουκλοθέατρο για ενήλικο κοινό με πρωταγωνιστή τον Μολιέρο

Η μοναξιά του δημιουργού σκιαγραφείται στην παράσταση κουκλοθεάτρου "Moliére, le Comédien", που παρουσιάζει η Ιρίνα Μπόικο για το ενήλικο κοινό.