Αίας

3,5

Πάνω στη σκηνή μαζί με τους υπόλοιπους θεατές, σε απόσταση αναπνοής από τον ηθοποιό Μιχάλη Σαράντη είδαμε το πολύ ενδιαφέρον σχεδίασμα πάνω στον «Αίαντα» του Σοφοκλή.

Αίας

Πρωτοτυπία, ένταση κι εσωτερικότητα· αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της σκηνικής πρότασης που κατέθεσε ο Γιώργος Νανούρης για τον «Αίαντα», την αρχαιότερη από τις επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή. Πιο συγκεκριμένα, ο σκηνοθέτης έκανε ένα πείραμα: ανέβασε τους θεατές στη σκηνή, σε απόσταση αναπνοής από τον μοναδικό ερμηνευτή Μιχάλη Σαράντη, και παράλληλα έδωσε στον εικαστικό Απόστολο Χαντζαρά την ελευθερία να δημιουργεί επιτόπου πίνακες με πρόσωπα που ακούγονται στο αρχαίο κείμενο. Με αυτόν τον τρόπο χτίζεται ένας σκηνικός διάλογος ανάμεσα στον Αίαντα και στα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου, μέσω μιας πρωτότυπα εμπλουτισμένης αφήγησης.

Αυτή είναι που προσφέρει ώθηση και δυναμική στη δραματουργία... Βοηθούντος φυσικά του εξαιρετικού Μιχάλη Σαράντη, που έχει μεγάλη ευκινησία, ενέργεια, εξαιρετική άρθρωση και συναίσθημα. Αν ο στόχος του Γιώργου Νανούρη ήταν να καταλάβει σε ένα πρώτο επίπεδο ο θεατής την ιστορία του προδομένου Αίαντα από τους Αχαιούς συμπολεμιστές του, και ταυτόχρονα να αναδειχτεί η ψυχική ένταση του σπουδαίου αυτού μαχητή, το κατάφερε με εξαιρετικό τρόπο.

ΒΕΑΚΗ Στουρνάρη 32, Εξάρχεια, 2105223522. Διάρκεια 80΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Αίας

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 80 '

Ο ηθοποιός ερμηνεύει όλους τους ρόλους και ο ζωγράφος συνομιλεί μαζί του, δημιουργώντας ζωντανά εικόνες και μνήμες του έργου, ενώ και οι θεατές βρίσκονται μαζί τους στη σκηνή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στην "Κόκκινη κλωστή" "συνεργάζονται" αντικείμενα κοινής χρήσης και μουσικές νότες

Η ιστορία της απόδρασης μιας γυναίκας από το αφιλόξενο Εδώ και Τώρα και ο πολυτάραχος βίος της ξετυλίγονται σαν όνειρο σε μια μοναδική περφόρμανς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/09/2022

"Τι είδε ο μπατλερ" στο θέατρο Άλμα;

Μια ξέφρενη κωμωδία γεμάτη γέλιο και ανατροπές, που σατιρίζει με καυστικό τρόπο τα ήθη της σύγχρονης κοινωνίας.

Η εκφραστικότητα της γλώσσας της σιωπής στην παράσταση "Τα δεκανίκια ή πώς ξέμαθα να περπατώ" στο Olvio

Μια από τις πιο ιδιαίτερες, γοητευτικές και απολαυστικές παραστάσεις των τελευταίων ετών επανέρχεται τον Οκτώβριο στο Θέατρο Olvio.

"Κανονική δουλειά": O Στέλιος Ανατολίτης επιστρέφει με την τρίτη του σόλο παράσταση

Κείμενα για τη δουλειά, κουβέντα με τον κόσμο, ευτράπελα σε δημόσιες υπηρεσίες και μουσική κωμωδία.

"Κάποιος να με προσέχει": Για πρώτη φορά στη χώρα μας σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου

Με μια ισχυρή τριανδρία: Αντίνοος Αλμπάνης, Δημήτρης Μάριζας, Πήτερ Ραντλ, ανεβάζει για πρώτη φορά στη χώρα μας το "Κάποιος να με προσέχει" του Φράνκ Μακ Γκίνες η Αθανασία Καραγιαννοπούλου.

Η "Ζιζέλ" από την Οδησσό στη σκιά της Ακρόπολης

Το όνειρο κάθε χορεύτριας είναι να ερμηνεύσει τη "Ζιζέλ" του Αντόλφ Αντάμ. Το χορογραφικό αριστούργημα της ρομαντικής περιόδου, ζωντανεύει από το Μπαλέτο και την Ορχήστρα της Εθνικής Όπερας της Οδησσού στο Ηρώδειο, την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου.

Καταιγισμός θεατρικών επαναλήψεων στις σκηνές της Αθήνας

Συγκεντρώσαμε τις 23 παραστάσεις που σηκώνουν ξανά αυλαία αυτή την εβδομάδα (29/9-5/10) και αξίζει να τις αναζητήσετε.