Αυλαία για τον "Αμερικάνικο βούβαλο" στο θέατρο Σημείο

Στις 17 Μαρτίου ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του "Αμερικάνικου βούβαλου" του Ντέιβιντ Μάμετ στο Θέατρο Σημείο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, κλείνοντας έναν δυναμικό κύκλο γεμάτο ένταση, συγκρούσεις και αιχμηρά σχόλια για την ανθρώπινη απληστία.

Αμερικάνικος Βούβαλος

Με την ολοκλήρωση των παραστάσεων του "Αμερικάνικου βούβαλου" στις 17 Μαρτίου στο Θέατρο Σημείο, κλείνει ένας σημαντικός κύκλος για ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της σύγχρονης δραματουργίας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου.

Η παράσταση, που ανέβηκε από τον Οκτώβριο μετέτρεψε την ασφυκτική καθημερινότητα τριών μικροαπατεώνων σε καθρέφτη των καιρών μας. Σε ένα παλιατζίδικο μιας αμερικανικής μεγαλούπολης της δεκαετίας του ’70, ο ιδιοκτήτης Ντον, μαζί με τον νεαρό και αφελή Μπομπ και τον οξύθυμο φίλο του Τιτς, σχεδιάζουν –και δεν ολοκληρώνουν ποτέ– μια ληστεία για να πάρουν πίσω ένα πολύτιμο νόμισμα, τον "Αμερικάνικο Βούβαλο".

Αμερικάνικος Βούβαλος

Το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ γραμμένο πριν από πενήντα περίπου χρόνια, φανερώνει την αποδόμηση του "αμερικανικού ονείρου”, την ηθική παρακμή και την ανθρώπινη μοναξιά, αλλά και την ανάγκη για αγάπη και σύνδεση που κρύβεται πίσω από τη δίψα για γρήγορο κέρδος. Στην ελληνική σκηνική του εκδοχή, ο Γιώργος Νινιός ξεχώρισε με μια ερμηνεία που αγκάλιαζε τον κυνισμό και την τρυφερότητα, αποτυπώνοντας την εσωτερική σύγκρουση του χαρακτήρα του με μεγάλη ένταση. Οι Αντώνης Κρόμπας και Σταύρος Τσουμάνης πλαισίωσαν αυτό το "εκρηκτικό τρίγωνο" σχέσεων, φόβου και ματαίωσης, δίνοντας στο κοινό μια παράσταση που ξύπνησε έντονα συναισθήματα και προβληματισμούς.

Ή σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο σύγκρουσης, όπου η φιλία, η προδοσία, η απληστία και η ελπίδα συγκρούστηκαν με τρόπο αδρό και ειλικρινή. Το αποτέλεσμα ήταν μια θεατρική παράσταση που υπενθύμισε σε όλους ότι, παρά τη φθορά των σχέσεων και την κοινωνική πίεση για επιτυχία, υπάρχει πάντα μια "σπίθα" ευαισθησίας — έστω και έμμεση — που μας κρατά ανθρώπους.

Αμερικάνικος Βούβαλος

Διαβάστε κριτική για την παράσταση.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αμερικάνικος βούβαλος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Παρακολουθώντας μία ημέρα από τη ζωή τριών μικροαπατεώνων, το έργο-σταθμός καταγράφει τη ματαιότητα του αμερικανικού ονείρου και την ταύτιση του κυνηγιού της επιτυχίας με το κέρδος. Ένα έργο-ορόσημο της σύγχρονης αμερικανικής δραματουργίας, που φέρνει στο φως τη γυμνή αλήθεια ενός κόσμου σε ηθική κατάρρευση· την αποδόμηση του αμερικανικού ονείρου, τη μοναξιά, την ανάγκη για αγάπη και τη σκληρότητα μιας κοινωνίας που τα μετρά όλα με όρους κέρδους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θέατρο για εφήβους: Δράση ενάντια στον εκφοβισμό

Η παράσταση "Teen Talk Bullying" από την ομάδα Μικρός Βορράς στο Θέατρο Noūs μετατρέπει τον σχολικό εκφοβισμό σε διαδραστικό Θέατρο Forum, καλώντας εφήβους και γονείς να παρέμβουν ενεργά στη σκηνή και να ανατρέψουν τη βία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/10/2026

Δωρεάν όπερα για όλους στη Νέα Υόρκη: Μια πρωτοβουλία που αλλάζει τους κανόνες

Σε μια εποχή όπου ο πολιτισμός συχνά αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια, η συγκεκριμένη κίνηση του Zohran Mamdani αποδεικνύει στην πράξη πως η υψηλή τέχνη μπορεί —και οφείλει— να είναι προσβάσιμη σε όλους.

Η παράσταση "Ώρα για Κόλπα" φέρνει νέες φωτογραφίες και μια συζήτηση με τον Irene Silt

Νέες φωτογραφίες από το "Ώρα για Κόλπα" του Irene Silt, που παρουσιάζεται στα Τζάμια Κρύσταλλα, και συζήτηση με τον συγγραφέα στις 3 Οκτωβρίου.

Εξι επαναλήψεις που δεν πρόλαβες να δεις (και δεν πρέπει να χάσεις φέτος)

Τις είχαμε αφήσει για "κάποια άλλη στιγμή". Τώρα όμως επιστρέφουν. Έξι παραστάσεις που αγαπήθηκαν, συζητήθηκαν και δεν πρόλαβες να δεις. Αυτή τη φορά, δεν έχεις δικαιολογία: η σκηνή στα θέατρα Άνεσις, Νέος Ακάδημος και "Δημήτρης Χορν" σε περιμένει.

Αθερίδου, Χειλά-Φαμέλη και Τιτόπουλος επιστρέφουν με την "Πιο υπέροχη χειρότερη του κόσμου"

Χωρίς φίλτρα, χωρίς προστατευτικά και με πολύ νεύρο! Αθερίδου, Χειλά-Φαμέλη και Τιτόπουλος φέρνουν ξανά στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης (από 5/10) την πιο υπέροχα... ακατάστατη κωμωδία της χρονιάς.

Το ολοκαίνουργιο West Side Theater ανοίγει τις πόρτες του τον Δεκέμβριο

Το νέο θέατρο που περιμένουμε τα Χριστούγεννα, το West Side Theater, ανοίγει από 14 Δεκεμβρίου 2026.

Οι "Σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας" επιστρέφουν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Οι "Σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας" επιστρέφουν στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, 20 χρόνια μετά την πρώτη τους παρουσίαση, σε σκηνοθεσία Μαρκουλάκη.