
"Ελένη – Η δίκη μιας πόρνης"
Μπορεί άραγε το θέατρο να επανορθώσει μια αδικία αιώνων; Με την πιο παρεξηγημένη ηρωίδα της μυθολογίας συναντιέται ο εκπρόσωπος της μάχιμης ισπανικής δραματουργίας, Μιγκέλ Ντελ 'Άρκο, στο έργο του "Ελένη – Η δίκη μιας πόρνης". Πρόκειται για ένα πολιτικό κείμενο που φέρνει πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, επιλέγοντας για τον κεντρικό ρόλο την καταξιωμένη τραγωδό Λυδία Κονιόρδου. Μια άλλη διάσταση της ιστορίας της ωραίας Ελένης, η οποία απαλλάσσει το αφήγημα από το ανδρικό βλέμμα, ξαναδιαβάζει τα γεγονότα, δίνοντας της φωνή και δικαίωμα στην αφήγηση στο σήμερα.
"Δεν είναι σαν τις άλλες τραγικές ηρωίδες που καταφάσκουν το θάνατο. Η Ελένη εξεγείρεται. Τα επιχειρήματά της απηχούν πολύ έντονα τις σημερινές αγωνίες της παγκόσμιας κοινωνίας απέναντι στην απροκάλυπτη ωμή βία", έχει πει στο "α" η Λυδία Κονιόρδου, τονίζοντας το ερώτημα που θέτει το έργο: "Ποιος γράφει τελικά την Ιστορία;". Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος –εμβληματικός κιθαρίστας του συγκροτήματος Τρύπες– ανεβαίνει πλάι της στη σκηνή, όχι μόνο για να ερμηνεύσει μια δική του πρωτότυπη σύνθεση ζωντανά, σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, αλλά και για να υποδυθεί πρώτη φορά ένα ρόλο-έκπληξη στην παράσταση που θα πραγματοποιήσει μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα.

Σταθμοί περιοδείας
Βεάκειο 11/7, Δημοτικό Θέατρο Άλσους Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής" 12/7, Ανοιχτό Θέατρο Γυμνασίου-Λυκείου Ραφήνας 10/8, Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου 11/8, Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας, 12/8, Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης 26/8, Κηποθέατρο Παπάγου 29/8, Δημοτικό Θέατρο Αιγάλεω "Αλέξης Μινωτής" 1/9, Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" 6/9, Θέατρο "Αλίκη Βουγιουκλάκη" Νταμάρι Βριλησσίων 14/9.

"Χορικά ύδατα"
Μια μοναδική σκηνική εμπειρία που ενώνει ποίηση, μουσική και κίνηση παρουσιάζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου σε καλοκαιρινή περιοδεία με επιλεγμένες στάσεις, φωτίζοντας ένα λιγότερο γνωστό αλλά σπουδαίο κομμάτι του έργου της σημαντικής Ελληνίδας ποιήτριας και στιχουργού Λίνας Νικολακοπούλου: τα τραγούδια της για το θέατρο. Από τη "Λυσιστράτη", τις "Τρωάδες" και τον "Πλούτο" μέχρι "Το σκλαβί", το "'Άγριο Μέλι" και "Το έκτο πάτωμα", γνωστά και άγνωστα τραγούδια με θεατρική καταγωγή επιστρέφουν στη σκηνή, εκεί όπου πρωτογεννήθηκαν, αποκαλύπτοντας τη βαθιά σύνδεση ανάμεσα στην ποίηση, τη μουσική και το χορό. Η παράσταση "Χορικά ύδατα" στήνει ένα σκηνικό-τοπίο μνήμης, πάνω στα θραύσματα μιας πόλης σαν μετά από καταστροφή, σκάβοντας μέσα στο χώμα.
Οκτώ ηθοποιοί από διαφορετικές γενιές –η σπουδαία Αννίτα Σαντοριναίου και οι Στέλα Φυρογένη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Χάρης Πισίας και Νιόβη Χαραλάμπους, ηθοποιοί με σημαντική πορεία στη σκηνή, πλάι στους νεότερους Χρήστο Γκρόζο, Λουκά Προκοπίου, Μαρία Τσιάκκα– ενώνονται σε έναν πολυφωνικό χορό, ενώ η μουσική ερμηνεύεται ζωντανά υπό τη διεύθυνση του Σωκράτη Λεπτού. Η παράσταση είναι μια ζωντανή τελετουργία με χιούμορ, συγκίνηση και βάθος, ένα παιχνίδι βαθιά ανθρώπινο και λυτρωτικό, που ενεργοποιεί τη φαντασία, απελευθερώνει τη μνήμη και καλεί το κοινό να γίνει κομμάτι του, μιλώντας ταυτόχρονα για διαχρονικά υπαρξιακά και πολιτισμικά ζητήματα.

Σταθμοί περιοδείας
Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" 13/7, Βεάκειο 21/7, Δημοτικό Θέατρο 'Άλσους Ηλιούπολης "Δημήτρης Κιντής" 24/7, Δημοτικό Αμφιθέατρο Κορυδαλλού "Θανάσης Βέγγος" 25/7.
*Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση που είχε προγραμματιστεί για τις 15/7 στο Θέατρο Πέτρας δεν θα πραγματοποιηθεί.
Δείτε όλες τις θεατρικές παραστάσεις που παίζονται σε περιοδεία στον αναλυτικό οδηγό θεάτρου του "α"
Περισσότερες πληροφορίες
Χορικά ύδατα
Μια σκηνική τελετουργία λόγου, μουσικής και κίνησης, με την υπογραφή της σημαντικής Ελληνίδας ποιήτριας και στιχουργού, που περιλαμβάνει μεγάλες επιτυχίες της βγαλμένες μέσα από παραστάσεις όπως «Λυσιστράτη» (1986), «Τρωάδες», «Πλούτος», «Το έκτο πάτωμα», «Το σκλαβί» κ.ά. Μια πολύχρωμη παλέτα με στιγμές κωμωδίας και δράματος που εστιάζει στα μεγάλα και διαχρονικά θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο και ορίζουν τη φύση, τη μοίρα και τα έργα του, μέσα από γνωστά και άγνωστα τραγούδια που έχουν μια θεατρική ιστορία να πουν.
Ελένη – Η δίκη μιας πόρνης
Στο σύγχρονο πολιτικό έργο της μάχιμης ισπανικής δραματουργίας που ανεβαίει πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή, η μυθική ωραία Ελένη, εμπνευσμένη από το «Ελένης Εγκώμιον» του Γοργία, ανακτά το δικαίωμα στην αφήγηση της ιστορίας της, αποδομώντας την κυρίαρχη εκδοχή των γεγονότων, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα «Ποιος γράφει τελικά την Ιστορία;». «Η Ελένη εξεγείρεται. Τα επιχειρήματά της απηχούν πολύ έντονα τις σημερινές αγωνίες της παγκόσμιας κοινωνίας απέναντι στην απροκάλυπτη ωμή βία», σύμφωνα με την κορυφαία τραγωδό Λυδία Κονιόρδου, η οποία ερμηνεύει σε ανοιχτή συνομιλία με τον εμβληματικό κιθαρίστα του συγκροτήματος «Τρύπες».