
Σε μια βραδιά αφιερωμένη στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" και το βραβείο "Δημήτρης Χορν", ανακοινώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας 19 Μαΐου ποιοι είναι οι ηθοποιοί που κατέκτησαν τις τιμητικές αυτές διακρίσεις για το 2025.
Το θεατρικό βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" απονέμεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού για την περασμένη θεατρική περίοδο. Φέτος η επιτροπή που συνθέτουν οι Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Αμαλία Μουτούση και Ρένη Πιττακή, απένειμε το βραβείο στην Μαίρη Μηνά για την ερμηνεία της στην παράσταση "Ο άσχημος". Το έργο του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ σκηνοθέτησε ο Γιώργος Κουτλής στο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη", όπου η ηθοποιός κλήθηκε να κινηθεί ανάμεσα σε πολλαπλούς ρόλους με ελάχιστα μέσα και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, πλάθοντας ανθρώπους με εντελώς διαφορετική ταυτότητα και τα κατάφερε με αξιοπρόσεκτη δεξιοτεχνία. Ο "'Άσχημος" διακρίθηκε επίσης στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2024 από το "α", κατακτώντας το 3ο βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Ορφέα Αυγουστίδη, το 2ο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Γιώργο Κουτλή και το 1ο βραβείο σκηνογραφίας για τον Κωνσταντίνο Σκουρλέτη.

Οι Νατάσα Εξηνταβελώνη ("Ο γλάρος" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στο Προσκήνιο), Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη ("Η κασέτα" σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη στο Θέατρο Σταθμός) και Ελίζα Σκολίδη ("Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα" στο "Μπέλλος" & "Ιφιγένεια / Βορά" της Βίβιαν Στεργίου σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου) ήταν συν-υποψήφιες για το θεατρικό βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" που αφορά τη σεζόν 2023-24, συνεκτιμά βέβαια και τη συνολική σκηνική παρουσία και τις υποκριτικές επιδόσεις των νέων ηθοποιών. Εκτός από το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ, η ηθοποιός που τιμάται κάθε φορά παραλαμβάνει και κρατά την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη για ένα χρόνο, μέχρι να την παραδώσει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά. Από το 2007 έχουν φορέσει την καρφίτσα οι ηθοποιοί Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη, 'Έλενα Μαυρίδου, Μαρίνα Ασλάνογλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρία Κίτσου, Λένα Παπαληγούρα, Γιούλικα Σκαφιδά, Λένα Δροσάκη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Ιωάννα Παππά, Ανθή Ευστρατιάδου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Ηρώ Μπέζου, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Αμαλία Καβάλη και Ελίνα Ρίζου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Μαίρη Μηνά υπήρξε υποψήφια για το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" και το 2020 για την παράσταση που την έφερε στο θεατρικό προσκήνιο, το "Με λένε 'Έμμα" του Ντάνκαν Μακμίλαν, σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη (Σύγχρονο Θέατρο). 'Ήταν μόλις το 2018 που συναντήθηκε με τον απαιτητικό ρόλο της τοξικοεξαρτημένης 'Έμμας, δύο μόλις χρόνια αφότου αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. 'Έκτοτε έγινε ευρέως γνωστή από την τηλεοπτική σειρά του Alpha, "Αγγελική" (2020), αναλαμβάνοντας τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο, έπαιξε στο "'Άνθρωποι και ποντίκια" του Βασίλη Μπισμπίκη (Cartel, 2020), υπερασπίστηκε επάξια την πρώτη της εμφάνιση στο αρχαίο δράμα ως Ηλέκτρα στον "Ορέστη" του Ευριπίδη που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Κακλέας στην Επίδαυρο, ενώ πέρυσι συμμετείχε ως Πρωθιέρεια στην Τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία.

Τη νέα σεζόν 2025-26 θα τη δούμε στο "Καθαροί πια" της Σάρα Κέιν που ετοιμάζει ο Δημήτρης Καραντζάς στο θέατρο Προσκήνιο με τους Χρήστο Λούλη, Δημήτρη Καπουράνη, Νατάσα Εξηνταβελώνη κ.ά.
Το θεατρικό βραβείο Χορν για το 2025 έλαβε ο Γιάννης Τσουμαράκης για τον ρόλο του Γιωργάκη στο έργο "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη - από την επιτροπή που απαρτίζουν οι Λυδία Κονιόρδου, Ειρήνη Μουντράκη Μυρτώ Λοβέρδου και Αντιγόνη Καράλη. Στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Μάνος Καρατζογιάννης στο Θέατρο Σταθμός, ο νέος ηθοποιός που αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 2021, ερμήνευσε με ορμή το ρόλο του γεμάτου ζωή και όνειρα μικρού γιου της οικογένειας που λατρεύει το ποδόσφαιρο.

Ο χρυσός σταυρός που φορούσε ο Δημήτρης Χορν παραδίδεται κάθε χρόνο από τον προηγούμενο στον επόμενο βραβευθέντα. Το βραβείο, που θεσμοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής (με την αρωγή του Θεοδόση Ισαακίδη), στη μνήμη του ηθοποιού (1921-1998) το 2001, συνοδεύεται από το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ που χρηματοδοτεί ο Γιάννης Χορν. Οι ηθοποιοί που έχουν λάβει το θεατρικό βραβείο "Χορν" μέχρι σήμερα είναι οι Δημήτρης 'Ήμελλος (ο πρώτος ηθοποιός που τιμήθηκε με αυτή τη διάκριση και φέτος η βραδιά της απονομής αφιερώθηκε στη μνήμη και το έργο του), Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Λούλης, Κώστας Βασαρδάνης, Νίκος Καρδώνης, Κώστας Γάκης, Γιάννος Περλέγκας, Θανάσης Αλευράς, Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου, Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Λάλος, Χάρης Φραγκούλης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Πανταζάρας, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Γιάννης Νιάρρος, Μιχάλης Συριόπουλος, Γιωργής Τσουρής, Αναστάσης Ροϊλός, Φώτης Στρατηγός, Δημήτρης Καπουράνης.
Ο Γιάννης Τσουμαράκης έγινε ευρύτερα γνωστός από την τηλεοπτική σειρά του ANT1 "Η Μάγισσα" στο ρόλο του μικρού γιου Πετρούνη Γερακάρη και από τη νέα σειρά του Mega "'Έχω παιδιά" του Λάμπρου Φισφή όπου παίζει τον Στεφ. Το καλοκαίρι του 2025 θα βρεθεί στην "Αντιγόνη" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε, ως μέλος του Χορού. Την παγκόσμια πρεμιέρα σε συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και Εθνικού Θεάτρου που ανοίγει τα φετινά Επιδαύρια (27-29/6). Από τη επόμενη σεζόν 2025-26 επιστρέφει στο θέατρο 'Άλμα και το "Blue train" του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σουλεϊμάν.
Περισσότερες πληροφορίες
Ο άσχημος
Ο Λέττε είναι άσχημος. Πολύ άσχημος. Αλλά δεν το ξέρει. Όταν, εξαιτίας προβλημάτων στη δουλειά του, όλοι γύρω του αναγκάζονται να του εξομολογηθούν την απερίγραπτη έκταση της ασχήμιας του, αποφασίζει να πάρει δραστικά μέτρα. Να αλλάξει πρόσωπο. Η εγχείρηση πηγαίνει υπερβολικά καλά και πλέον το ανείπωτα όμορφο πρόσωπό του, θα γίνει το διαβατήριό του για μια νέα ζωή - μια ζωή γεμάτη γυναίκες, δόξα, λεφτά... Όταν όμως το πρόσωπό του γίνεται προϊόν προς πώληση, τα πράγματα θα πάρουν μια πραγματικά άσχημη τροπή. Μια σαρδόνια σκοτεινή κωμωδία του ανατρεπτικού δημιουργού της Σαουμπίνε που καυτηριάζει τη σύγχρονη ναρκισσιστική κοινωνία, με τέσσερις ηθοποιούς να ερμηνεύουν οκτώ ρόλους.
Η κασέτα
Σαράντα περίπου χρόνια μετά τη θρυλική παράσταση του Κάρολου Κουν και είκοσι μετά το τελευταίο ανέβασμα του στην Αθήνα, το ανατρεπτικό και αναρχικό έργο της Λούλας Αναγνωστάκη επιστρέφει. Τα πρόσωπα του έργου προέρχονται από τον οικείο γύρω μας κοινωνικό χώρο. Μετέωροι, ανάμεσα στην πρωτόγονη ύπαιθρο, απ’ όπου κατάγονται και το αφιλόξενο τοπίο της πόλης, απ’ όπου μετανάστευσαν, εντάσσονται στο μεγάλο πλήθος των Νεοελλήνων. Κάτοικοι των παρυφών της πρωτεύουσας - αλλά και ακατάπαυστα κυκλοφορώντας στο κέντρο της - προσπαθούν να επιβιώσουν με έναν σπασμωδικό και εύθραυστο ρεαλισμό. Χρησιμοποιώντας βιαστικά τα καινούργια πρότυπα, που αφειδώς, τους προσφέρονται υποχρεώνονται να υπάρξουν με «μικρές» καθημερινές πράξεις. Μέσα όμως σε αυτές τις μικρές πράξεις συμπιέζεται ένας αρχέγονος ψυχισμός, που με αμετάλλακτα τα δικά του συναισθηματικά και φυλετικά στοιχεία, εξακολουθεί να διατηρείται μέσα τους. Τότε τα πρόσωπα αισθάνονται αδικαίωτα, συνειδητοποιούν ότι δεν είναι ευτυχισμένα, χωρίς να είναι σε θέση να αντιληφθούν τα αίτια, η ζωή τους χάνεται στο τίποτα. Το πρόσωπο που έχει την κασέτα είναι το μόνο που φαίνεται να ξέρει.