
# Συγγραφέας, περφόρμερ και σκηνοθέτρια, η Καρολίνα Μπιάνκι γεννήθηκε στο Porto Alegre της Βραζιλίας, το 1984. Αποφοίτησε από τη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Σάο Πάολο και από νωρίς ανέπτυξε τη θεατρική της γλώσσα, δουλεύοντας μαζί με καλλιτέχνες από τα πεδία του θεάτρου, του χορού της μουσικής και του βίντεο.
# Το 2015 δημιούργησε την ομάδα Cara de Cavalo ("πρόσωπο του αλόγου") με καλλιτέχνες από όλα τα παραπάνω πεδία. Πυρήνας των παραστάσεών τους είναι η σωματικότητα: η παρουσία του ανθρώπινου σώματος ως φορέας δύναμης, ενέργειας, σεξουαλικότητας αλλά και τραύματος.

# Στις παραστάσεις της χρησιμοποιεί δικά της κείμενα, όπου συνδυάζει μακροσκελείς προσωπικούς μονολόγους με ποιητικά στοιχεία καθώς και με αποσπάσματα έργων των αγαπημένων της συγγραφέων.
# Οι προβληματισμοί της, που τροφοδοτούν τις παραστάσεις της ομάδας, αφορούν τη βία, το σεξ, τις σχέσεις των φύλων, τη θηλυκότητα και την αρρενωπότητα, ενώ τους εξετάζει συχνά μέσα από το πρίσμα της ιστορίας της τέχνης & της λογοτεχνίας.

# Η παράσταση "O tremor magnífico" ("Το υπέροχο τρέμουλο") προσδιορίστηκε ως μια ιστορία για "φαντάσματα και βαμπίρ και πολύ θυμωμένες γυναίκες και απαίσιους άνδρες και μάγισσες", όπου χρησιμοποιήθηκαν αναφορές από το είδος των ταινιών τρόμου, τη λογοτεχνία της Βιρτίζινια Γουλφ και την ποίηση της Έμιλι Ντίκινσον. Στο "Mata-me de prazer" ("Σκότωσέ με, με ευχαρίστηση"), οι κάτοικοι μιας φανταστικής χώρας καταβάλλονται από ερωτικό παροξυσμό, που καταλήγει στην έκσταση και το θάνατο. Το "Lobo" ήταν μια περφόρμανς με μυθολογικές και ιστορικές αναφορές, σχετικά με τις σχέσεις των δύο φύλων, όπου η Μπιάνκι μοιράστηκε τη σκηνή με 16 άνδρες. Στην περφόρμανς "Quiero hacer el amor" ("Θέλω να κάνω έρωτα"), που διαδραματιζόταν σε δημόσιους χώρους, οι ερμηνεύτριες εξέθεσαν τη γυναικεία σεξουαλικότητα και ηδονή, καθώς έρχονταν σε επαφή με διαφορετικές επιφάνειες και αντικείμενα.

# Βραβεύτηκε στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας με τον Αργυρό Λέοντα. Στο σκεπτικό της βράβευσης αναφέρθηκε πως "η Μπιάνκι χρησιμοποιεί το ίδιο της το σώμα ως κεντρικό εργαλείο της δουλειάς της, συνδέοντας στενά τον εαυτό της με την παράδοση της γυναικείας ερμηνείας, ενώ ταυτόχρονα την κριτικάρει. Καθώς εξελίσσει τη συγκλονιστική τριλογία της, η Μπιάνκι παραμένει στην αιχμή της ριζοσπαστικής περφόρμανς, υπενθυμίζοντάς μας την απόλυτη αναγκαιότητα τέτοιων ρηξικέλευθων νέων καλλιτεχνικών φωνών".
# Το 2020 ταξίδεψε μέχρι το ΄Άμστερνταμ για να παρακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα θεατρικών σπουδών. Εκεί ξεκίνησε την τριλογία "Η νύφη και το 'καληνύχτα, Σταχτοπούτα'" πάνω στη σεξουαλική βία και το βιασμό. Το πρώτο κεφάλαιο "Cadela Força" (που μεταφράζεται περίπου ως "η δύναμη της σκύλας") που θα δούμε στην Πειραιώς 260 (5-6/7), έκανε πρεμιέρα το 2023, στο Φεστιβάλ της Αβινιόν. Η ως τότε άγνωστη στην Ευρώπη καλλιτέχνιδα, έγινε εν μία νυκτί "talk of the town". Η παράσταση σόκαρε, προκάλεσε έντονες και ποικίλες αντιδράσεις, δυσφορία, συζητήσεις και αντεγκλήσεις, ενώ αρκετοί θεατές, κυρίως γυναίκες, αποχώρησαν από την αίθουσα.

# Η παράσταση εμπνέεται από την αληθινή ιστορία της Ιταλίδας περφόρμερ Πίπα Μπάκα, που το 2008, φορώντας ένα νυφικό, επιχείρησε να φτάσει με οτοστόπ μέχρι τη Βηρυτό. Επρόκειτο για μια καλλιτεχνική δράση υπέρ της ειρήνης, όμως η Μπάκα βιάστηκε και δολοφονήθηκε, καθώς διέσχιζε την Τουρκία. Η παράσταση αναφέρεται επίσης στην υπόθεση ενός Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή που παρέμεινε ελεύθερος και ενεργός στο άθλημα, αφότου (και παρά το ότι) διέταξε τη δολοφονία της ερωμένης του. Το δεύτερο στοιχείο του τίτλου παραπέμπει στην ονομασία που χρησιμοποιούν οι Βραζιλιάνοι για το "ναρκωτικό του βιασμού": μια ουσία που προκαλεί προσωρινή παράλυση και αμνησία, με την οποία νοθεύεται το ποτό των υποψήφιων θυμάτων. Η Μπιάνκι υπήρξε η ίδια θύμα βιασμού, με αυτό τον τρόπο.
# Στην παράσταση, τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και τέχνης καταργούνται πλήρως, καθώς η Μπιάνκι εκθέτει το σώμα της, αφότου λάβει την ίδια ναρκωτική ουσία. Έχει προηγηθεί ένα πρώτο μέρος, με τη μορφή διάλεξης, όπου η σκηνοθέτρια και περφόρμερ έχει απαριθμήσει δεκάδες περιστατικά έμφυλης βίας, βασανισμών, βιασμών και δολοφονίας.

Περισσότερες πληροφορίες
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»
Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας, ρηξικέλευθη Βραζιλιάνα σκηνοθέτρια και περφόρμερ, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα με μια παράσταση-σοκ πάνω στη σεξουαλική βία και το βιασμό, που έκανε πρεμιέρα στην Αβινιόν το 2023 προκαλώντας τεράστια αίσθηση. Ο τίτλος της παράστασης αντικατοπτρίζει τα δύο ξεχωριστά μέρη που την αποτελούν. Η «Νύφη» αναφέρεται στην ιστορία της Ιταλίδας περφόρμερ Πίπα Μπάκα, που το 2008 ξεκίνησε από το Μιλάνο ντυμένη νύφη με σκοπό να φτάσει στη Βηρυτό με ωτοστόπ, σε μια καλλιτεχνική δράση υπέρ της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών. Αφού διέσχισε τα Βαλκάνια με το νυφικό της, βιάστηκε και δολοφονήθηκε ενώ βρισκόταν στην Τουρκία. Το δεύτερο μέρος του τίτλου παραπέμπει στην κυνική ονομασία που χρησιμοποιείται στη Βραζιλία για το «ναρκωτικό του βιασμού», μια ουσία που προκαλεί προσωρινή παράλυση και αμνησία. Η παράσταση αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας Cadela Forca, και διακρίθηκε ως η καλύτερη ξένη παραγωγή της σεζόν 2023-24 από τη Γαλλική Ένωση Κριτικών Θεάτρου.