"Ερρίκος ο Τέταρτος": Ο Αλέξανδρος Κοέν παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Μια σύγχρονη και δυναμική ερμηνεία της ιστορίας του βασιλιά Ερρίκου και της επανάστασης του 1402, μέσα από τη μουσική, τον χορό και την ποίηση.

Ερρίκος ο Τέταρτος © Νικίτα Κουνίτσκιϊ

Στην πέμπτη του ενασχόληση με έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ ο Αλέξανδρος Κοέν ανεβάζει σε πανελλήνια πρώτη παρουσίαση το έργο "Ερρίκος ο Τέταρτος". Το έργο κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 30 Απριλίου και θα παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο Θέατρο Αργώ.

Πρόκειται για μια παράσταση που αντλεί τα γεγονότα από την επανάσταση εναντίον του βασιλιά Ερρίκου του Τέταρτου (1402), αλλά δεν στοχεύει στο να παραδώσει ακριβή ιστορική αναπαράσταση. Αντίθετα, ο Σαίξπηρ χρησιμοποιεί τα ιστορικά γεγονότα ως αφορμή για να εξετάσει την πορεία του βασιλιά και του γιου του, πρίγκιπα Χαλ, σε σύγκριση με την πορεία του Ερρίκου Πέρσυ και του γιου του, Χάρρυ.

Ερρίκος ο Τέταρτος
© Νικίτα Κουνίτσκιϊ

Το έργο φωτίζει κριτικά τη σύγκρουση δύο γενεών σε κρίσιμο στάδιο διαδοχής και αναδεικνύει τα ζητήματα αλλαγής, μεταρρύθμισης και του βάρους του παρελθόντος, όλα ενταγμένα σε ένα πλαίσιο εγκληματικότητας και διχόνοιας. Ο Ερρίκος ο Τέταρτος, έχοντας καταλάβει τον θρόνο από τον Ριχάρδο τον Δεύτερο, αγωνίζεται να φέρει ειρήνη στον ταραγμένο κόσμο του, αλλά η επανάσταση που εξαπολύεται από εκείνους που τον βοήθησαν να ανέλθει στο θρόνο, απειλεί τη σταθερότητα του βασιλείου. Στην κρισιμότερη στιγμή, ο Χαλ ενώνεται με τον πατέρα του για να συντρίψει τους επαναστάτες και να σκοτώσει τον Χάρρυ.

Η παράσταση εστιάζει στους κεντρικούς άξονες του έργου, εμβαθύνοντας σε ζητήματα διαδοχής, ρομαντισμού ενάντια στον ορθολογισμό, έρωτα, ψευδών φημών και ζωής σε ταραγμένες εποχές. Αυτά τα θέματα συνδέονται τόσο με την εποχή του Ερρίκου του Τέταρτου και του Σαίξπηρ, όσο και με τη δική μας σύγχρονη εποχή. Όλα αυτά αναπαρίστανται με την αισθητική της δικής μας εποχής, εμπλουτισμένα με μουσική, χορό και ποίηση.

Ερρίκος ο Τέταρτος
© Νικίτα Κουνίτσκιϊ

Η δραματουργία, η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Κοέν, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Αλέγια Παπαγεωργίου. Η μουσική είναι του Γιώργου Πούλιου, η κινησιολογία της Σοφίας Μιχαήλ, και οι φωτισμοί του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου. Η δραματολογία είναι της Ξένιας Γεωργοπούλου, ενώ ο Λευτέρης Μαργιόλας είναι ο βοηθός σκηνοθέτη.

Παίζουν (αλφαβητικά): Αντώνης Αγγελιδάκης, Σωτήρης Αναστασόπουλος, Στέλλα Βασιλάκη, Ελίζα Γεροντάκη, Βιβιάννα Γιαννούτσου, Χρήστος Δούφης, Claudio Kaya, Νικολέτα Καρνέζη, Γιώργος-Άγγελος Κορώνης, Αναστασία Κοτσώνη, Γιάννης Κούλπερ, Λήδα Κουντουρέα, Μαρία Κραμποκούκη, Φένια Μαϊδώνη, Αθηνά Μαμωνά, Ελένη Μανώλογλου, Αρχοντούλα Μαρίνου, Καλλιόπη Ματούλη, Πηνελόπη Μαυρίδη, Μαριάννα Μεσσαλά, Στάθης Μητσιώνης, Δανάη Παπαδάκη, Μαρία Πλατάρου, Μαίρη Πούλα, Έλλη Ρόκκα, Αγγελική Τούντα, Λυδία Τσαμασφύρα, Κριστίνα Τσιουμποτάρου, Γιώργος Φάκας, Νίκος Φραγκιουδάκης, Πηνελόπη Φωτίου, Ζωή Χρόνη και η Σοφία Μιχαήλ.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ερρίκος ο Τέταρτος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 80 '

Βασισμένο στα αληθινά γεγονότα της επανάστασης εναντίον του Βασιλιά Ερρίκου Δ’ είναι το πρωτόπαικτο ιστορικό δράμα που εξελίσσεται σε μια σύγκρουση γενεών σε κατάσταση διαδοχής. Ο Σαίξπηρ χρησιμοποιεί την Ιστορία για να εξετάσει συγκριτικά την πορεία του Ερρίκου και του γιου του (πρίγκιπα Χαλ), και αντίστοιχα του Ερρίκου Πέρσι και του δικού του γιου (νεαρού Χάρι), μελετώντας διεξοδικά το κρίσιμο ζήτημα των σχέσεων της παλαιότερης με τη νεότερη γενιά. Αποτελεί μια τολμηρή συζήτηση πάνω σε ζητήματα όπως η Αλλαγή, η Μεταρρύθμιση και το φορτίο που φέρουμε από το Παρελθόν. Κι όλα αυτά ενταγμένα σ’ ένα πλαίσιο εγκληματικότητας και διχόνοιας.

Αργώ

Ελευσινίων 13-15

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Είδαμε το "My fierce ignorant step": Ορμή, πάθος και αποθέωση του "μαζί" στη σκηνή της Στέγης

Μια σωματική φουρτούνα από τον Χρήστο Παπαδόπουλο μετατρέπει τη σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση σε συλλογικό παλμό. Το "My fierce ignorant step" είναι ένας χορός που σε παρασύρει. Μια ωδή στην ωμή ορμή της νεότητας και τη δύναμη του "μαζί".

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
09/05/2025

Η Νία Βαρντάλος έρχεται στο Παλλάς με το "Tiny beautiful things" μία παράσταση-κατάθεση ψυχής

Η υποψήφια για Όσκαρ Νία Βαρντάλος φέρνει στην Ελλάδα και στη σκηνή του Παλλάς, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (από 16/5), το "Tiny beautiful things", ένα συγκινητικό θεατρικό έργο βασισμένο σε αληθινές ιστορίες, ερμηνευμένο στην ελληνική γλώσσα.

"Girls & Boys": Η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης με πρωταγωνίστρια την Νατάσα Εξηνταβελώνη

Δείτε φωτογραφίες από την επίσημη πρεμιέρα του επιτυχημένου θεατρικού μονολόγου που σκηνοθετεί η Λητώ Τριανταφυλλίδου, όπου έδωσαν το παρόν, μεταξύ άλλων, οι Σωτήρης Τσαφούλιας, Άννα Μενενάκου, Πάνος Βλάχος, Θέμης Καραμουρατίδης.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου περιοδεύει σε Αθήνα, Επίδαυρο, περιφέρεια και εξωτερικό

Η ιστορική παράσταση του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη και δασκάλου συνεχίζει τη θριαμβευτική πορεία της σε επιλεγμένους σταθμούς ανά την Ελλάδα, δίνοντας μας τη δυνατότητα να τη ζήσουμε για ακόμα μια φορά.

"Tiny Beautiful Things": Τι αποκάλυψε η Νία Βαρντάλος και ο θίασος πριν την πρεμιέρα στο Παλλάς

"Όταν αποφασίσεις να ανοίξεις την καρδιά σου, παίρνεις περισσότερη αγάπη". Αυτή η φράση συμπυκνώνει την ουσία της συγκινητικής παράστασης, όπως μάθαμε στη συνέντευξη τύπου με τους Νία Βαρντάλος, Δημήτρη Παπανικολάου, Δανάη Λουκάκη και Δημήτρη Κίτσο.

5 πράγματα που μας είπε ο Παντελής Δεντάκης για τη "Μικρή μέσα στο Σκοτεινό Δάσος"

Με αφορμή την παράσταση "Η μικρή μέσα στο σκοτεινό δάσος" στο Σύγχρονο Θέατρο, ο σκηνοθέτης Παντελής Δεντάκης μιλά για τον σύγχρονο μύθο της βίας, τη "βουβή" δύναμη της σιωπής, την τεχνική μαγεία των υλικών επί σκηνής, αλλά και τη συγκλονιστική ανταπόκριση του κοινού στην Ευρώπη. Μια παράσταση που μετατρέπει το τραύμα σε τελετουργία κάθαρσης και αναγέννησης, μέσα από την τέχνη και τη συλλογικότητα.

Ο "Βιτρούβιος" του Ντα Βίντσι γίνεται θεατρικός ήρωας στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Ο άνθρωπος πίσω από το ομώνυμο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι παίρνει σάρκα και οστά στον θεατρικό μονόλογο του Στέφανου Κακαβούλη.