
Για λίγες παραστάσεις, η Ραφίκα Σαουίς παρουσιάζει στο θέατρο Ακροπόλ το έργο της "Αγαμέμνων: ο κύκλος του αίματος", μετά την επιτυχία που γνώρισε στο ιστορικό θέατρο La MaMa της Νέας Υόρκης (20 & 27/1). Η εντυπωσιακή παράσταση, που δημιουργήθηκε με τους όρους του cinematic theatre, αντιλαμβάνεται την ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου ως ένα σύγχρονο πολιτικό θρίλερ. Με τη δημιουργό βρίσκονται επί σκηνής ο Μάνος Βακούσης στο ρόλο του Αγαμέμνονα, ο Σαμουήλ Ακινόλα ως Κήρυκας και σε βίντεο ο Κρις Ραντάνοφ ως Αίγισθος.

Σύμφωνα με τη σκηνοθέτρια και ηθοποιό Ραφίκα Σαουίς "η ιδέα προήλθε από μια βαθιά επιθυμία να εξερευνήσουμε τη φύση του πολέμου και της εξουσίας. Ο Αισχύλος έγραψε την "Ορέστεια" μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο. Καταθέτει την εμπειρία του μέσα από συμβολισμούς και μύθους και πραγματικότητες της εποχής. Για εμένα η Κλυταιμνήστρα δεν είναι απλώς μια τραγική φιγούρα, αλλά αντιπροσωπεύει στην παράσταση τον σύγχρονο άνθρωπο που έχει πληγεί από την εξουσία. Ζει εγκλωβισμένος σε μια πραγματικότητα που δεν είναι πια επιλογή του, κουβαλώντας ένα τεράστιο φορτίο ενοχής. Αυτή η ενοχή μας οδηγεί σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, και η Κλυταιμνήστρα εκφράζει όλες τις γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί, όλες τις φωνές που δεν ακούγονται”.


Η παράσταση "Αγαμέμνων: Ο Κύκλος του Αίματος" της Ραφίκα Σαουίς, αυτή η δυναμική επανερμηνεία της πρώτης τραγωδίας της τριλογίας "Ορέστεια” του Αισχύλου εστιάζει στον φαύλο κύκλο της εκδίκησης, του πόνου και της καταστροφής που στοιχειώνει την οικογένεια των Ατρειδών, επαναφέροντας ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση και τα όρια της ηθικής.

Με αιχμηρή σκηνοθετική ματιά, η Ραφίκα Σαουίς αναδεικνύει την ένταση και τη διαχρονικότητα της τραγωδίας. Ο Αγαμέμνονας, επιστρέφοντας νικητής από την Τροία, γίνεται θύμα της συζύγου του, Κλυταιμνήστρας, που διψά για εκδίκηση μετά τη θυσία της κόρης τους, Ιφιγένειας. Στο έργο, η Κλυταιμνήστρα προσωποποιεί τη γυναικεία δύναμη και την απόγνωση, ενώ ο Αίγισθος, σύμμαχός της, φέρνει στο προσκήνιο την την πολιτική διάσταση της εξουσίας.

Η σπουδαία Αμερικανίδα ακαδημαϊκός και κριτικός τέχνης Yohanna M. Roa έγραψε για την παράσταση : "Η Ραφίκα Σαουίς είναι σίγουρα μια από τις πιο ταλαντούχες δημιουργούς και ηθοποιούς της σύγχρονης θεατρικής σκηνής. Αναμφισβήτητα, η σκηνοθεσία είναι άψογη και η ερμηνεία της δυνατή. Στον "Αγαμέμνονα: Ο Κύκλος του Αίματος", η Ραφίκα Σαουίς επιτυγχάνει να επικαιροποιήσει το κλασικό κείμενο του Αισχύλου, ενσωματώνοντάς το σε ένα σύγχρονο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο μέσω μιας τολμηρής δραματουργίας. Το έργο του Αισχύλου αλλά και η ματιά και η ανάγνωση της Σαουίς ενέχει ισχυρή κοινωνική κριτική, καλώντας μας να εξετάσουμε τις αξίες μας και τις ευθύνες μας απέναντι στους άλλους. Η Ραφίκα Σαουίς δίνει στην Κλυταιμνήστρα δύναμη, μεταμορφώνοντάς την σε μια φιγούρα που καταγγέλλει τις πατριαρχικές δομές και τις κοινωνικές απαιτήσεις που θέλουν να σιωπήσουν τον πόνο της. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κλυταιμνήστρα γίνεται μια κραυγή αντίστασης, σπάζοντας αιώνες υποταγής των γυναικών".

Ο διεθνής τύπος έγραψε για την παράσταση
Robert M Massini (Broadway Bob, Beat): "Η Ραφίκα Σαουίς έχει βρει έναν νέο τρόπο δημιουργίας θεάτρου. Έχει φτιάξει μια παράσταση που κάνει επί 60 λεπτά το κοινό να σκέφτεται".
Holli Harms (The Front Row Center): "Η Ραφίκα Σαουίς κάνει το ντεμπούτο της στο La MaMa με μια συγκλονιστική 60λεπτη επανεγγραφή του Αγαμέμνονα. Μια παράσταση που δεν σε αφήνει να μείνεις ο ίδιος".
Amy Munice ( picture this post ) "…Είναι μια νέα ανάγνωση, πολύ ενδιαφέρουσα"
Broadway World "Η παράσταση "Αγαμέμνονας: Ο Κύκλος του Αίματος" προσφέρει μια ισχυρή θεατρική εμπειρία…"

Προπώληση εισιτηρίων: more.com



Δείτε το τρέιλερ
Περισσότερες πληροφορίες
Αγαμέμνων: ο κύκλος του αίματος
Αντλώντας κυρίως από την ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου, αλλά και από ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου και μαρτυρίες γυναικών, προσφύγων και στρατιωτών, η Ρ. Σαουίς δημιούργησε ένα σύγχρονο πολιτικό θρίλερ με τους όρους του cinematic theatre. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο ιστορικό θέατρο La MaMa της Νέας Υόρκης, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και κάνει μια στάση στην Αθήνα πριν συνεχίσει την ευρωπαϊκή περιοδεία της. Μέσα από μια σύγχρονη δραματουργική προσέγγιση, το έργο διερευνά τη φύση του πολέμου ως εργαλείου εξουσίας, μια ατέρμονη μηχανή που παράγει θύματα. Η Κλυταιμνήστρα γίνεται η φωνή αυτών που υφίστανται τη βία της ιστορίας: των προσφύγων, των γυναικών, των θυμάτων της καταπίεσης και της αδιαφορίας.