Update | "Το κόκκινο δωμάτιο": Αυλαία για τη γοτθική ιστορία που ανεβαίνει σε έναν ιδιαίτερο χώρο

Ο ηθοποιός Λίνος Μάνεσης παρουσιάζει στο "Πάνω σπίτι", ένα νεοκλασικό αρχοντικό, μία περφόρμανς με περικυκλωτική ατμόσφαιρα που αφήνει τα φαντάσματα να χορέψουν (είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά).

Το κόκκινο δωμάτιο © Αγγελική Κοκκοβέ

Update | Οι εναπομείνασες παραστάσεις (δηλαδή έως και 28/2) του "Κόκκινου δωματίου" ακυρώνονται λόγω τραυματισμού του ηθοποιού.

Ο ηθοποιός Λίνος Μάνεσης παρουσιάζει το "Κόκκινο δωμάτιο", μία γοτθική ιστορία φαντασμάτων του 19ου αιώνα και υποδέχεται το κοινό στο πιο ταιριαστό σκηνικό: το ψηλοτάβανο, εντυπωσιακό σαλόνι του νεοκλασικού αρχοντικού "Το Πάνω Σπίτι" στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (έως 28/2, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη). Αφηγούμενος αλλά και παίρνοντας την μορφή των ηρώων του έργου, σας καλωσορίζει σε αυτό το ανελέητο ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, όπως το αφηγήθηκε ο maitre Χ. Τζ. Γουέλς, αναδεικνύοντας ατόφια και περικυκλωτική την ατμόσφαιρα του Κόκκινου Δωματίου του Κάστρου Λοραίν, όπου οι σκιές είναι επιτέλους ελεύθερες να χορέψουν τον διαβολικό χορό τους, δίνοντας μορφή και ουσία στους φόβους σας και φέρνοντας τα γεγονότα εκείνης της νύχτας στη ζωή, κινούμενος στην κυριολεξία ανάμεσα στους θεατές.

"Υπάρχει κάτι εκεί στο σκοτάδι... Είμαι σίγουρος γι' αυτό!"

Η είσοδος είναι με ελεύθερη συνεισφορά. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 6906961008 ή στο linos.manesis@gmail.com.

Το κόκκινο δωμάτιο
© Αγγελική Κοκκοβέ

Q&A με τον σκηνοθέτη

Τι είναι το Κόκκινο Δωμάτιο του H.G. Wells;
Είναι ένας τόπος απόλυτων και συναρπαστικών φόβων, όπου η ύλη τίθεται στη διάθεση του συμβολισμού, για να αποτυπώσει τα χάη του πνεύματος της ανθρώπινης ψυχής, όποτε αυτή συναντά κατά τύχη τον συμπαντικό εαυτό της.

 Ποιος είναι ο αφηγητής του έργου;
Είναι ο επίμονος αρνητής της μαγείας και του αγνώστου, που άθελά του ή ίσως χωρίς να το ομολογήσει στον ίδιο του τον εαυτό, ανοίγει μέσα του το πιο μεγάλο άνοιγμα, για να ορμήσει στην ύπαρξή του το χάος και η παράνοια.

Ποιος είσαι εσύ μέσα σ΄ αυτό το σύμπαν;
Εγώ είμαι, πρώτα απ΄ όλα, ο οικοδεσπότης σας σ’ αυτό το ανελέητο ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, αλλά και ο ίδιος ο θυσιαζόμενος: αυτός που -με μεγάλη του χαρά και απόλαυση- θα γίνει παρανάλωμα, για να χορέψουν οι σκιές τον διαβολικό χορό τους δίνοντας μορφή και ουσία στους φόβους σας.

Ποια είναι η πλοκή της ιστορίας;
Ένας ορθολογιστής, νεαρός επιστήμονας επισκέπτεται ένα παλιό γοτθικό κάστρο, αποφασισμένος να περάσει μία νύχτα σε ένα δωμάτιο που φημολογείται ότι είναι στοιχειωμένο, προκειμένου να αποδείξει (σε ποιόν…) ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια και δεν θα μπορούσε να είναι. Και, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις των τριών γέρων επιστατών που κατοικούν εκεί, εκείνος επιμένει να το κάνει…

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα;
Ο καλύτερος τρόπος για να καλέσεις τα πνεύματα, είναι να αρνηθείς με όλη σου τη δύναμη την ύπαρξή τους: τότε σίγουρα θα σε επισκεφθούν! Επίσης, αν θες να αντικρίσεις πραγματικά τα χάη και τα ερέβη, θα πρέπει να πας να παραδοθείς σε αυτά, και δεν μπορεί να πας οπλισμένος, αλλά θα κρατάς μονάχα μία τόση δα φλογίτσα φωτός: αυτή και μόνον αυτή, θα σου επιτρέψει να δεις, να αισθανθείς, να βιώσεις. Την απεραντοσύνη, τον θεό, το όνειρο.

Γιατί μας είπες το ηθικό δίδαγμα;
Γιατί η μαγεία της ιστορίας έγκειται στο ταξίδι της, στο ξετύλιγμα του νήματος βήμα το βήμα, λέξη τη λέξη, ανάσα την ανάσα.

Το κόκκινο δωμάτιο
© Αγγελική Κοκκοβέ

Λίγα λόγια για τον Λίνο Μάνεση

Ο Λίνος Μάνεσης είναι ηθοποιός, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Νομικής ΑΠΘ (2019) και έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με σκηνοθέτες, όπως ο Γιάννης Κακλέας (Μόμπυ Ντικ σε πρωταγωνιστικό ρόλο), ο Νικορέστης Χανιωτάκης (ο Λούκυ Λουκ και ο Λευκός Ιππότης), ο Γιάννης Ρήγας (Κόντρα Τέμπο: Αριστoφάνης-Ηρώνδας), η Κωνσταντίνα Νικολαϊδη (Όλιβερ Τουίστ) και άλλοι. Έχει παίξει στις θεατρικές σκηνές: Christmas Theater, Παλλάς, Θέατρο Ελληνικός Κόσμος, Ηρώδειο, Θέατρο Δάσους, Κολοσσαίον, Coronet.

Last but not least: Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ars Nocturna σε μετάφραση Π. Μ. Ζερβού.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το κόκκινο δωμάτιο

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 45 '

Πρόκειται για μία γοτθική ιστορία φαντασμάτων του 19ου αιώνα που παρουσιάζεται στο πιο ταιριαστό σκηνικό, ένα ψηλοτάβανο, εντυπωσιακό σαλόνι νεοκλασικού αρχοντικού. Ο περφόρμερ, αφηγούμενος αλλά και παίρνοντας την μορφή των ηρώων του έργου, καλωσορίζει το κοινό σε αυτό το ανελέητο ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, όπως το αφηγήθηκε στο ομότιτλο διήγημα του ο συγγραφέας Χ. Τζ. Γουελς, αναδεικνύοντας ατόφια και περικυκλωτική την ατμόσφαιρα του Κόκκινου Δωματίου του Κάστρου Λορέν, όπου οι σκιές είναι επιτέλους ελεύθερες να χορέψουν τον διαβολικό χορό τους, δίνοντας μορφή και ουσία στους φόβους σας και φέρνοντας τα γεγονότα εκείνης της νύχτας στη ζωή, κινούμενος στην κυριολεξία ανάμεσα στους θεατές. "Υπάρχει κάτι εκεί στο σκοτάδι... Είμαι σίγουρος γι' αυτό!"

Το Πάνω Σπίτι

Λεωφ. Αλεξάνδρας 37, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.