Το θέατρο Προσκήνιο υποδέχεται τον "Γλάρο" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης κάνει μία επίσκεψη στα σωθικά του τσεχοφικού έργου, κλείνοντας μια παραστασιακή τριλογία πάνω στα έργα του μεγάλου συγγραφέα, μετά τις «Τρεις αδερφές» και τον «Θείο Βάνια».

Ο γλάρος - Δημήτρη Καραντζά Γκέλυ Καλαμπάκα

Στις 15 Δεκεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα η παράσταση του Δημήτρη Καραντζά, βασισμένη στον "Γλάρο" του Άντον Τσέχοφ. Το γνωστό έργο του Ρώσου συγγραφέα, θα ανεβεί σαν μια αναρώτηση γύρω από τη θεατρική λειτουργία, την αναπαράσταση και τις μεθόδους της. Ο χορός των ανθρώπων του Τσέχοφ, γύρω από μια λίμνη, αναρωτιέται για την τέχνη, το μέλλον, αναπολεί τους ματαιωμένους έρωτες και συνθέτει μια κραυγή του ανθρώπου για ζωή, λίγο πριν βουλιάξει.

Ο γλάρος - Δημήτρη Καραντζά
Γκέλυ Καλαμπάκα

Τα εμβληματικά πρόσωπα του Ρώσου δραματουργού "εγκλωβισμένα" σε μια σκηνή θεάτρου δοκιμάζουν να σπάσουν τα όρια της ζωής και της τέχνης, να αντισταθούν στο τέλμα, να βρουν νέες φόρμες θεάτρου και επικοινωνίας. Η πληγή του καλλιτέχνη συνδέεται, στην παράσταση, με το ανεκπλήρωτο της ανθρώπινης ύπαρξης, που παλεύει να βρει έναν τρόπο να ανήκει και να ακολουθήσει έναν προορισμό. Τι απ’ ολα είναι θέατρο και πως παρεισφρέει η ζωή μέσα σ' αυτό;

Ο γλάρος - Δημήτρη Καραντζά
Γκέλυ Καλαμπάκα

Με στενούς του συνεργάτες, εκ των οποίων κάποιοι συμμετείχαν και στην περσινή ενασχόλησή του με τον Τσέχοφ και τον "Θείο Βάνια" -τη Θεοδώρα Τζήμου (Αρκάντινα), τον Μανώλη Μαυροματάκη (Τριγκόριν), τον Φιντέλ Ταλαμπούκα, τη Μαρία Φιλίνη- αλλά και τον Αινεία Τσαμάτη (Τρέπλιεφ), τη Δήμητρα Βλαγκοπούλου (Νίνα), τον Δρόσο Σκώτη, τον Γιώργο Ζυγούρη, τη Νατάσα Εξηνταβελώνη, ο ανήσυχος δημιουργός συνεχίζει την έρευνα γύρω από το έργο του μεγάλου Ρώσου δραματουργού με μια σκηνοθετική πρόταση που ανοίγει τη σκηνική δράση σε όλους τους πιθανούς χώρους του Προσκηνίου και αναρωτιέται, σε μια  αποθήκη θεάτρου, πώς και αν μπορεί να γεννηθεί ένα "νέο” θέατρο.

Ο γλάρος - Δημήτρη Καραντζά
Γκέλυ Καλαμπάκα

Συνεργάστηκε στη σύνθεση και κίνηση ο Τάσος Καραχάλιος, το σκηνικό είναι του Κωνσταντίνο Σκουρλέτη, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, οι φωτισμοί του Δημήτρη Κασιμάτη.

Διαβάστε Επίσης

Ο γλάρος - Δημήτρη Καραντζά
Γκέλυ Καλαμπάκα

Προπώληση εισιτηρίων more.com.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο γλάρος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 135 '

Το γνωστό έργο του Ρώσου συγγραφέα, σαν μια αναρώτηση γύρω από τη θεατρική λειτουργία, την αναπαράσταση και τις μεθόδους της. Ο χορός των ανθρώπων του Τσέχοφ, γύρω από μια λίμνη, αναρωτιέται για την τέχνη, το μέλλον, αναπολεί τους ματαιωμένους έρωτες και συνθέτει μια κραυγή του ανθρώπου για ζωή, λίγο πριν βουλιάξει. Τα εμβληματικά πρόσωπα του Ρώσου δραματουργού εγκλωβισμένα σε μια σκηνή θεάτρου δοκιμάζουν να σπάσουν τα όρια της ζωής και της τέχνης, να αντισταθούν στο τέλμα, να βρουν νέες φόρμες θεάτρου και επικοινωνίας. Η πληγή του καλλιτέχνη συνδέεται, στην παράσταση, με το ανεκπλήρωτο της ανθρώπινης ύπαρξης, που παλεύει να βρει έναν τρόπο να ανήκει και να ακολουθήσει έναν προορισμό. Τι απ’ όλα είναι θέατρο και πώς παρεισφρέει η ζωή μέσα σ’ αυτό;

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.