Οι "Ευμενίδες" της Άντζελας Μπρούσκου έρχονται για πρώτη φορά στην Αγγλικανική εκκλησία

Σε εκδοχή κλειστού χώρου παρουσιάζεται η παράσταση "Ευμενίδες" από την Άντζελα Μπρούσκου, μετά τη συμμετοχή της παράστασης στην 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ευμενίδες

Μετά την συμμετοχή της παράστασης στην 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της  Ευρώπης και την φιλοξενία στο Ζιντσιρλί Τζαμί από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, οι "Ευμενίδες" του Αισχύλου επιστρέφουν για λίγες παραστάσεις  από τις 10 Νοεμβρίου στην Αγγλικανική Εκκλησία, σε σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου και μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Παρθενόπη Μπουζούρη (Προφήτης, Απόλλων), Άντζελα Μπρούσκου (Κλυταιμνήστρα), Διονύσης Πιφέας (Ορέστης), Δήμητρα Χατούπη (Αθηνά), (Ευμενίδες) Πάολα Καλλιγά, Δανάη Κατσαμένη, Θεοδώρα Κόρδα, Ανδριανή Κυλάφη, Βάλια Παπαχρήστου.

Ευμενίδες

Στην κατά Άντζελα Μπρούσκου προσέγγιση, συμπεριλαμβάνεται και η γυναίκα, όπως δήλωσε στο "α" η σκηνοθέτρια, ενώ όσον αφορά τη μεταφορά της στην Αγγλικανική Εκκλησία, η μυσταγωγική ατμόσφαιρα και η ακουστική του χώρου αποτελούν ερέθισμα για μία εκ νέου ποιητική αναμέτρηση της τραγωδίας. Η δίκη στις αισχύλειες "Ευμενίδες" είναι η πρώτη νομική δίκη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στην παράσταση ένα φανταστικό δικαστήριο θα  συνδέσει την αρχαιότητα με το σήμερα κι έτσι το έργο θα γίνει ερέθισμα για την ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου. 

Ευμενίδες

Ευμενίδες

Το κοινό μπορεί να αλληλοεπιδρά ως ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εξέλιξη της δράσης. Μέσω του αρχαίου δράματος τίθεται ως ζητούμενο η συνοχή των πολιτών μιας κοινωνίας και η στάση τους απέναντι στα κοινά. Αυτή η ουτοπική συνθήκη συνιστά ένα ουτοπικό δικαστήριο όπου συνέρχεται η δίκη του Ορέστη κι έτσι η ανελέητη αλυσίδα της διαιωνιζομένης εκδίκησης και αντεκδίκησης παραχωρεί τη θέση της στη δικαιοσύνη της πόλης. Μία δίκη που συμβαίνει στο παρελθόν αλλά απευθύνεται στους πολίτες όλου του κόσμου του μέλλοντος.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ευμενίδες

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Η πρώτη δίκη στην ιστορία της ανθρωπότητας, αυτή του Ορέστη στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου, ενέπνευσε ένα σύγχρονο φανταστικό δικαστήριο που συνδέει την αρχαιότητα με το σήμερα, όπου κοινότητες, συλλογικότητες και κάτοικοι της Ελευσίνας μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της δράσης. Το έργο γίνεται το ερέθισμα για την ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου, ενώ τίθεται η αναγκαιότητα της συνοχής των πολιτών μιας κοινωνίας και της ενεργού στάσης τους απέναντι στα κοινά. Η παράσταση ξεκίνησε στο πλαίσιο της δράσης «Μυστήριο 35 ΑΙΣΧΥΛΟΥ Project» της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ως ένα έργο παρακαταθήκης, με στόχο τη θεσμοθέτηση ενός σπάνιου διαλόγου πάνω στο αισχύλειο δράμα αλλά και πάνω στα κρίσιμα σύγχρονα ζητήματα της δικαιοσύνης, του ουμανισμού και της πολιτικής.

Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου

Φιλελλήνων 27 & Σιμωνίδου, Σύνταγμα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.