Η Στέγη ανοίγει τη σεζόν της με δύο δυνατά έργα

Δυναμικά ξεκινά τη σεζόν ο θεατρικός οργανισμός, με το «Σπίτι», το πρωτότυπο έργο του Δημήτρη Καραντζά, και το «Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών» της εμβληματικής ομάδας Complicité και του Σάιμον ΜακΜπέρνι.

Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών © Alex Brenner

Η Στέγη Ωνάση ξεκινά τη σεζόν με δύο παλιούς γνώριμους που επιστρέφουν με έργα που θέτουν στο επίκεντρο ζητήματα της σύγχρονης ζωής. Πέντε χρόνια έχουν συμπληρωθεί από τη σύμπραξη του σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου με το σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά στο πλαίσιο του "Ρομπ/Rob" για τη Στέγη. Φέτος, ο Καραντζάς επιστρέφει στη Συγγρού κρατώντας τόσο το ρόλο του σκηνοθέτη όσο και αυτόν του σεναριογράφου και, σε συνεργασία με την Γκέλι Καλαμπάκα, φέρνει στη Μικρή Σκηνή το πρωτότυπο έργο "Σπίτι" (από 30/9). Πρόκειται για μια περφόρμανς για δύο, με την Αλεξία Καλτσίκη και τον Φιντέλ Ταλαμπούκα να ερμηνεύουν έναν γυναικείο και έναν αντρικό χαρακτήρα που συγκατοικούν, δίχως να ξέρουμε τι σχέση έχουν. Είναι απλώς δύο οντότητες χωρίς ταυτότητα σε κάποια μεγαλούπολη του κόσμου, που προσπαθούν απεγνωσμένα να διατηρήσουν τη ρουτίνα του περίκλειστου χώρου τους, μακριά απ’ ό,τι συμβαίνει εκτός του. Η ρουτίνα αυτή ανάγεται σε ποίηση, με το λόγο να απουσιάζει και τη σιωπή να κυριαρχεί. Ώσπου, ένα παράθυρο, η μόνη δίοδός τους προς την πραγματικότητα, επιτρέπει την είσοδο σε ένα "ποτάμι" από εικόνες ακραίας βίας από τη σύγχρονη ιστορία. Ολοένα και πιο ορμητική, αυτή η εισβολή διακόπτει την καθημερινότητά τους, και εκείνοι, ως παθητικοί δέκτες, προσπαθούν απεγνωσμένα να την περισώσουν. "Το μόνο που θα μείνει είναι ο ήχος της καταστροφής", αναφέρουν οι συντελεστές.

Σπίτι
© Andreas Simopoulos for Onassis Stegi
"Το σπίτι"

Μεταφερόμαστε, τώρα, στην Κεντρική Σκηνή, όπου θα λάβει χώρα μια μεγάλη επιστροφή, έπειτα από επτά χρόνια. Ο λόγος για τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Σάιμον ΜακΜπέρνι, που μαζί με την Complicité, την εμβληματική ομάδα που έχει συν-ιδρύσει, θα παρουσιάσουν για τέσσερις μόνο παραστάσεις (4-7/10) το "Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών" (φωτογραφία εξωφύλλου), μια μεταφορά στη σκηνή του μυθιστορήματος της νομπελίστα Όλγκα Τοκάρτσουκ. Η παράσταση, στα όρια μαύρης κωμωδίας και αστυνομικού θρίλερ, μας μεταφέρει σε μια απομονωμένη κοινότητα της Πολωνίας, όπου συμβαίνει ένα περίεργο γεγονός: τα μέλη της τοπικής κυνηγετικής λέσχης βρίσκονται ένα ένα νεκρά υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Μια εκκεντρική ηλικιωμένη οικολόγος που αντιστέκεται στα έμφυλα στερεότυπα έχει συγκεκριμένες υποψίες για το τι συμβαίνει. Πιστεύει ότι η φύση εκδικείται τους ανθρώπους για τη βαρβαρότητά τους. "Γιατί η θανάτωση των ζώων είναι σπορ, ενώ των ανθρώπων φόνος;" είναι ένα από τα αμείλικτα ερωτήματα που θέτει το διεθνώς επιτυχημένο έργο, που αξιοποιεί την κλασική αφήγηση σε συνδυασμό με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, με στόχο να καλλιεργήσει στο κοινό ενσυναίσθηση για τον πλανήτη μας αλλά και την ανάγκη να αναλάβουμε δράση ενάντια στην καταστροφή του. 

Info: Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το onassis.org.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το σπίτι

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Δύο πρόσωπα (αδέρφια; συγκάτοικοι; σύντροφοι;) περνούν μια ημέρα στο σπίτι τους, σε μια οποιαδήποτε μεγαλούπολη από αυτές όπου οι άνθρωποι ζουν σε σπίτια-κελιά. Η καθημερινή ρουτίνα των ηρώων εισβάλει στους αρμούς της σκέψης τους και καταλαμβάνει τη σκηνή. Οι δυο τους περιχαρακώνονται για να μην αναμετρηθούν με την πραγματικότητα, όμως, όσο συνεχίζεται η ημέρα τους, ένα παράθυρο μεταμορφώνεται σε μια χοάνη, ένα εφιαλτικό καλειδοσκόπιο, από το οποίο παρελαύνουν διαφορετικές εκφάνσεις της βίας της εποχής μας και ακραίες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του 21ου αιώνα. Τα δύο πρόσωπα, παθητικοί δέκτες της βίας των εικόνων, προσπαθούν να συνεχίσουν τη φροντίδα του μικρόκοσμού τους μέχρι η βία να εισβάλει στο καταφύγιό τους.

Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 170 '

Η ιστορία της παράστασης (που κινείται στα όρια του αστυνομικού θρίλερ και μαύρης κωμωδίας) ξεκινά στα βάθη του χειμώνα σε μια μικρή κοινότητα μιας απομακρυσμένης πολωνικής κοιλάδας. Άνδρες της τοπικής κυνηγετικής λέσχης πεθαίνουν υπό μυστηριώδεις συνθήκες και η Γιανίνα Ντουσέικο, μια εκκεντρική ηλικιωμένη κάτοικος της περιοχής, έχει συγκεκριμένες υποψίες. Παρακολουθεί εδώ και καιρό τα ζώα που ζουν στην κοινότητα και υποστηρίζει ότι συμπεριφέρονται περίεργα. Η Γιανίνα αρνείται να γίνει αιχμάλωτη της κοινωνίας και του φύλου της. Οι πράξεις της θέτουν ερωτήματα: Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και τι σημαίνει να είσαι ζώο; Γιατί η θανάτωση των ζώων είναι σπορ, ενώ των ανθρώπων φόνος;

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"2:22 – A Ghost Story": Η καθηλωτική ιστορία επιστρέφει στο Αλάμπρα

Με μια αλλαγή στο καστ θα ξανά παιχτεί στο θέατρο Αλάμπρα το γεμάτο μυστήριο και συγκίνηση "2:22 – A Ghost Story" του Ντάνι Ρόμπινς, σε σκηνοθεσία του Φάνη Μουρατίδη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/09/2025

Τι ονειρεύεται η Άτοσσα; Οι Πέρσες απαντούν

Οι ήττες, η ύβρη και ο θρήνος των Περσών ξαναζούν στο σήμερα μέσα από εικαστικά έργα που εμπνέονται από το θέατρο του Αισχύλου στην έκθεση "Άτοσσα, τι ονειρεύεσαι;".

Η φωνή της Σοφίας Σεϊρλή ζει στην "Παλαιόχωρα"

Μια immersive ηχητική παράσταση στο απόλυτο σκοτάδι, ντυμένη με τρισδιάστατα ηχοτοπία. Το "Πρόσεξε μην νυχτωθείς εις την Παλαιόχωρα" επιστρέφει στο Άβατον, κρατώντας ζωντανή τη συγκλονιστική φωνή της αξέχαστης Σοφίας Σεϊρλή.

Tο άγνωστο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ που ανεβαίνει σε ελληνική σκηνή για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια

Με ένα εξαιρετικό πρωταγωνιστικό καστ καταφθάνει από τις 7 Νοεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Τελευταία στάση για τον "Ξένο" του Μαρμαρινού;

Μετά τις sold out παραστάσεις σε Επίδαυρο και Αττική, η παραγωγή "ζ-η-θ, ο Ξένος" παρουσιάζεται για τελευταία φορά ολοκληρώνοντας μια ποιητική θεατρική περιπλάνηση.

"Σύμφωνο επιβίωσης": Το γέλιο καταφθάνει στο Θέατρο Άλσος με Κρόμπα και Ελευθερίου

Ο Αντώνης Κρόμπας και ο Λευτέρης Ελευθερίου μας μαθαίνουν τα πάντα για το...."Σύμφωνο επιβίωσης". Στη σκηνή του Άλσους στήνουν ένα ξέφρενο ταξίδι γέλιου, στρατηγικής… και ανθρώπινης τρέλας.

"Όρνιθες": Η τελική πτήση του Αριστοφάνη με Παπασπηλιόπουλο–Χρυσοστόμου

Last call για τους "Όρνιθες" του Άρη Μπινιάρη, την παράσταση που με τρυφερή και λυρική ματιά ανέβασε το οικουμενικό ποιητικό έργο του Αριστοφάνη και μίλησε για την ανάγκη μιας νέας αρχής, μακριά από την παρακμή και τη διαφθορά των σύγχρονων κοινωνιών.