Ποιες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου κατεβαίνουν και ποιες ετοιμάζονται για πρεμιέρα;

Τρεις θεατρικές παραστάσεις ολοκληρώνουν τον κύκλο τους και τρεις ακόμα ξεκινούν σύντομα.

Τα φώτα της πόλης © Karol Jarek

Τρεις θεατρικές παραστάσεις ολοκληρώνουν τον κύκλο τους και τρεις ακόμα ετοιμάζονται για πρεμιέρα, καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο μισό της χειμερινής σεζόν 2022-23.

Τελευταίες παραστάσεις

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται "Τα φώτα της πόλης” του Τσάρλι Τσάπλιν στη Σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη" του Θεάτρου Rex. Η παράσταση που συνυπογράφουν η Αμάλια Μπένετ (σκηνοθεσία, χορογραφία, διασκευή), ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς (διασκευή), ο Θοδωρής Οικονόμου (διασκευή, μουσική) και ο Σταύρος Σταύρου (στίχοι) αποτελεί ένα βωβό μιούζικαλ που ανεβαίνει σε μια υποδειγματική παραγωγή εξαιρετικής ομορφιάς και σκηνικής μαγείας, προτείνοντας μια τελείως διαφορετική εμπειρία θέασης και πρόσληψης απ’ ό, τι οι μουσικές παραστάσεις που δυναμιτίζουν τις αισθήσεις, όπως διαβάζουμε στην κριτική του "α”. Στην βωβή ρομαντική κωμωδία του 1931, ο άνεργος Σαρλό ερωτεύεται μια τυφλή πωλήτρια λουλουδιών, η οποία πιστεύει ότι είναι πλούσιος. Πρωταγωνιστούν οι Προκόπης Αγαθοκλέους, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Στέλλα Αντύπα, Σαββίνα Γιαννάτου, Έκτορας Λυγίζος, Υβόννη Μαλτέζου, Μάριο Μπανούσι, Κώστας Μπερικόπουλος, κ.ά.

Διαβάστε Επίσης

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου κατεβαίνει η "Σπασμένη στάμνα” του Χάινριχ φον Κλάιστ σε σκηνοθεσία των Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου, οι οποίοι παρέδωσαν μια παράσταση της σπαρταριστής αστυνομικής κωμωδίας όπου η δράση ξεφεύγει από τη σκηνή και μεταφέρεται σε απροσδόκητους χώρους της αίθουσας, κυκλώνοντας και εμπλέκοντας τους θεατές, δοκιμάζοντας να συσχετιστεί με το κοινό με τρόπο μη αναμενόμενο. Η ιστορία του έργου περιστρέφεται γύρω από τον Αδάμ, έναν δικαστή που καλείται να διαλευκάνει ποιος έσπασε μια ιστορική στάμνα στο υπνοδωμάτιο της Εύας, ενώ ο ίδιος είναι ο βασικός ύποπτος. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Χατζόπουλος, Κίττυ Παϊταζόγλου, Ακύλλας Καραζήσης, Μάρθα Φριντζήλα, Θάνος Τοκάκης, κ.ά.

Διαβάστε Επίσης

Την ίδια μέρα κατεβάζει αυλαία και ο "Άλλος” της Πένυς Φυλακτάκη σε σκηνοθεσία της Σοφίας Πάσχου στη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος". Η νέα καυστική κωμωδία που βάζει στο στόχαστρο την οικογένεια και την κοινωνία είναι ένα παιχνίδι επιβίωσης και αλληλοσπαραγμού. Με το νυφικό λασπωμένο, το γαμπριάτικο κοστούμι βρεγμένο και τα σχέδια του κοσμικού γάμου τους να θάβονται κυριολεκτικά στο χιόνι, ένας νέος υποψήφιος βουλευτής και η μελλοντική του σύζυγος βρίσκονται αποκλεισμένοι σε ένα απομακρυσμένο εκκλησάκι μαζί με τους γονείς τους, έναν παπά και έναν μυστηριώδη "άλλο”. Πρωταγωνιστούν οι Παντελής Δεντάκης, Δημήτρης Δρόσος, Γιώργος Ζυγούρης, Κατερίνα Πατσιάνη, Ευδοκία Ρουμελιώτη και Κώστας Φιλίππογλου.

Ο άλλος
P MAIDIS©
"Ο άλλος"

Οι επόμενες πρεμιέρες του Εθνικού Θεάτρου

Ο Νίκος Καραθάνος σκηνοθετεί στη σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη" του Ρεξ το "Μια νύχτα στην Επίδαυρο”, σε κείμενα δικά του, της Λένας Κιτσοπούλου και του Γιάννη Αστέρη. Το έργο αποτίνει φόρο τιμής στα ξέγνοιαστα και καμένα καλοκαίρια της ζωής μας στην Επίδαυρο. Μια τρελή κωμωδία για την αληθινή τραγωδία που συμβαίνει όχι στο θέατρο αλλά στη ζωή. Οι Χρήστος Λούλης, Χάρις Αλεξίου, Ζέτα Μακρυπούλια, Έμιλυ Κολιανδρή, Θανάσης Αλευράς, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Έλλη Πασπαλά, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, κ.ά., αναλαμβάνουν τους ρόλους σπουδαίων καλλιτεχνών που μετά το τέλος μιας παράστασης επιδίδονται, σε πασίγνωστη ταβέρνα της περιοχής, σε ένα φαγοπότι που καταλήγει σε μακελειό!
Πρεμιέρα: 1 Μαρτίου

Διαβάστε Επίσης

Στη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί την πρώτη του παράσταση όντας σε αυτό το πόστο, το άγνωστο στην Ελλάδα, διαμάντι της δραματουργίας του Αμερικανού Τόνι Κούσνερ "Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα", το οποίο μέσα από 25 σκηνές παρακολουθεί την άνοδο και εγκαθίδρυση του ναζισμού από την Πρωτοχρονιά του 1932 έως τον Ιούλιο του 1933 και εκθέτει ένα πανόραμα προσώπων και στάσεων ζωής σε μια εποχή φόβου. Παίζουν οι Ανατολή Αθανασιάδου, Αγορίτσα Οικονόμου, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Σοφία Σεϊρλή, Υψιπύλη Σοφιά, Μαρία Τσιμά.
Πρεμιέρα: 1 Μαρτίου

Διαβάστε Επίσης

Στην Κεντρική Σκηνή της πρώτης σκηνής της χώρας επιστρέφει ο Δημήτρης Καραντζάς με το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Η διάσημη ιστορία αγάπης που θέλει τις δύο ισχυρότερες οικογένειες της Βερόνας να αντιπαρατίθενται, φιλτράρεται από τον σκηνοθέτη από μια συγκεκριμένη οπτική που βλέπει τον Ρωμαίο ως έναν μικρότερο αδερφό του Άμλετ που νιώθει την επιτακτική ανάγκη να αλλάξει τον κόσμο. Επί σκηνής θα δούμε τους Ηρώ Μπέζου, Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Ρένη Πιττακή, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννη Κλίνη, Έκτορα Λιάτσο, Άρη Μπαλή, Γιάννη Νταλιάνη, Χάρη Χαραλάμπους, κ.ά.
Πρεμιέρα: 4 Μαρτίου

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο άλλος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Σαρκαστικό πανδαιμόνιο ανατροπών για τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, τις στρεβλώσεις της νεοελληνικής οικογένειας και το φόβο για το διαφορετικό.

Τα φώτα της πόλης

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 120 '

Ένας άνεργος περιπλανώμενος, ο Σαρλώ, ερωτεύεται μια τυφλή ανθοπώλισσα και κάνει τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα για την εγχείρηση που θα της χαρίσει την όραση. Με κεντρικό άξονα τον ρακένδυτο ήρωα που αγωνίζεται να επιβιώσει στο βίαιο περιβάλλον του ακραίου οικονομικού φιλελευθερισμού, η ταινία-μύθος του αμερικανικού κινηματογράφου παίρνει τη μορφή ενός ιδιότυπου θεατρικού μιούζικαλ που αφηγείται μέσα από τη γλώσσα της μουσικής και του χορού, μια οικουμενική ιστορία αγάπης που ξεπερνά τα γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια. Η ζωντανή μουσική, το τραγούδι και η ενέργεια των δημιουργών συστρατεύονται, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ιδιοφυή «μελαγχολικό κλόουν», τον ηρωισμό των απλών ανθρώπων και τις αρχετυπικές αξίες της ζωής.

Η σπασμένη στάμνα

  • Κωμωδία

Αστυνομική κωμωδία που αντιστρέφει το μύθο του Οιδίποδα και το προπατορικό αμάρτημα, σατιρίζοντας τις κοινωνικές συμβάσεις σε μια παράσταση στην οποία η δράση μεταφέρεται σε απροσδόκητους χώρους της θεατρικής αίθουσας.

Εθνικό Θέατρο Rex

Πανεπιστημίου 48

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Εθνικό Θέατρο Rex

Πανεπιστημίου 48

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.