Πώς η ελληνική γαστροταβέρνα έγινε εξαγώγιμο είδος

Και πώς η επιτυχία της ελληνικής γεύσης στο εξωτερικό λειτουργεί ως μια καλή υπενθύμιση για τα καλοκαιρινά μας ταξίδια εντός συνόρων.

Ypseli ελληνικό εστιατόριο στο Παρίσι

Είναι επίσημο: η ελληνική γαστροταβέρνα είναι πλέον εξαγώγιμο προϊόν! Τη βούλα έβαλε το "Ypseli", όπου ο Συμεών Καμσίζογλου παρουσιάζει μια ραφινέ, αλά παριζιέν εκδοχή της αθηναϊκής τάσης και μολονότι θα διαπιστώσουμε με την πρώτη ευκαιρία αυτοψίας αν αυτή η γαλλική εκδοχή πληροί τις απαιτήσεις φασαιισμού που κουβαλά ο όρος στην Ελλάδα, για την ώρα κρατάμε το εξής: άνθρωπος των εστιατορίων με προϋπηρεσία πλάι σε σεφ όπως ο Joël Robuchon και ο Jean-François Piège, ο Καμσίζογλου ήθελε για χρόνια να φτιάξει ένα ελληνικό εστιατόριο που οι Παριζιάνοι θα έπαιρναν στα σοβαρά, απαλλάσσοντας το είδος από το φολκλόρ παρελθόν κι εστιάζοντας στην ουσία της ελληνικής γεύσης.

Ypseli ελληνικό εστιατόριο στο Παρίσι
Το παριζιάνικο "Ypseli" κάνει τη γαστροταβένα εξαγώγιμο είδος

Αυτό ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο Κρητικός σεφ Φραγκίσκος Δανδουλάκης, βάζοντας φάβα, ρεβιθάδα, αρνάκι οφτό και χταπόδι με μελιτζάνες να φιγουράρουν στα μενού του "Ypseli", που εκτός των πιάτων εκφράζει την ελληνικότητά του και μέσα από επιλεγμένα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών στο ντελί του, αλλά έχει κι όλες τις Κυκλάδες εμφιαλωμένες στα ράφια του μπαρ και της κάβας του. Το εστιατόριο, πλασαρισμένο σε κεντρικότατο σημείο της Πόλης του Φωτός, σε ιστορικό κτίριο με μεγάλες τζαμαρίες να λούζουν στο περιώνυμο φως τις τσιμεντένιες κολόνες, έχει κάνει γκραν σουξέ μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας, κι αυτό δείχνει ότι μάλλον πέτυχε το στόχο του: να δώσει σε ελληνόφιλους και μη μια γεύση Ελλάδας που, αντί να θυμίζει τις παλιές τους διακοπές, θα εμπνεύσει τις επόμενες.

Kima
Την ελληνική κουλτούρα της θαλασσοφαγίας αποθεώνει στο λονδρέζικο "Kima" ο Νίκος Ρούσσος

Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, και στη hot σκηνή του Λονδίνου, ο Νίκος Ρούσσος μεταφράζει την ελληνική κουλτούρα της θαλασσοφαγίας σε εστιατορική εμπειρία υψηλών δημιουργικών στροφών στο "Kima", ενώ ο Ασημάκης Χανιώτης φέρνει τη χαρά του τραπεζιού της μοιρασιάς στο "Myrtos" του.

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 19
© Claude Okamoto
Τη χαρά του τραπεζιού της μοιρασιάς φέρνει στο Λονδίνο ο "Myrtos" του Ασημάκη Χανιώτη

Θα ήταν υποκριτικό να καμωθούμε ότι δεν φουσκώνουμε από υπερηφάνεια βλέποντας τη γαλανόλευκη να κυματίζει στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, μας παρακινεί, όμως, να κάνουμε και μια φιλική υπενθύμιση: πουθενά αλλού η ελληνική κουζίνα δεν (μπορεί να) είναι τόσο νόστιμη όσο εδώ στην Ελλάδα. Ας την τιμήσουμε λοιπόν στα φετινά μας ταξίδια, στηρίζοντας της (γαστρο- ή μη) ταβέρνες και τα εστιατόρια που κρατούν ζωντανή την αυθεντικότητά της ανά την επικράτεια!

Διαβάστε Επίσης

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο καλοκαιρινό περιοδικό Taste & Travel, που βρίσκεται ήδη στα περίπτερα!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Τι είναι πάλι αυτή η 'ταξιδιωτική δυσμορφία';

Μήπως έχεις και εσύ travel dysmorphia και δεν το ξέρεις; Τι ακριβώς παίζει με το νέο δυσάρεστο συναίσθημα που προκύπτει από τα social media έχει όνομα και μάλλον σε αφορά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
17/10/2025

Λάνγκε: Η Βουργουνδία της Ιταλίας που μυρίζει κρασί, τρούφες και σοκολάτα

Στη βορειοδυτική Ιταλία, εκεί που το κρασί κουβαλά ιστορίες αιώνων, απλώνεται η Λάνγκε. H χώρα του Nebbiolo που συμπυκνώνει την Ιταλία όπως την ονειρεύεσαι -αληθινή, γαλήνια, μεθυστική.

Συμπόσιο Aegean Cuisine Cyclades 2025 στην Σύρο: Όλα όσα αξίζει να δεις

Το τελικό πρόγραμμα του διημέρου των εκδηλώσεων για την αγροδιατροφή και τη νησιωτική ανθεκτικότητα, που θα διεξαχθεί στη Σύρο είναι γεμάτο εκπλήξεις.

The World's 50 Best Hotels: Η λίστα 51-100 για τα καλύτερα ξενοδοχεία του 2025

Η λίστα των The World’s 50 Best Hotels μεγαλώνει και παρουσιάζει για πρώτη φορά την κατάταξη 51–100.

Το ξενοδοχείο-προορισμός στη Τζιά που αποθεώνει το Condé Nast Traveler

Σε ένα από τα πιο αυθεντικά νησιά των Κυκλάδων, εκεί όπου το γαλάζιο συναντά τη διακριτική πολυτέλεια, ένα νέο resort καταφέρνει να βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής.

Ο Όλυμπος βρήκε το boutique hotel του!

Το τεσσάρων αστέρων "Olympus Mediterranean Boutique Hotel" στο Λιτόχωρο υποδέχεται τα weekends του φθινοπώρου και του χειμώνα στα καλύτερά του.

Η νέα εποχή του Athenaeum Eridanus: Πολυτέλεια, τέχνη και φιλοξενία στην καρδιά της Αθήνας

Με ένα λαμπερό cocktail party και φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη, ο Όμιλος Athenaeum Hotels εγκαινίασε το ανανεωμένο 4* plus Athenaeum Eridanus Luxury Hotel.