Πώς η ελληνική γαστροταβέρνα έγινε εξαγώγιμο είδος

Και πώς η επιτυχία της ελληνικής γεύσης στο εξωτερικό λειτουργεί ως μια καλή υπενθύμιση για τα καλοκαιρινά μας ταξίδια εντός συνόρων.

Ypseli ελληνικό εστιατόριο στο Παρίσι

Είναι επίσημο: η ελληνική γαστροταβέρνα είναι πλέον εξαγώγιμο προϊόν! Τη βούλα έβαλε το "Ypseli", όπου ο Συμεών Καμσίζογλου παρουσιάζει μια ραφινέ, αλά παριζιέν εκδοχή της αθηναϊκής τάσης και μολονότι θα διαπιστώσουμε με την πρώτη ευκαιρία αυτοψίας αν αυτή η γαλλική εκδοχή πληροί τις απαιτήσεις φασαιισμού που κουβαλά ο όρος στην Ελλάδα, για την ώρα κρατάμε το εξής: άνθρωπος των εστιατορίων με προϋπηρεσία πλάι σε σεφ όπως ο Joël Robuchon και ο Jean-François Piège, ο Καμσίζογλου ήθελε για χρόνια να φτιάξει ένα ελληνικό εστιατόριο που οι Παριζιάνοι θα έπαιρναν στα σοβαρά, απαλλάσσοντας το είδος από το φολκλόρ παρελθόν κι εστιάζοντας στην ουσία της ελληνικής γεύσης.

Ypseli ελληνικό εστιατόριο στο Παρίσι
Το παριζιάνικο "Ypseli" κάνει τη γαστροταβένα εξαγώγιμο είδος

Αυτό ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο Κρητικός σεφ Φραγκίσκος Δανδουλάκης, βάζοντας φάβα, ρεβιθάδα, αρνάκι οφτό και χταπόδι με μελιτζάνες να φιγουράρουν στα μενού του "Ypseli", που εκτός των πιάτων εκφράζει την ελληνικότητά του και μέσα από επιλεγμένα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών στο ντελί του, αλλά έχει κι όλες τις Κυκλάδες εμφιαλωμένες στα ράφια του μπαρ και της κάβας του. Το εστιατόριο, πλασαρισμένο σε κεντρικότατο σημείο της Πόλης του Φωτός, σε ιστορικό κτίριο με μεγάλες τζαμαρίες να λούζουν στο περιώνυμο φως τις τσιμεντένιες κολόνες, έχει κάνει γκραν σουξέ μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας, κι αυτό δείχνει ότι μάλλον πέτυχε το στόχο του: να δώσει σε ελληνόφιλους και μη μια γεύση Ελλάδας που, αντί να θυμίζει τις παλιές τους διακοπές, θα εμπνεύσει τις επόμενες.

Kima
Την ελληνική κουλτούρα της θαλασσοφαγίας αποθεώνει στο λονδρέζικο "Kima" ο Νίκος Ρούσσος

Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, και στη hot σκηνή του Λονδίνου, ο Νίκος Ρούσσος μεταφράζει την ελληνική κουλτούρα της θαλασσοφαγίας σε εστιατορική εμπειρία υψηλών δημιουργικών στροφών στο "Kima", ενώ ο Ασημάκης Χανιώτης φέρνει τη χαρά του τραπεζιού της μοιρασιάς στο "Myrtos" του.

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 19
© Claude Okamoto
Τη χαρά του τραπεζιού της μοιρασιάς φέρνει στο Λονδίνο ο "Myrtos" του Ασημάκη Χανιώτη

Θα ήταν υποκριτικό να καμωθούμε ότι δεν φουσκώνουμε από υπερηφάνεια βλέποντας τη γαλανόλευκη να κυματίζει στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, μας παρακινεί, όμως, να κάνουμε και μια φιλική υπενθύμιση: πουθενά αλλού η ελληνική κουζίνα δεν (μπορεί να) είναι τόσο νόστιμη όσο εδώ στην Ελλάδα. Ας την τιμήσουμε λοιπόν στα φετινά μας ταξίδια, στηρίζοντας της (γαστρο- ή μη) ταβέρνες και τα εστιατόρια που κρατούν ζωντανή την αυθεντικότητά της ανά την επικράτεια!

Διαβάστε Επίσης

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο καλοκαιρινό περιοδικό Taste & Travel, που βρίσκεται ήδη στα περίπτερα!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Γιατί το Asteria Rooftop είναι ο ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός στην Αθήνα;

Το Asteria Rooftop αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για όσους θέλουν να ζήσουν το καλοκαίρι στην πόλη με άνεση, στυλ και μαγευτική θέα προς τη θάλασσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/06/2025

Τα Φεστιβάλ της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας ανανεώνουν την παράδοση

Από την Κόνιτσα μέχρι τη Βωβούσα και το Μέτσοβο, η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία γίνονται φέτος το επίκεντρο πρωτότυπων φεστιβαλικών διοργανώσεων που γεφυρώνουν το παλιό με το νέο και φέρνουν τη μουσική παράδοση στο προσκήνιο.

Πού τρώμε στην Πάρο και την Αντίπαρο τώρα

Από μοδάτα beach restaurants μέχρι κλασικές αξίες πλάι στο κύμα, κι από μοντέρνες ταβέρνες μέχρι fine dining εστιατόρια σε πολυτελή ξενοδοχεία, αυτή εδώ είναι η μόνη λίστα που θα χρειαστείς, για να φας καλά στο πιο δυναμικά ανερχόμενο νησί των Κυκλάδων.

"Δημήτρης Πικιώνης. Σχήμα και Μορφή": Μια νέα έκθεση ανοίγει το αρχείο του ιστορικού αρχιτέκτονα

Το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Η Σκιάθος", διοργανώνει την έκθεση που παρουσιάζει την προσωπικότητα του αρχιτέκτονα και δημιουργού μέσα από το αρχείο του.

Ανακαλύπτοντας το Ζεν στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας

Το μουσείο φιλοξενεί την έκθεση "Ο Ήχος της Σιωπής: Ζεν Ζωγραφική" και παρουσιάζει για πρώτη φορά σπάνιους ιαπωνικούς ζωγραφικούς κυλίνδρους και άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα από τον τον 15ο έως τον 19ο αι.

AEGEAN: 14 χρόνια στην κορυφή

Η AEGEAN επιβεβαιώνει για ακόμα μία χρονιά την ηγετική της θέση στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο αεροπορικό χάρτη.

Η Πιερία ενισχύει την προσβασιμότητα στις παραλίες της

Ένα καλοκαίρι χωρίς φραγμούς θα ζήσουν οι παραθεριστές της Πιερίας χάρη στις σύγχρονες νέες υποδομές, όπως η πλατφόρμα πρόσβασης στη θάλασσα Seatrac.