
Είναι επίσημο: η ελληνική γαστροταβέρνα είναι πλέον εξαγώγιμο προϊόν! Τη βούλα έβαλε το "Ypseli", όπου ο Συμεών Καμσίζογλου παρουσιάζει μια ραφινέ, αλά παριζιέν εκδοχή της αθηναϊκής τάσης και μολονότι θα διαπιστώσουμε με την πρώτη ευκαιρία αυτοψίας αν αυτή η γαλλική εκδοχή πληροί τις απαιτήσεις φασαιισμού που κουβαλά ο όρος στην Ελλάδα, για την ώρα κρατάμε το εξής: άνθρωπος των εστιατορίων με προϋπηρεσία πλάι σε σεφ όπως ο Joël Robuchon και ο Jean-François Piège, ο Καμσίζογλου ήθελε για χρόνια να φτιάξει ένα ελληνικό εστιατόριο που οι Παριζιάνοι θα έπαιρναν στα σοβαρά, απαλλάσσοντας το είδος από το φολκλόρ παρελθόν κι εστιάζοντας στην ουσία της ελληνικής γεύσης.

Αυτό ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο Κρητικός σεφ Φραγκίσκος Δανδουλάκης, βάζοντας φάβα, ρεβιθάδα, αρνάκι οφτό και χταπόδι με μελιτζάνες να φιγουράρουν στα μενού του "Ypseli", που εκτός των πιάτων εκφράζει την ελληνικότητά του και μέσα από επιλεγμένα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών στο ντελί του, αλλά έχει κι όλες τις Κυκλάδες εμφιαλωμένες στα ράφια του μπαρ και της κάβας του. Το εστιατόριο, πλασαρισμένο σε κεντρικότατο σημείο της Πόλης του Φωτός, σε ιστορικό κτίριο με μεγάλες τζαμαρίες να λούζουν στο περιώνυμο φως τις τσιμεντένιες κολόνες, έχει κάνει γκραν σουξέ μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας, κι αυτό δείχνει ότι μάλλον πέτυχε το στόχο του: να δώσει σε ελληνόφιλους και μη μια γεύση Ελλάδας που, αντί να θυμίζει τις παλιές τους διακοπές, θα εμπνεύσει τις επόμενες.

Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, και στη hot σκηνή του Λονδίνου, ο Νίκος Ρούσσος μεταφράζει την ελληνική κουλτούρα της θαλασσοφαγίας σε εστιατορική εμπειρία υψηλών δημιουργικών στροφών στο "Kima", ενώ ο Ασημάκης Χανιώτης φέρνει τη χαρά του τραπεζιού της μοιρασιάς στο "Myrtos" του.

Θα ήταν υποκριτικό να καμωθούμε ότι δεν φουσκώνουμε από υπερηφάνεια βλέποντας τη γαλανόλευκη να κυματίζει στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, μας παρακινεί, όμως, να κάνουμε και μια φιλική υπενθύμιση: πουθενά αλλού η ελληνική κουζίνα δεν (μπορεί να) είναι τόσο νόστιμη όσο εδώ στην Ελλάδα. Ας την τιμήσουμε λοιπόν στα φετινά μας ταξίδια, στηρίζοντας της (γαστρο- ή μη) ταβέρνες και τα εστιατόρια που κρατούν ζωντανή την αυθεντικότητά της ανά την επικράτεια!
Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο καλοκαιρινό περιοδικό Taste & Travel, που βρίσκεται ήδη στα περίπτερα!