Πώς η ελληνική γαστροταβέρνα έγινε εξαγώγιμο είδος

Και πώς η επιτυχία της ελληνικής γεύσης στο εξωτερικό λειτουργεί ως μια καλή υπενθύμιση για τα καλοκαιρινά μας ταξίδια εντός συνόρων.

Ypseli ελληνικό εστιατόριο στο Παρίσι

Είναι επίσημο: η ελληνική γαστροταβέρνα είναι πλέον εξαγώγιμο προϊόν! Τη βούλα έβαλε το "Ypseli", όπου ο Συμεών Καμσίζογλου παρουσιάζει μια ραφινέ, αλά παριζιέν εκδοχή της αθηναϊκής τάσης και μολονότι θα διαπιστώσουμε με την πρώτη ευκαιρία αυτοψίας αν αυτή η γαλλική εκδοχή πληροί τις απαιτήσεις φασαιισμού που κουβαλά ο όρος στην Ελλάδα, για την ώρα κρατάμε το εξής: άνθρωπος των εστιατορίων με προϋπηρεσία πλάι σε σεφ όπως ο Joël Robuchon και ο Jean-François Piège, ο Καμσίζογλου ήθελε για χρόνια να φτιάξει ένα ελληνικό εστιατόριο που οι Παριζιάνοι θα έπαιρναν στα σοβαρά, απαλλάσσοντας το είδος από το φολκλόρ παρελθόν κι εστιάζοντας στην ουσία της ελληνικής γεύσης.

Ypseli ελληνικό εστιατόριο στο Παρίσι
Το παριζιάνικο "Ypseli" κάνει τη γαστροταβένα εξαγώγιμο είδος

Αυτό ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο Κρητικός σεφ Φραγκίσκος Δανδουλάκης, βάζοντας φάβα, ρεβιθάδα, αρνάκι οφτό και χταπόδι με μελιτζάνες να φιγουράρουν στα μενού του "Ypseli", που εκτός των πιάτων εκφράζει την ελληνικότητά του και μέσα από επιλεγμένα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών στο ντελί του, αλλά έχει κι όλες τις Κυκλάδες εμφιαλωμένες στα ράφια του μπαρ και της κάβας του. Το εστιατόριο, πλασαρισμένο σε κεντρικότατο σημείο της Πόλης του Φωτός, σε ιστορικό κτίριο με μεγάλες τζαμαρίες να λούζουν στο περιώνυμο φως τις τσιμεντένιες κολόνες, έχει κάνει γκραν σουξέ μέσα σε λίγους μήνες λειτουργίας, κι αυτό δείχνει ότι μάλλον πέτυχε το στόχο του: να δώσει σε ελληνόφιλους και μη μια γεύση Ελλάδας που, αντί να θυμίζει τις παλιές τους διακοπές, θα εμπνεύσει τις επόμενες.

Kima
Την ελληνική κουλτούρα της θαλασσοφαγίας αποθεώνει στο λονδρέζικο "Kima" ο Νίκος Ρούσσος

Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, και στη hot σκηνή του Λονδίνου, ο Νίκος Ρούσσος μεταφράζει την ελληνική κουλτούρα της θαλασσοφαγίας σε εστιατορική εμπειρία υψηλών δημιουργικών στροφών στο "Kima", ενώ ο Ασημάκης Χανιώτης φέρνει τη χαρά του τραπεζιού της μοιρασιάς στο "Myrtos" του.

Το εστιατόριο Myrtos του σεφ Ασημάκη Χανιώτη στο Λονδίνο 19
© Claude Okamoto
Τη χαρά του τραπεζιού της μοιρασιάς φέρνει στο Λονδίνο ο "Myrtos" του Ασημάκη Χανιώτη

Θα ήταν υποκριτικό να καμωθούμε ότι δεν φουσκώνουμε από υπερηφάνεια βλέποντας τη γαλανόλευκη να κυματίζει στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, μας παρακινεί, όμως, να κάνουμε και μια φιλική υπενθύμιση: πουθενά αλλού η ελληνική κουζίνα δεν (μπορεί να) είναι τόσο νόστιμη όσο εδώ στην Ελλάδα. Ας την τιμήσουμε λοιπόν στα φετινά μας ταξίδια, στηρίζοντας της (γαστρο- ή μη) ταβέρνες και τα εστιατόρια που κρατούν ζωντανή την αυθεντικότητά της ανά την επικράτεια!

Διαβάστε Επίσης

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο καλοκαιρινό περιοδικό Taste & Travel, που βρίσκεται ήδη στα περίπτερα!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθηναϊκή φινέτσα του "The Dolli"

Στο σημείο όπου η ελληνική πρωτεύουσα ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της, ο επισκέπτης συναντά τον αληθινό εαυτό της, μέσα από μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας, ανόθευτης κομψότητας και ταξιδιωτικής έμπνευσης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/12/2025

Το χειμερινό περιοδικό "Taste & Travel" κυκλοφορεί την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου μαζί με το "αθηνόραμα"

Πλούσιο και χορταστικό, σας στρώνει το χάρτη για τα πιο νόστιμα ταξίδια του χειμώνα!

Tα πιο όμορφα (και διάσημα) Christmas markets της Ευρώπης

Ταξίδεψε έστω εικονικά σε μέρη που μυρίζουν γλυκό κρασί και φρεσκοψημένο μπισκότο.

One&Only Aesthesis: Χριστουγεννιάτικη μαγεία στη Ριβιέρα

Στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το One&Only Aesthesis υποδέχεται τη φετινή εορταστική περίοδο με λάμψη, φινέτσα και ανεπιτήδευτη πολυτέλεια.

"Corinthian Village": Στιγμές χαλάρωσης σε ένα παραμυθένιο "χωριό" μια ανάσα από την Αθήνα

Ένα από τα ομορφότερα παραλιακά χωριά της περιοχής, είναι προορισμός των κοντινών μας χειμωνιάτικων εξορμήσεων, με ορμητήριο ένα υπέροχο "χωριό" που προσφέρει ξεχωριστή φιλοξενία.