Απόστολος Μούντριχας: "Το μυστικό της ζωής κρύβεται στο αμπέλι γιατί σου μαθαίνει να έχεις υπομονή"

Ο Απόστολος Μούντριχας μάς μιλά για την οινική του δραστηριότητα στην Εύβοια και στη Σαντορίνη, εξηγεί πόσο σημαντικός είναι ο οινοτουρισμός και μάς προτείνει συνδυασμούς κρασιών του Κτήματος Αβαντίς για να συνοδέψουμε τις καλοκαιρινές μας γεύσεις.

κτήμα Αβαντίς

Η αγάπη του για το αμπέλι ξεδιπλώνεται σε κάθε γουλιά από τα κρασιά του Κτήματος Αβαντίς που απολαμβάνουμε. Από το Sauvignon blanc που φύτεψε πρώτος στην Εύβοια, μέχρι τη Μαυροκουντούρα, την τοπική ποικιλία που αναβίωσε και το Ασύρτικο στη Σαντορίνη, ο Απόστολος Μούντριχας ανεβάζει όλο και ψηλότερα τον πήχη, ενισχύοντας τη θέση της χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Το όνομά του, ωστόσο, είναι συνυφασμένο με την ερυθρή ποικιλία Syrah, καθιερώνοντάς τον ως "Syrah Master" στην καρδιά του οινόφιλου κοινού. "Αβαντίς" είναι η αρχαία ονομασία της Εύβοιας, όπου επέλεξε να αφιερώσει τις προσπάθειές του και, τελικά, να αναδείξει αμπελουργικά τον τόπο αυτό. Η επιτυχία του συνεχίζεται και στη Σαντορίνη, με το Anhydrous Cellar Door, καθώς δε μπόρεσε να αντισταθεί στη μοναδικότητα αυτής της ΠΟΠ περιοχής. Γι' αυτόν, το μυστικό της ζωής κρύβεται στο αμπέλι.

Είχατε την τύχη να "γεννηθείτε" μέσα στο αμπέλι. Τι ρόλο έπαιξε αυτό στη μετέπειτα πορεία σας; Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό να ασχοληθείτε με κάτι διαφορετικό;
H αλήθεια είναι ότι προσπάθησα ως φοιτητής να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία αλλά το DNA του αμπελιού ήταν πολύ δυνατό και με κυριάρχησε. Δε νομίζω ότι μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό μου να κάνει οτιδήποτε άλλο πλην αμπέλι και κρασί.

κτήμα Αβαντίς

Πίσω στο 1996. Αποφασίσατε να πειραματιστείτε και να οινοποιήσετε το Syrah. Πώς οδηγηθήκατε στην επιλογή αυτής της ποικιλίας; Μπορούσατε τότε να φανταστείτε ότι θα εξελιχθεί σε ένα από τα πιο εμβληματικά κρασιά της χώρας μας και θα αγαπηθεί τόσο από το καταναλωτικό κοινό;
Ξεκινώντας την απάντηση από το τέλος ήταν αδύνατο να προβλέψω την εξέλιξη και την αγάπη των οινόφιλων. Όμως όλη αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από την λατρεία που έχω προσωπικά στην συγκεκριμένη ποικιλία και την μεγάλη τύχη να ταιριάζει "γάντι" με το terroir της Εύβοιας. Δουλεύουμε πολύ και σε βάθος πάνω στο αγαπημένο μας Syrah και αυτή η αγάπη επιστρέφει!

κτήμα Αβαντίς

Εκτός όμως από το Syrah, ήσασταν αυτός που δούλεψε για την αναβίωση της Μαυροκουντούρας, μιας αρχαίας ποικιλίας της Εύβοιας. Ποιο είναι το προφίλ της και πόσο δύσκολο ήταν να την αναδείξετε;
Είναι νομίζω καθήκον κάθε οινοποιού να στραφεί στο αμπελοοινικό παρελθόν της περιοχής του. Η Μαυροκουντούρα, κλώνος της αιγαιοπελαγίτικης Μανδηλαριάς έχει τεράστια ιστορία στο νησί μας. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολη ποικιλία και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο. Νομίζω πως είμαστε σε καλό δρόμο και πως σύντομα θα τη φέρουμε οινικά στα καλύτερά της.

κτήμα Αβαντίς

Η οινική σας δραστηριότητα δε σταματά στην Εύβοια, αλλά επεκτείνεται και στη Σαντορίνη από το 2012. Τι αγαπάτε σε καθένα από τα δύο τόσο ξεχωριστά αυτά terroir;
Η Εύβοια για εμένα είναι ο γενέθλιος τόπος. Η Σαντορίνη, ο τόπος που επέλεξα να πάω. Στην Εύβοια λατρεύω ότι μου δίνει την ευκαιρία να φτάσω σε υψηλά επίπεδα με ποικιλίες που εγώ επιλέγω όπως το Syrah. Στη Σαντορίνη υπάρχει το μεγαλείο να οινοποιείς το κορυφαίο Ασύρτικο σε ένα από τα σπουδαιότερα terroir του κόσμου.    

"Στην Εύβοια λατρεύω ότι μου δίνει την ευκαιρία να φτάσω σε υψηλά επίπεδα με ποικιλίες που εγώ επιλέγω όπως το Syrah. Στη Σαντορίνη υπάρχει το μεγαλείο να οινοποιείς το κορυφαίο Ασύρτικο σε ένα από τα σπουδαιότερα terroir του κόσμου".

Τόσο το Κτήμα Αβαντίς στην Εύβοια, όσο και το Anhydrous Cellar Door στη Σαντορίνη ανοίγουν τις πόρτες τους σε χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Πόσο σημαντικός είναι ο οινοτουρισμός για εσάς; Πόσο εξοικειωμένοι είναι οι Έλληνες με αυτόν;
Ο οινοτουρισμός πια και στην Εύβοια, αλλά βεβαίως και στη Σαντορίνη που είναι παγκόσμιος οινικός προορισμός είναι πρώτον ζωντανή διαφήμιση για το ίδιο το οινοποιείο, αλλά και τεράστια ανάσα ρευστότητας! Οι Έλληνες οινόφιλοι και καταναλωτές τα τελευταία χρόνια έχουν αγκαλιάσει τα οινοποιεία.

κτήμα Αβαντίς

Δε μπορούμε να παραλείψουμε και τα προϊόντα Lenga Oenotherapy, την καινοτόμα σειρά καλλυντικών που εμπνεύστηκε η σύζυγός σας κυρία Λένγκα Γρηγοριάδου, αξιοποιώντας τα δραστικά συστατικά του σταφυλιού και μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τελικά το μυστικό της ομορφιάς κρύβεται στον αμπέλι..
Το μυστικό της ζωής κρύβεται στο αμπέλι γιατί σου μαθαίνει να έχεις υπομονή! Και βέβαια τα πολύτιμα συστατικά της αμπέλου με την κατάλληλη επιστημονική γνώση και την φροντίδα της Λένγκας γίνονται εξαιρετικά καλλυντικά.

κτήμα Αβαντίς

Προτείνετε τρία αρμονικά pairings κρασιών του Κτήματος Αβαντίς με φαγητά που θα απολαύσουμε το καλοκαίρι.
Με τα ψάρια και τα θαλασσινά θα επιλέξουμε το Santorini Anhydrous από τις ποικιλίες Αθήρι, Αηδάνι κι Ασύρτικο, με αρώματα φρεσκοκομμένου λεμονιού, μοσχολέμονου και χαμομηλιού, που συμπληρώνονται από ορυκτότητα κι υφάλμυρη επίγευση. Το Lenga Gewürztraminer με έντονες νύξεις γλυκού τριαντάφυλλου, leeches, εξωτικών φρούτων, μέντας, ginger, καραμέλας και μπαχαριών θα πλαισιώσει ιδανικά το sushi. Με τα παραδιοσικά γεμιστά θα συνδυάσουμε το ροζέ οίνο Αμυγδαλιές, από Syrah 100%, με φρουτώδες στόμα κόκκινων φρούτων, καραμέλας γάλακτος και καλοδομημένη οξύτητα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το νέο μενού Βιότοπος του "Nyn Esti" φέρνει την εποχή με τον πιο art τρόπο στο τραπέζι μας με θέα στην Ακρόπολη

Το "Nyn Esti" προσφέρει ένα μενού που ενσωματώνει το γαστρονομικό του μανιφέστο περί εντοπιότητας, εποχικότητας και βιωσιμότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/06/2024

"Fellows": Comfort dining στον αστικό κήπο της Ριζάρη

Το all-day café bar restaurant πιάνει πόστο σε ένα κατάφυτο ξέφωτο στην καρδιά της πόλης και ξεδιπλώνει μια γευστική πρόταση που θα σε κάνει να επιστρέφεις ξανά και ξανά.

Τρία νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα

Και είναι δεδομένο πως θα απασχολήσουν σοβαρά.

Πού τρώει και πίνει η Αθήνα στις αρχές του καλοκαιριού

Η μόνη λίστα που θα χρειαστείς για τα εντός των αθηναϊκών τειχών γευστικά δρώμενα κατά την εκκίνηση του θέρους.

S. Pellegrino: Μας καλωσορίζει στο "Achinos Beach bar-restaurant"

Με καλοκαιρινό αέρα, μεσογειακές γεύσεις και καλοφτιαγμένα δροσερά κοκτέιλ, το κοσμικό παραλιακό εστιατόριο στη Σκιάθο είναι προορισμός για τις θερινές μας εξορμήσεις.

The World's 50 Best Restaurants: Εκπλήξεις στην κορυφή

Το "Disfrutar" καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο.

Το καλοκαιρινό περιοδικό "Taste & Travel" κυκλοφορεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου μαζί με το "αθηνόραμα"

Πάρτε μια πρώτη γεύση και ετοιμαστείτε για τα πιο νόστιμα ταξίδια του καλοκαιριού!