Ο Μιχάλης Μάρθας είναι ο νέος σεφ της "Μαραθιάς"

Το εξαιρετικό εστιατόριο της Τήνου γιορτάζει τα 20 νόστιμα χρόνια του και μπαίνει δυναμικά στην τρίτη του δεκαετία μ’ έναν ιδιαιτέρως ταλαντούχο σεφ στο τιμόνι του.

Μαραθιά

Ένα από τα πιο ξεχωριστά εστιατόρια της Ελλάδας, η "Μαραθιά" στην Τήνο (2283023249), κλείνει φέτος τα 20 νόστιμα χρόνια της και το γιορτάζει μ’ ένα πολύ σημαντικό νέο, καθώς ο νέος σεφ που αναλαμβάνει τα ηνία της κουζίνας της είναι ένας από τους πιο ανοιχτόμυαλους και δημιουργικούς μάγειρες της νέας γενιάς, ο Μιχάλης Μάρθας. "Η φιλοσοφία της βιωσιμότητας και της αειφορίας, η τροφοσυλλογή και η εποχικότητα των πρώτων υλών είναι η σταθερή βάση της συνεργασίας μας, με μια κουζίνα που πέρα από ιδιαιτέρως γευστική θέλουμε και να εκφράσει έναν νέο τρόπο ζωής" μου λέει ο δημιουργός της "Μαραθιάς" Μαρίνος Σουράνης. Ο Μάρθας, τώρα που επισκέφθηκε και τριγύρισε στο νησί, έχει στο μυαλό του "μια επιλογή πρώτων υλών σύμφωνα με τις αρχές της 100 miles diet, πράγμα που σημαίνει ότι το 70 με 80% από αυτές θα προέρχεται από το νησί και οι υπόλοιπες κυρίως από τις γειτονικές Κυκλάδες. Θα δρομολογήσουμε επίσης φέτος το μποστάνι της "Μαραθιάς” όπου θα καλλιεργούμε μελιτζάνες, ντομάτες, αγκινάρες Ιερουσαλήμ και πολλά βότανα". Όταν τον ρωτάω ποια γηγενή προϊόντα της Τήνου ξεχωρίζει, μου απαντάει χωρίς δισταγμό "τις αγκινάρες, άγριες και ήμερες, αλλά, καθώς όλο το νησί είναι γεμάτο περιστερώνες, ψάχνουμε ήδη να δρομολογήσουμε εκτροφή περιστεριών ώστε να δημιουργήσουμε ένα πιάτο εμβληματικό της "Μαραθιάς”". 

Ζητώ από τον Σουράνη να θυμηθεί τους σταθμούς του εστιατορίου του. "Ξεκινήσαμε το 2002 να εκπληρώσουμε ένα παιδικό όνειρο με 5 τραπέζια και 20 καρέκλες μπροστά από το δωμάτιο Νο3 του ξενώνα μας που μετατράπηκε σε κουζίνα, με έμπνευση την πλούσια γαστρονομία και παραγωγή του τόπου μας. Το 2012 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά διότι στην κουζίνα ήρθε σεφ Στέφανος Μαραγκός που μόλις είχε κάνει stage στην Κοπεγχάγη στο "Noma” και το εστιατόριο εξελίχθηκε σε πιο επαγγελματικό επίπεδο. Το 2019 είναι επίσης σημείο καμπής για δύο λόγους: πρώτον, έγινε διευθυντής "Μαραθιάς” ο Ευριπίδης Αποστολίδης με προϋπηρεσία σε κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας και, δεύτερον, ξεκίνησε η συστηματική ενασχόληση της ωρίμασης των ψαριών μέσα σε ειδικό ψυκτικό θάλαμο που αποτελεί μια μοναδικότητα στην Ελλάδα. Μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε nose to tail και να χρησιμοποιούμε χωρίς διατροφικές σπατάλες σχεδόν τα πάντα στο ψάρι, αφού ακόμη και τα λέπια αξιοποιούνται πολύ νόστιμα εφαρμόζοντας δημιουργικά τη no food waste νοοτροπία. Προχωράμε στην τρίτη δεκαετία με σεβασμό, αγάπη, προοπτική". Θα καταλήξει με χιούμορ: "Ο Μιχάλης είναι μαζί μας, σαν από πάντα· άλλωστε τι τον χώριζε από το όνομα της Μαρ(α)θ(ι)άς; Μόνο δύο γράμματα…".
 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Video walkthrough: Η Ναταλία Δραγούμη ξεκινά τις καλοκαιρινές εξόδους από το "Ουζερί του Λάκη"

Το σταθερό στέκι των ψαγμένων ψαροφάγων της Αθήνας μάς περιμένει με ακόμη περισσότερα τραπεζάκια έξω στον κρυμμένο πεζόδρομο πίσω από την πλατεία Βικτωρίας, τα οποία γεμίζουν φρέσκιες, μερακλίδικες και προσιτές λιχουδιές.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
30/05/2024

Πώς ο Executive Chef του "Pizza Sapienza" δημιουργεί υψηλές γαστρονομικές εμπειρίες με μία signature πίτσα;

Ο Executive Chef Daniele Cason έφερε την διακεκριμένη πίτσα του από την Ιαπωνία στην Πελοπόννησο ανανεώνοντας την "street" εμπειρία στο "Mandarin Oriental, Costa Navarino".

Το "Monte Vista" κάνει το "Mont Parnes" καλοφαγικό προορισμό

Το νέο εστιατόριο σε προνομιούχα θέση του καζίνο, σερβίρει θεαματική βίστα της Αττικής για πρώτο πιάτο, και συνεχίζει με πειραγμένα μεσογειακά πιάτα και ανεβασμένη ατμόσφαιρα με μοναδικά live music events.

Humain by Jul’s

Ένα από τα πιο συναρπαστικά νέα εστιατόρια της πόλης μάς έρχεται με ωραία φόρα από την Ίμπιζα.

Το "Mandarin Oriental, Costa Navarino" ετοιμάζει μια σειρά από exclusive events και ξεχωριστούς καλεσμένους

Το resort υποδέχεται βραβευμένους με αστέρια Michelin Chefs, παγκοσμίως αναγνωρισμένους sommeliers και ταλαντούχους mixologists για βραδιές αφιερωμένες στην ελληνική και διεθνή γαστρονομία αλλά και στο fine drinking.

Στο "The Ziller’s Pastry Bar" το γλυκό γίνεται εμπειρία

Με αέρινα επιδόρπια, συννεφένιες σφολιάτες και ίσως την καλύτερη τυρόπιτα της πόλης στις βιτρίνες του, αυτό το αλλιώτικο γλυκοπωλείο σε μια απ’ τις γοητευτικότερες πλατείες του Κέντρου επαναφέρει στην Αθήνα μια από τις χαμένες της συνήθειες: το ραντεβού για γλυκό!