«Cardinale»: Πανιταλικές γεύσεις στον πεζόδρομο

Το ολοκαίνουργιο all day ιταλικό του κέντρου εκπέμπει στιλάτη ζεστασιά στη σάλα του, αλλά σερβίρει την ωραία πίτσα και τις υπόλοιπες «τρικολόρ» γεύσεις του Κώστα Τσίγκα και al fresco, στην όμορφη οδό Πετράκη.

«Cardinale»: Πανιταλικές γεύσεις στον πεζόδρομο

Πιο κέντρο πεθαίνεις, σκέφτομαι μπαίνοντας στο «Cardinale», που ξεκίνησε την καριέρα του στη Μητροπόλεως μέσα στον Αύγουστο. Η ιδιοκτήτρια του «By the Glass» Φωτεινή Παντζιά δημιούργησε μαζί με τον Κωστή Βλασσόπουλο («Διά Ταύτα») αυτό το εγκάρδιο all day ιταλικό στέκι περίπου στο ύψος της πλατείας, ντυμένο με ζεστά γήινα χρώματα και ξύλινο πάτωμα αλά παλιά, με ψαροκόκαλο.

Οι πολλές γωνιές σε καλούν να επιλέξεις ανάλογα με τη διάθεσή σου και να καθίσεις στα τραπέζια με τις αναπαυτικές σκουρόχρωμες καρέκλες, να μοιραστείς το ψηλό κεντρικό μαρμάρινο τραπέζι με την παρέα σου ή να τσιμπολογήσεις στο mozzarella bar και στα άνετα πάσα χαζεύοντας το πηγαινέλα του δρόμου. Το χώρο εποπτεύει η εντυπωσιακή γυάλινη κάβα, έτσι φωτισμένη ώστε τα χρώματα από τις φιάλες να αντανακλώνται στη σάλα. «Έχουμε πολλή Ιταλία στη wine list, αλλά δεν γίνεται να μην έχω και μια Σαντορίνη για τους ξένους επισκέπτες», μου λέει η Φωτεινή για το καμάρι της.

«Cardinale»: Πανιταλικές γεύσεις στον πεζόδρομο - εικόνα 1

Όσο βέβαια κρατάει ο καιρός οι γεύσεις με πανιταλικό πνεύμα, που υπογράφει ο Κώστας Τσίγκας, σερβίρονται al fresco, στα τραπέζια που βγάζει το μαγαζί στον πολύ ατμοσφαιρικό πεζόδρομο της Πετράκη. Αξίζει να κάνετε την αρχή ρίχνοντας μια ματιά στην ψαγμένη κολεξιόν από αλλαντικά και τυριά της γείτονος αλλά και στα ωραία crostini, τα οποία ψήνονται επιτόπου, όπως εκείνα με καλό προσούτο και βουτυράτο αβοκάντο που δοκιμάσαμε εμείς.

Ο σεφ αγαπάει το αβοκάντο και το χρησιμοποιεί επίσης σε μια θαυμάσια σαλάτα με ντομάτες, πολύχρωμα ντοματίνια, buratta και ψητά φρούτα, που στέκει ωραιότατα και ως κύριο πιάτο. Ωραίο επίσης το vitello tonnato με νόστιμο κρέας, ισορροπημένη σάλτσα τόνου και τη γλυκοπιπεράτη γεύση των κρεμμυδιών εσαλότ, ρουστίκ και πεντανόστιμα τα μύδια, με πικάντικο λουκάνικο nduja από τη Σικελία, λευκά φασόλια και φρυγανισμένο ψωμί – ό,τι πρέπει για βούτες στη σάλτσα τους.

«Cardinale»: Πανιταλικές γεύσεις στον πεζόδρομο - εικόνα 2

Η πίτσα είναι ατού σημαντικό στο «Cardinale». Έρχεται με τις άκρες της ροδοψημένες και είναι πανάλαφρη, σε βαθμό που νομίζεις ότι εξαϋλώνεται στο στόμα· το μυστικό είναι στη ζύμη της, που έχει ελάχιστη μαγιά και αφήνεται να ωριμάσει για πέντε ημέρες. Ο σεφ χωρίζει τις προτάσεις του, κατά τα ιταλικά πρότυπα, σε κόκκινες και λευκές. Εμείς χαρήκαμε από τις δεύτερες εκείνη την πιο κλασικίζουσα με κρέμα από φιστίκι, μορταδέλα και provola και την πιο φαντεζί με τσουκνίδα, κατσικίσιο τυρί, αμύγδαλα και καυτερό μέλι. Στην πλούσια ενότητα των ζυμαρικών ξεχωρίσαμε τα θαυμάσια τορτελόνι μπολονέζ με ραγού τριών κρεάτων, μορταδέλα, guanciale και κρεμώδες φινίρισμα από καλή burrata, ενώ η ώρα του γλυκού ήρθε με κανόλι, στεγνοτηγανισμένα και γεμισμένα με σοκολάτα και φιστίκι.

Περισσότερες πληροφορίες

Cardinale

Μητροπόλεως 38, κέντρο
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/05/2024

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.