Γιατί το νέο ελληνικό εστιατόριο της πόλης έχει σουηδικό όνομα;

Στο «Lagom», που θα ανοίξει σύντομα στη Βουλιαγμένη, η σύγχρονη ελληνική κουζίνα του Σταμάτη Μαρμαρινού συναντά ένα ανερχόμενο σκανδιναβικό modus vivendi. Λεπτομέρειες εντός.

Γιατί το νέο ελληνικό εστιατόριο της πόλης έχει σουηδικό όνομα;

Στο «Lagom», που θα ανοίξει σύντομα στη Βουλιαγμένη, η σύγχρονη ελληνική κουζίνα του Σταμάτη Μαρμαρινού συναντά ένα ανερχόμενο σκανδιναβικό modus vivendi.

Γιατί το νέο ελληνικό εστιατόριο της πόλης έχει σουηδικό όνομα; - εικόνα 1
Τόνος με ταρτάρ χωριάτικης σαλάτας, κινόα, ψητό καρπούζι και σορμπέ αγγούρι

«Ούτε λίγο, ούτε πολύ, τόσο ακριβώς όσο χρειάζεται» σημαίνει μέσες άκρες «Lagom» στα σουηδικά. Είναι μια λέξη συνδεδεμένη με ένα lifestyle ηρεμίας και ισορροπίας, ένα σκανδιναβικό… «παν μέτρον άριστον», τρόπον τινά. Το οποίο, πέρα από το ότι συζητιέται αρκετά τελευταία τόσο σαν στιλιστική τάση όσο και σαν ένα ευρύτερο modus vivendi, δίνει το όνομά του στο καινούργιο εστιατόριο που θα αποκαλύψουν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλιαγμένη ο Αντώνης Βορδώνης (βλ. ξενοδοχείο «Poseidonion Grand» στις Σπέτσες), ο βραβευμένος σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός, που έχει, αναμενόμενα, διαμορφώσει το –καθ’ όλα ελληνικό– γευστικό προφίλ του χώρου, ο Άρης Γούτος και ο Άγγελος Αγγελίδης (βλ. «Rumors», στην Βουλιαγμένη και αυτό).

Γιατί το νέο ελληνικό εστιατόριο της πόλης έχει σουηδικό όνομα; - εικόνα 2
Ο σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός

Με τέσσερις διαφορετικές βεράντες/επίπεδα και μοντέρνων τόνων, λιτή αισθητική, το «Lagom» θα προτείνει μια σειρά από γεύσεις που παίζουν με την παράδοση και την οικειότητα, όπως για παράδειγμα τα τραγανά μουσακαδάκια (κεφτέδες με γέμιση μουσακά και κρούστα panko), μια «άλλη» αθηναϊκή σαλάτα μεταμορφωμένη σε ταρτάρ, ένα πεϊνιρλί γεμιστό με γαρίδες σαγανάκι ή εικονικά ραβιόλια από τόνο με γέμιση κινόα-χωριάτικη σαλάτα-καρπούζι. Άλλα πιάτα που έχει στα σκαριά ο ταλαντούχος σεφ για το νέο project, και τα οποία δεν θα αργήσουμε να δοκιμάσουμε, είναι το γαμοπίλαφο με παλαιωμένο ρύζι acquerello, σαφράν, λεμόνι κονφί και στάκα και το παστίτσιο με κιμά από χταπόδι και τσορίθο. Μέχρι να επιστρέψω με πιο αναλυτική ανταπόκριση, να σας πω ότι στο πρώτο από τα παραπάνω ντεκ, θα μπορείς να πιεις το κρασί σου – η wine list μετράει εξήντα ετικέτες, με σχεδόν απόλυτη κυριαρχία του ελληνικού αμπελώνα– και να τσιμπήσεις κάτι. Edamame με αβγοτάραχο και λεμόνι κονφί, ας πούμε. Ή spring rolls με γέμιση ντοματοκεφτέ.

i Lagom, Λεωφόρος Ποσειδώνος 17, Βουλιαγμένη, 2109670099

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

'the mushroom.': Η Madame Ginger και το pop-up της στο Athens Street Food Festival

Πιάτα με βάση το μανιτάρι που έρχονται για να καταθέσουν μία διαφορετική οπτική στο street food.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.