Μια καλοκαιρινή βόλτα με γνήσια γεύση Ιταλίας

Η Μαρίνα του Φλοίσβου είναι ίσως το πιο κοσμοπολίτικο και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας. 

Μια καλοκαιρινή βόλτα με γνήσια γεύση Ιταλίας

Η Μαρίνα του Φλοίσβου είναι ίσως το πιο κοσμοπολίτικο και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Είτε για ένα ευχάριστο φαγητό μετά το μπάνιο σε μια από τις γειτονικές παραλίες είτε για μια απογευματινή/βραδινή γευστική έξοδο, ο Φλοίσβος αποτελεί ένα ζωντανό προορισμό με μια μεγάλη ποικιλία προτάσεων για όλα τα γούστα. Μια από αυτές αναφέρεται σε μια γεύση αγαπητή σε όλους η οποία όμως έχει παράλληλα και όλες τις απαραίτητες περγαμηνές που την κάνουν να ξεχωρίζει. Αναφέρομαι στις Ιταλικές γεύσεις και στην πιστοποιημένη από την «The True Napolitan Pizza Association (Associazione Verace Pizza Napoletana)» τρατόρια Napolitivo.

Μια καλοκαιρινή βόλτα με γνήσια γεύση Ιταλίας - εικόνα 1

Είναι γνωστό ότι η Ναπολιτάνικη πίτσα είναι η πλέον διάσημη παγκοσμίως και ότι οι Ιταλοί ξέρουν καλύτερα από κάθε άλλο στον κόσμο να προστατεύουν και να αναδεικνύουν τη γευστική τους κληρονομιά. Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος της σχετικής Associazione, η οποία έχει πιστοποιήσει πάνω από 800 εστιατόρια ένα από τα οποία είναι και το Napolitivo. Με βάση την προσωπική μου εμπειρία, έχω δοκιμάσει τις περισσότερες, θα σας περιγράψω τι σημαίνει πίτσα στο Napolitivo. Η γνήσια Ναπολιτάνικη πίτσα πρέπει να είναι λεπτή και μαλακιά στο εσωτερικό με αφράτη κρούστα.

Μια καλοκαιρινή βόλτα με γνήσια γεύση Ιταλίας - εικόνα 2

Η ζύμη ανοίγεται καθημερινά και αποτελείται αποκλειστικά από νερό, αλεύρι 00, μαγιά και αλάτι. Δεν περιέχει λάδι, ζάχαρη ή συντηρητικά. Το ζυμάρι ωριμάζει 12 με 24 ώρες σε προφυλαγμένο περιβάλλον, πριν ψηθεί σε θερμοκρασία έως 500 βαθμούς στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Αυτά τα χαρακτηριστικά που οι Ναπολιτάνοι τα περιγράφουν με μια λέξη (cornicione) την κάνουν ευλύγιστη και της επιτρέπουν μα διπλώνεται εύκολα έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να την απολαύσει με το χέρι απλά και χωρίς μαχαιροπίρουνα.

Μια καλοκαιρινή βόλτα με γνήσια γεύση Ιταλίας - εικόνα 3

Και λοιπόν; Σίγουρα θα σκεφτείτε ότι η κάθε μια από τις εκατοντάδες πιτσαρίες που υπάρχουν γύρω μας μπορεί να το κάνει. Λάθος. Οι πιστοποιημένοι από την Associazione πιτσαγιόλος, μεταξύ των οποίων και αυτοί του Napolitivo, περνάνε από ειδική εκπαίδευση τόσο στη Νάπολη όσο και στη χώρα τους, χρησιμοποιούν υποχρεωτικά πρώτες ύλες από την περιοχή της Καμπανίας και τηρούν συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες που ορίζει η Ναπολιτάνικη παράδοση. Οι κανόνες αφορούν όλα τα στάδια διαδικασίας δηλαδή την παρασκευή της ζύμης και της σάλτσας ντομάτας, την επιλογή των υλικών και τον τρόπο ψησίματος.

Μια καλοκαιρινή βόλτα με γνήσια γεύση Ιταλίας - εικόνα 4

Αυτό το τελευταίο είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που οδηγεί στο τελικό αποτέλεσμα και κάνει τη γνήσια Ναπολιτάνικη πίτσα μοναδική και τόσο νόστιμη. Η Ναπολιτάνικη πίτσα ψήνεται σε θερμοκρασία 500 °C, στον παραδοσιακό χειροποίητο ξυλόφουρνο του Napolitivo, ο οποίος είναι φτιαγμένος στη Νάπολη με τούβλα από το Βεζούβιο. Αξίζει τον κόπο να τον δείτε και να ζητήσετε να σας εξηγήσουν γιατί είναι το απαραίτητο εργαλείο – σφραγίδα ποιότητας. Φυσικά όπως προανέφερα όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φρέσκα και ποιοτικά.

Μια καλοκαιρινή βόλτα με γνήσια γεύση Ιταλίας - εικόνα 5

Τα βασικά προέρχονται από την περιοχή της Καμπανίας (σαλάμι Νάπολης, Mozzarella di Buffala) το πεκορίνο από την Τοσκάνη κ.λπ. Και για να κλείσω αυτή την ενθουσιώδη ξενάγηση, η οποία όμως περιγράφει με ακρίβεια την πραγματικότητα θα το ξαναπώ. Αυτό το κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε συνδυασμό με την πρόταση που κάνει το Napolitivo (ας μην ξεχνάμε ότι ένα κομμάτι καλή πίτσα δεν το αρνείται κανείς) αξίζει μια επίσκεψη. Στη συνέχεια θα κρίνετε μόνοι σας και θα αποφασίσετε αν αξίζει μια δεύτερη. Και να θυμάστε ότι στην προβλήτα δίπλα στο Napolitivo είναι αραγμένη η θρυλική, και γνωστή στους μεγαλύτερους «Νεράιδα» που σήμερα είναι ένα πλωτό Μουσείο. Αξίζει και αυτή μια επίσκεψη.

Περισσότερες πληροφορίες

Napolitivo

Μαρίνα Φλοίσβου, Π. Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/05/2024

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"

Ένας χρόνος 'Esthio', με οινο-σιτο-μουσικό γενέθλιο event

Ένα ξεχωριστό event για το feelgood εστιατόριο, αυτή την Κυριακή 19/05.