Γοητεία με ρομαντικό industrial vintage στο «Zampano»

Είναι από τα μαγαζιά που θέλεις με τη μία να το κάνεις στέκι σου – γράφω ήδη στην ατζέντα μου το κυριακάτικο jazz brunch του.

Γοητεία με ρομαντικό industrial vintage στο «Zampano»

Είναι από τα μαγαζιά που θέλεις με τη μία να το κάνεις στέκι σου – γράφω ήδη στην ατζέντα μου το κυριακάτικο jazz brunch του.

Γοητεία με ρομαντικό industrial vintage στο «Zampano» - εικόνα 1

Μπαίνοντας στο «Zampano», νιώθεις αμέσως μια αρτίστικη, ντιζαϊνάτη αύρα να σε τυλίγει. Το πανέμορφο μπαρ, συνδυασμός μπρούντζου και πράσινου μαρμάρου, σε στέλνει στην αρ ντεκό, ενώ ο υπόλοιπος χώρος έχει μια industrial λιτότητα από γκρι στούκο, κεντημένη με την πολυμορφία της επίπλωσης. Μεγάλα ξύλινα τραπέζια από περασμένες δεκαετίες ως επί το πλείστον στο φυσικό τους χρώμα, με τα πόδια τους βαμμένα άσπρα ή μαύρα, μερικά από μάρμαρο και μέταλλο, κι ένα mix ’n’ match καρεκλών σε στιλ βιενέζικο, γαλλικού μπιστρό ή σε πιο βιομηχανικό ύφος, υλοποιούν ένα μετρημένο παιχνίδι λεπτών αποχρώσεων στο γοητευτικό χώρο.

Το μπρούντζινο γλυπτό των φωτιστικών με τα μπλεγμένα παραλληλεπίπεδα, πάλι, φέρνει στο μυαλό παιχνίδια του τσίρκου, ένα κλείσιμο του ματιού στο μοντέρνο ατμοσφαιρικό hostel «City Circus», εστιατόριο του οποίου είναι το «Zampano», το οποίο πήρε το όνομά του από τον κωμικοτραγικό ήρωα της φελινικής «La Strada». Οι ντιζάινερ Maurizio και Guiseppe Alito σχεδίασαν ένα όμορφο μπλέξιμο ρομαντικού vintage και φιλικού industrial σε αυτό το διατηρητέο νεοκλασικό του 19ου αιώνα. Η αρτίστικη διάθεση του χώρου φαίνεται και στα όμορφα σουπλά με τα έξυπνα κολάζ.

Γοητεία με ρομαντικό industrial vintage στο «Zampano» - εικόνα 2

Μου άρεσε η κουζίνα της Χρύσας Κατάκη, που κινείται πολύ νόστιμα ανάμεσα στην παράδοση και στο δημιουργικό μοντερνισμό. Στη γειτονιά της πρώτης ευχαριστήθηκα μια μελωμένη, ζουμερή ρεβιθάδα σιγομαγειρεμένη με δεντρολίβανο και σερβιρισμένη, πολύ ταιριαστά, με ψιλοκομμένο σύγκλινο Μάνης αλλά κι ένα κατσικάκι-γλύκισμα με λεμονάτη σάλτσα, το οποίο κοβόταν, που λέει ο λόγος, με ένα φύσημα (οι πατάτες βέβαια ήταν άνοστες, ίσως διότι χρησιμοποιήθηκε λάθος ποικιλία).

Στο πιο μοντέρνο γήπεδο, τώρα, μου άρεσε πολύ η έξυπνη μετατροπή των λαχανοντολμάδων σε dumplings με λουκάνικο κεφτέ, ωραίο αβγολέμονο και ξεροψημένες φλούδες πράσου να τραγανίζουν νόστιμα επάνω τους. Ομοίως το νεο-παραδοσιακό λαβράκι, που έρχεται πολύ προσεκτικά ψημένο, ζουμερό και με την πέτσα του τραγανή, με dry ξινόχοντρο και μια σάλτσα μυρωδικών δίπλα του, έχει μια νοστιμότατη, αλλά σωστά επιλεγμένη απλότητα. Στον τομέα «ζυμαρικά», τα χερίσια νιόκι από σπανάκι και ανθότυρο με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και βασιλικού είναι συμπαθέστατα.

Γοητεία με ρομαντικό industrial vintage στο «Zampano» - εικόνα 3

Οι σαλάτες καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του καταλόγου, ενισχύοντας τον μπιστρό χαρακτήρα. Από τη μεγάλη γευστική τους γκάμα διά­λεξα αυτή με τα al dente τσαουλιά φασολάκια με kale, αρακά, ελαφριά πίκλα κρεμμυδιού και ντρέσινγκ με σπόρους σιναπιού και χάρηκα τη νόστιμη γλύκα της. Ωραία η άγλυκη, πανάλαφρη lemon pie με παγωτό καϊμάκι και σάλτσα λεμονιού και ακόμη καλύτερη η μους πικρής σοκολάτας με παγωτό καραμέλα, μαρεγκάκια κακάο και πορτοκάλι. Το «Zampano», τέλος, δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα για το κρασί και σερβίρει 17 καλοδιαλεγμένα κρασιά με το ποτήρι.

Περισσότερες πληροφορίες

Zampano

Σαρρή 18, Ψυρρή
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Στο φιλότεχνο "Amber Cellar" του MITSIS

Στο καινούργιο ξενοδοχείο του Ομίλου MITSIS στον Πειραιά, η τέχνη δίνει τον τόνο και στο ελληνικό εστιατόριο του συναντώνται νόστιμα η παράδοση και οι νεωτερισμοί.

Νίκος Καραθάνος: "Θα δουλέψουμε για να γίνει το Ateno σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα"

Στο Ateno ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει με στόχο να επικεντρωθεί στην ελληνική γαστρονομία.

Οι Charlie’s Angels είναι έτοιμες για επικίνδυνες γαστρονομικές αποστολές

Μετά το θρυλικό "Funky Gourmet", η μαγειρική dream team της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη με τις Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου επιστρέφει στη δράση, με τις τρεις σεφ να υλοποιούν συναρπαστικά εστιατορικά projects σε όλη την Ελλάδα, κι ακόμη παραπέρα.

'Nikkei Floresta', επιστροφή στον κήπο

Το δημοφιλές bar-restaurant επανέρχεται για μία ακόμη open air σεζόν σε έναν από τους ομορφότερους κήπους της Αθήνας.

Ο "Βασίλαινας Blue" της Αντιπάρου μετακομίζει

Ανταλλάσσει τη φελινική αυλή του στη Χώρα με τη βεράντα του "Kouros Village Hotel" κι αποκτά τη θαλασσινή θέα που του αξίζει, ενώ ενδιαφέροντα σχέδια υπάρχουν και για το χώρο που αφήνει πίσω του.