Ο «Βυσσινόκηπος» της Καστοριάς 04/01/2011

Ο Κώστας Λάκης άφησε την Αθήνα και μια επιτυχημένη καριέρα στη διαφήμιση κι έφτιαξε ένα σπιτικό ξενώνα με θέα στη λίμνη της Καστοριάς.

«Κάποτε ονειρεύτηκα ένα μικρό μικρό ξενοδοχείο με φωτεινά δωμάτια, γευστικό πρωινό, φρέσκα λουλούδια, λαχανικά από τον μπαξέ μου […] και φίλους-επισκέπτες που θα νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Κι όταν όλοι έχουν πέσει για ύπνο, θα κοιτάζω τα άστρα στο σκοτεινό ουρανό και θα ξέρω πως είναι πολύ ωραίο να κάνεις όνειρα που πραγματοποιείς τελικά». Το ’γραψε στο whitesnow17.blogspot.com και το ’κανε ο Κώστας Λάκης. Βρέθηκε στην Καστοριά, του άρεσε, κι έτσι τους τελευταίους 17 μήνες βρήκε τον τρόπο να αφήσει πίσω­ την «εγκλωβιστική ζωή της Αθήνας», όπως και 22 δημιουργικά χρόνια στη διαφήμιση. Καταμεσής του καλοκαιριού είδε και νοίκιασε μονομιάς τον παραμελημένο ξενώνα στον Απόσκεπο, ενώ στα μέσα Νοέμβρη υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες στον «“Βυσσινόκηπο”, ένα μικρό σπίτι στην εξοχή». Η τοποθεσία σε ταξιδεύει. Τέσσερα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, ξετυλίγεται σε 5 στρέμματα με ιτιές, κερασιές, βελανιδιές και θέα στη λίμνη. «Όπου κι αν κοιτάξεις, δεν βρίσκεις κάτι που να σε ενοχλεί. Βυσσινιές δεν έχω ακόμα, θα φυτέψω την άνοιξη». Το όνομα προέκυψε προφανώς από την αγάπη του για τον Τσέχοφ αλλά και από το λικέρ βύσσινο που φτιάχνει ο ίδιος και σε κερνά. «Πάντα μου άρεσε να φιλοξενώ κόσμο. Ήθελα­, λοιπόν, να φτιάξω ένα σπίτι που να το μοιράζομαι. Άλλωστε, παντού στο χώρο υπάρχουν τα δικά μου πράγματα: η παλιά ­νυφιάτικη ντουλάπα της μητέρας μου που έγινε τραπέζι στο καθιστικό, η ντιζάιν τρίγωνη βιβλιοθήκη με βιβλία που μπορείς να διαβάσεις, στον φερ φορζέ καναπέ μπροστά στην τζαμαρία, διακοσμητικά από τα ταξίδια μου, οι πίνακές μου στο κλιμακοστάσιο, ένα mix ’n’ match κουλτούρας το οποίο μπορεί να οικειοποιηθεί ο καθένας».

Ο χρόνος στον «Βυσσινόκηπο» κυλά γλυκά, είτε έρθεις για να ξεκουραστείς είτε αναζητάς μια βάση για να κάνεις διαδρομές. Τα 10 δωμάτια, καθένα μοναδικό, ντυμένα με ρομαντικές ταπετσαρίες και ξύλινα έπιπλα, βρίσκονται στους δύο ορόφους. Παραδόξως, το δικό του αγαπημένο είναι αυτό που δεν βλέπει στη λίμνη: «Είναι το πιο ρομαντικό, διότι έχει μια ταπετσαρία γεμάτη τριαντάφυλλα και βλέπει στην πίσω αυλή με τις τριανταφυλλιές». Ψαγμένες μουσικές σε οδηγούν το πρωί στο καθιστικό. Ο «Βυσσινόκηπος» ξυπνά μες στην ομίχλη, η οποία φεύγει σιγά σιγά, για να σου αποκαλύψει ένα σκιουράκι που κάνει βόλτες στην αυλή, τη λίμνη στο βάθος, μια πανδαισία χρωμάτων... «Όσοι έρχονται εδώ δεν θέλουν να φύγουν.

Η περιοχή, πάντως, προσφέρεται για εκδρομές. Μπορείς να κάνεις εύκολες πεζοπορίες­ με αφετηρία τον ξενώνα. Να περπατήσεις γύρω από τη λίμνη – το Σάββατο η λαϊκή στη βόρεια παραλία έχει πεντανόστιμα μήλα, φακές και φασόλια. Να επισκεφθείς το σπήλαιο του Δράκου, το οποίο έχει ανοίξει τον τελευταίο χρόνο, με τους σταλακτίτες σαν διάφανες κουρτίνες. Η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Σούζη Ζορπίδου αναλαμβάνει να ξεναγήσει παρέες 5-10 ατόμων στην Ιστορία, στους θρύλους και στις γειτονιές της Καστοριάς. Επίσης, αξίζει να ανηφορίσεις στο Βίτσι, να φας πολύ ωραίο κρέας και τυριά στην ψησταριά στο Σιδηροχώρι, να ανακαλύψεις τα εγκαταλελειμμένα Χωμάτινα Χωριά στην Κορέστεια – στη διαδρομή κάθισε για τσίπουρο­ στο καφενεδάκι του Αγίου Αντωνίου. Ακόμη και στις Πρέσπες και στο Νυμφαίο μπορείς να φτάσεις – για το δεύτερο υπάρχει αυτή η υπέροχη χωμάτινη διαδρομή που κινείται στο δάσος και περνά από την Περικοπή».

«Βυσσινόκηπος», 2467029721, 6973494155, www.hotelvissinokipos.gr.>