Καρυές Λακωνίας 18/02/2010

Πάρνωνας next door

Εύκολα προσβάσιμες, οι Καρυές προσφέρονται για μια πρώτη γνωριμία με τον Πάρνωνα. Ο Θάνος Λαμπρόπουλος μας μεταφέρει τις τελευταίες ειδήσεις.

banner

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Εθνική Οδό Τρίπολη-Σπάρτη βρίσκουμε τις Καρυές, ένα κεφαλοχώρι που απλώνεται σε μια μαλακή πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 950 μ., περιτριγυρισμένο από δάση καστανιάς και καρυδιάς. Είναι ίσως το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο χωριό στην ευρύτερη περιοχή με τρεις-τέσσερις ξενώνες, άλλες τόσες ταβέρνες, καφέ-μπαρ, μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα. Ένα χωριό-ιδανικό ορμητήριο για δραστηριότητες στον Πάρνωνα και περιηγήσεις στα χωριά του, ακόμη και αποδράσεις μέχρι τον Μυστρά και το Γεράκι. Κάνοντας βόλτα στο χωριό την προσοχή σου τραβά το παλιό ρολόι και το περικυκλωμένο από αιωνόβια πλατάνια ξωκλήσι της Παναγίας. ωστόσο το πιο σουρεαλιστικό είναι το πιστό αντίγραφο των Καρυάτιδων του Ερεχθείου που δεσπόζει σε ψηλό βράχο. Τέλος, αλλά καθόλου τελευταίο, στις Καρυές μπορεί να πάει κάποιος ακόμη και με ΚΤΕΛ, άρα είναι ιδανική πρόταση για νεανικές παρέες που δεν διαθέτουν αυτοκίνητο. Όσον αφορά το φαγητό και τη διαμονή, την πιο θετική εντύπωση μας άφησαν η πιο παλιά ταβέρνα του χωριού και… ο πιο νέος ξενώνας.
Η παλιά είναι ζημιά…
Η «Ταβέρνα της Αρετής» (2731095350) έχει ιστορία που φτάνει μέχρι το χάνι του προπάππου. Ανακαινισμένη προσεκτικά, είναι ένα μέρος ζωντανό, όπου κυριαρχεί η ανοιχτόκαρδη απλότητα της κ. Αρετής και της οικογένειάς της. Ωραία τα κρέατά στη σχάρα, ωστόσο την παράσταση έκλεψε η εντυπωσιακή παρέλαση των πελοποννησιακών μαγειρευτών – φρικασέ, στιφάδο, λεμονάτο με κάστανα και αρακά κ.ο.κ. Βασιλιάς, ωστόσο, του μενού είναι ο μπαρδουνιώτικος κόκορας. Για γλυκό ζουμερή καρυδόπιτα με ελαφρύ άρωμα περγαμόντου. Έκτακτη!
Αλλά η νέα έχει θέα!
Στις παρυφές του χωριού, κοντά στη ρεματιά και με πολύ πράσινο ολόγυρα, βρίσκεται το ολοκαίνουργιο «Αρχοντικό του Πάρνωνα» (2731095014, € 75 το δίκλινο, με πρωινό). Οίκημα πέτρινο, καλαίσθητο, με σύγχρονες παροχές, διαθέτει 10 άνετα δωμάτια, εκ των οποίων πέντε σουίτες με τζάκι, όλα με θέα. Σχετικά μεγάλο και με άνετους χώρους. Επιλέγεις ένα από τα δύο τζάκια στο ψηλοτάβανο και φωτεινό καθιστικό και από την αναπαυτική πολυθρόνα –μ’ ένα τσίπουρο στο χέρι– αφήνεις το βλέμμα να φύγει για το χωριό στην απέναντι πλευρά της ρεματιάς...

Θάνος Λαμπρόπουλος