Ζάκυνθος στο... πράσινο 27/08/2009

Ήσυχες διακοπές στο Τζάντε, σαν στο χωριό; Μακριά από τα µαζικά θέρετρα, η Ιωάννα Γκοµούζα ανακάλυψε την άλλη, την αγροτουριστική Ζάκυνθο, µένοντας σ' ελαιώνες και αµπελοτόπια στα οµορφότερα αγροκτήµατά της.

banner

Δωμάτια με θέα

Είναι να µη σου βγει το όνοµα… Οι περισσότεροι ακούνε Ζάκυνθο και σκέφτονται µιλιούνια νεαρών Βρετανών στον Λαγανά, µάλλον όµως δεν έχουν περπατήσει στην υπέροχη ενδοχώρα της: ιδού έξι µονάδες σπαρµένες σε παλιά αγροκτήµατα, µε τις τριανταφυλλιές να µοσχοβολούν και τα κουνελάκια να κυκλοφορούν ελεύθερα.
Aresti Mountain Resort Για σινιέ αναχωρητές, οι οποίοι θέλουν και την πολυτέλεια µιας ιδιωτικής πισίνας, και… ποδήλατο για διαδροµές στη φύση. Στη µέση του πουθενά, σ' ένα ηµιορεινό κτήµα 200 στρ., κοντά στον Άγιο Λέοντα, ατενίζει το ηλιοβασίλεµα πάνω από την Αδριατική. Τα πέντε σπίτια είναι γουστόζικα διακοσµηµένα και πλήρως εξοπλισµένα µε κουζίνα, πλυντήριο, DVD player (6977357965, www.aresti.gr).
Aresti
Villas Οικογενειακό κτήµα στον Άγιο Δηµήτριο, στην αγκαλιά ενός καταπράσινου λόφου. Καθεµία από τις δεκαέξι πέτρινες βίλες έχει δική της πισίνα, υπέροχη θέα στα βουνά και στους ελαιώνες και είναι ντυµένη µε αντίκες από το παλιό αρχοντικό που γκρεµίστηκε µε το σεισµό του 1953. Διαθέτει εστιατόριο ζακυνθινής γαστρονοµίας και µικρό spa (2695026151, www.aresti.gr).
>Κτήµα Λογοθέτη Το… βασίλειό µου για µ.jpgία εβδοµάδα σ' αυτό το υπέροχο αγρόκτηµα στον Βασιλικό! Ξυπνάς στο σιδερένιο σου κρεβάτι µε την κουνουπιέρα, σ' ένα αληθινό ζακυνθινό αγροτόσπιτο, χαλαρώνεις στην πριβέ αυλή σου στον τεράστιο ελαιώνα χαζεύοντας τ' άλογα, τις κοτούλες και τα πρόβατα που κυκλοφορούν ελεύθερα· κι αν σου κάνει κέφι, βολτάρεις µε τα ποδήλατα που παρέχουν δωρεάν (2695035106,
www.logothetisfarm.gr).
Lithies
Organic Farm "Τη χρονιά που πέρασε τα πήγαµε πολύ καλά µε τη βιολογική καλλιέργεια στο αµπέλι, στις ελιές και στο µποστάνι", µου παρήγγειλαν ο Νέλος και η Φωτεινή. "Βγάλαµε δύο τόνους πατάτες, για να µπορούν οι επισκέπτες µας να δοκιµάζουν γνήσιες γεύσεις". Είναι να µη θέλεις ν' αράξεις στα απλά σπιτάκια τους, στην πλαγιά µε τ' αµπέλια, για να ρουφάς τη θέα στη θάλασσα µαζί µε το κρασί τους και το τραγούδι από τις καρδερίνες; (2695035290, www.lithieshouses.gr.)
>Κτήµα Κούρου Ταβάνια από κορµούς δέντρων, πέτρινες τουβλέτες από τα καµίνια της Ζακύνθου, κοφτά κουρτινάκια: από τα πέντε ευρύχωρα σπίτια µέχρι την αυλή µε τις κούνιες και τη φάρµα µε τα παπάκια, το κτήµα της οικογένειας Στρουµπάκου "µυρίζει" χειροποίητο µεράκι. Θα το βρείτε στο Τραγάκι, 350 µέτρα από την παραλία (2695065230,
www.ktimakourou.com).
Therianos
Villas Είσαι για τρύγο; Η οικογένεια Θεριανού ετοιµάζεται να µπει στο βιολογικό αµπέλι και δεν λέει όχι στην καλή παρέα. Αν προτιµήσετε µόνο ν' αράξετε σε κάποιο από τα τέσσερα απλά σπιτάκια τους, ζητήστε ζαρζαβατικά από το µποστάνι για τις σαλάτες σας και αφήστε τα πιτσιρίκια σας να χαζεύουν τα παγόνια και τις χήνες (2695083373, www.therianos.gr).

Παραλίες

 • Εµπειρία το πολυφωτογραφηµένο Ναυάγιο. Θα το προσεγγίσετε µόνο µε καραβάκι από τον Άγιο Νικόλαο και το Πόρτο Βρώµι. Ο δρόµος που θα δείτε στο χάρτη δεν οδηγεί στην ίδια την παραλία (που δεν έχει καµία οδική πρόσβαση), αλλά σ' ένα υπέροχο σηµείο από το οποίο όχι µόνο θα δείτε την παραλία από ψηλά, αλλά θ' απολαύσετε κι ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέµατα.
 • Παραλία-ποίηµα το Πόρτο Λιµνιώνα, κοντά στο χωριό Άγιος Λέων. Πρόκειται για ένα µικρό βραχώδη κολπίσκο, όπου ξαπλώνετε στις πλάκες και βουτάτε στα κρύα γαλαζοπράσινα νερά.
 • Το Πόρτο Ρόξα, επίσης κοντά στον Άγιο Λέοντα, είναι ακόµη ένα πέτρινο φιόρδ µε γαλαζοπράσινα νερά. Οι πιο τολµηροί επιλέγουν να βουτήξουν από µια φυσική εξέδρα ύψους 4-5 µέτρων!
 • Ο Γέρακας είναι µια µεγάλη αµµουδερή παραλία στα νότια. Είναι τόπος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, γι' αυτό και "κλείνει" µετά τη δύση του ήλιου.
 • Τα Ξύγκια θα τα βρείτε στο δρόµο για τον Άγιο Νικόλαο. Πρόκειται για δύο παραλίες, η µία όµως είναι προσβάσιµη µόνο από (δύσκολο) χωµατόδροµο. Στα νερά διακρίνονται κάποιες λευκές κηλίδες από τις θειαφούχες πηγές που εκβάλλουν στη θάλασσα. Tο τοπίο είναι όµορφο και η αίσθηση της θέρµης όταν κολυµπάτε µέσα από κάποια φλέβα θειαφούχου νερού πραγµατικά υπέροχη.

  banner

  Πού να φάτε
  Χοιρινό µε τσίλι και µανιτάρια, κόκορα γεµιστό και υπέροχο κουνέλι ζακυνθινό στο piano-restaurant Aresti (2695027379) στην πόλη. Θαλασσινά και ψάρια στον Κόµη (2695026915) και µαγειρευτά στον Μαλάνο (2695045936). Γεµιστό κοτόπουλο, κουνέλι και πανσέτα στο Φανάρι του Κεριού (2695028128), σ' ένα βράχο κρεµασµένο πάνω από τη θάλασσα. Γεµιστή µοσχαρίσια σπλήνα, γεµιστή πανσέτα, παπατόλι και σοφιγαδούρα στους Αλιτζερινούς (2695043718) στον Κοιλιωµένο. Σπιτικό κουνέλι µε υπόκρουση καντάδες στον Αδερφό του Κώστα (2695035347) στον Βασιλικό. Κοτόπουλο γεµιστό, βετούλι και χοιρινό στο φούρνο στο Κάλας (2695048576) στο Καµπί. Φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα στο Πόρτο Λιµιώνας (2695048650) στην οµώνυµη παραλία.

  Να ένα λάµα!
  Απλωµένο σε µια κατάφυτη ρεµατιά 500 στρ., το Πέτρινο Πάρκο Ασκός (στον Βορρά) σου δίνει την ευκαιρία, ακολουθώντας το πέτρινο µονοπάτι, να δεις 45 είδη ζώων (κατσικάκια, χελώνες, ελάφια, ρακούν, λάµα) που ζουν ελεύθερα σε ειδικούς χώρους. Πληροφορίες: 2695031650.

 • Ιωάννα Γκομούζα