Καρπούζι και παραλία στη Μεσσηνία 18/06/2009

Ακούγεται cult αλλά έχει πλάκα. Οι αγρότες κάνουν πάρτι και κερνάνε δωρεάν καρπούζι και θεάματα! Πάνω που λέγαμε να ξεκινήσουμε τις βουτιές μας στις παραλίες της δυτικής Πελοποννήσου…

banner

Η αφορμή
Η Γιορτή Καρπουζιού στον Αγρίλη Φιλιατρών (7 χλμ. από την Κυπαρισσία) το σαββατοκύριακο 20 και 21/6. Οι παραγωγοί θα εκθέσουν τα προϊόντα τους (κρασί, λάδι, ελιές, κηπευτικά), τα καρπούζια θα τεμαχίζονται επιτόπου για γευσιγνωσία, τα πιτσιρίκια θα παίζουν με τους κλόουν, ενώ για τους μεγάλους ετοιμάζουν γλέντι με τον Μπάμπη Τσέρτο.
Παραλίες
Βουτιά κι απόλαυση η δυτική ακτογραμμή της Πελοποννήσου. Αν όμως κατεβείτε στην περιοχή από Καρύταινα-Ανδρίτσαινα, το πρώτο σας μπάνιο θα το κάνετε στον κόλπο της Κυπαρισσίας, π.χ. στο Καλό Νερό, ή πιο κάτω, στην αμμουδιά του Λαγκουβάρδου, στο Στόμιο, στην οργανωμένη Sani Paradise, στο νεανικό Καρτελά και φυσικά στη διάσημη –γι’ αυτό και πολυσύχναστη– Βοϊδοκοιλιά.
Sightseeing
Φτάνοντας στην Κυπαρισσία, αναζητήστε κάτω από το Κάστρο τα καλντερίμια της Απάνω Πόλης και –γιατί όχι;– «τσακίστε» γουρουνοπούλα σε κάποια από τις ψησταριές. Στη Χώρα Τριφυλλίας θα βρείτε τα ανάκτορα του Νέστωρα και το αντίστοιχο μουσείο. Τα πιο cult συναπαντήματα, πάντως, σας περιμένουν στα Φιλιατρά –τα οποία διαθέτουν το δικό τους… Πύργο του Άιφελ– και στον γειτονικό Αγρίλη στο Κάστρο των Παραμυθιών, όπου ο γλύπτης Μπάμπης Φουρναράκης έχει σμιλέψει στιγμές από την ελληνική μυθολογία και ιστορία σε αγάλματα και τοιχογραφίες! Κι αν σας πάρει η… κατηφόρα, μην τραβήξετε χειρόφρενο. Πάντα αξίζει μια βόλτα στη γραφική Πύλο και τη Μεθώνη με τα κάστρα τους.
Για φυσιολάτρες
Δεν υπάρχει πιο δροσερή εμπειρία από τη διάσχιση του φαραγγιού της Νέδας. Ακόμα, πάντως, κι αν δεν είστε πολύ της πεζοπορίας, ανεβείτε τουλάχιστον ως τους καταρράκτες. Για birdwatching πάρτε κιάλια κι αναζητήστε ερωδιούς στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Στην επόμενή μας επίσκεψη, ωστόσο, θα θέλαμε ν’ ανακαλύψουμε και το πυκνό δάσος βελανιδιάς στο οροπέδιο της Μάλης.
Διαμονή
Στην Κυπαρισσία, στο ανακαινισμένο οικογενειακό ξενοδοχείο με πισίνα «Apollo Resort Art Hotel» (2761024411-12, www.apollo-hotel.gr). Στο Καλό Νερό, στα άνετα δωμάτια του «Messina Resοrt» (2761072500, www.messina-resort.com). Στον κεντρικό δρόμο Γιάλοβας-Πύλου, στο απλό οικογενειακό ξενοδοχείο «Philip» (2723022741, www.hotelphilip-pylos.com). Ιωάννα Γκομούζα

Ιωάννα Γκομούζα