Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

Αρχαία Γορτύνα – Αρκαδία

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν - εικόνα 1

Μπορεί η Αρκαδία να είναι ταυτισμένη στο μυαλό μας με περιπάτους στο δάσος και rafting στον Λούσιο, μες στην πανέμορφη κοιλάδα του παραπάνω ποταμού όμως, έξω από το χωριό Ατσίλοχος, κρύβεται ένας ξεχωριστός αρχαιολογικός χώρος, η Αρχαία Γόρτυνα. Η βόλτα εδώ μπορεί να συνδυαστεί με πικνίκ και τσαλαβούτημα στις όχθες του Λούσιου, ενώ σώζονται τα θεμέλια του ναού του Ασκληπιού και των μεγάλων ιαματικών λουτρών του, τα οποία κατά την περίοδο ακμής τους (2ος αι. π.Χ.) εξυπηρετούσαν ταυτόχρονα περίπου τριάντα άτομα, χρησιμοποιώντας μάλιστα ένα ιδιαίτερο σύστημα θέρμανσης με αέρα που θεωρήθηκε ευρεσιτεχνία της περιοχής. Ο ποταμός, σύμφωνα με την παράδοση, ονομάστηκε έτσι γιατί οι νύμφες έλουζαν εκεί το Δία. Πεζοπορίες στα μονοπάτια του Mainalon Trail και επίσκεψη στο γειτονικό Ελληνικό, ένα γραφικό χωριό με ταβέρνες και ξενώνες ολοκληρώνουν την εικόνα.

Κάμειρος – Ρόδος

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν - εικόνα 2

Όποιος έχει απολαύσει καλοκαιρινό απομεσήμερο στην αρχαία Κάμειρο, θα θυμάται για πάντα την υπέροχη θέα από την αμφιθεατρικά χτισμένη αρχαία πόλη, από τις 3 ισχυρότερες αρχαίες πόλεις-κράτη της Ρόδου, μαζί με τη Λίνδο και την Ιαλυσό, η οποία έκοβε και δικό της νόμισμα με σήμα το σύκο. Ο μύθος θέλει την πόλη να έχει χτιστεί από τον Κάμειρο, εγγονό του Ήλιου. Στον αρχαιολογικό χώρο εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, ερείπια κατοικιών, λουτρών, ιερών, της αρχαίας Αγοράς και του ναού της Αθηνάς, ενώ ο όμορφος περιβάλλον χώρος μες στο πράσινο σε μεταφέρει σε άλλη εποχή, προσφέροντας μια εμπειρία αυθεντική, για γνώστες, μακριά από τις πολυσύχναστες κοσμικές εικόνες της κλασικής Ρόδου.

Αγγελόκαστρο – Κέρκυρα

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν - εικόνα 3

Σαν κάποιο θεϊκό χέρι να το ακούμπησε στην κορυφή του βράχου, στη βορειοδυτική πλευρά της Κέρκυρας, κοντά στην κοσμική Παλαιοκαστρίτσα, το Αγγελόκαστρο, ένα από τα σπουδαιότερα και παλαιότερα κάστρα της Βυζαντινής Ελλάδας, αποκαλύπτει μπροστά σου μια αξέχαστη θέα, από τις ομορφότερες στο Ιόνιο, ειδικά το ηλιοβασίλεμα. Μόνη συμβουλή, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και λίγη υπομονή στον ανηφορικό δρόμο. Χτίστηκε όταν η Κέρκυρα ανήκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου (1214-1267), ενώ σύμφωνα με την ιστορική παράδοση, το όνομα παραπέμπει στον Μιχαήλ 'Α Κομνηνό, γνωστό και ως Μιχαήλ Άγγελο. Η ονομασία δόθηκε από τον γιό του, μετά τον θάνατό του αυτοκράτορα.

Αρχαία Σικύωνα – Κορινθία

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν - εικόνα 4

Περίπου 9 χλμ νότια του Κιάτου, στην Κορινθία, κυριολεκτικά μια ανάσα από την πρωτεύουσα, η Αρχαία Σικυώνα περιμένει τους μυημένους ταξιδιώτες να την περπατήσουν. Μπορεί να μην έχει την αίγλη της Αρχαίας Κορίνθου, αλλά η μεσογειακή ηρεμία που εκπέμπει ο αρχαιολογικός χώρος, τον οποίο είχε περιγράψει και ο περιηγητής Παυσανίας, με θέα στον εύφορο κάμπο και τον Κορινθιακό κόλπο, σε μαγεύει. Θα δείτε το επιβλητικό Αρχαίο Θέατρο, την Αγορά της ελληνιστικής και ρωμαϊκής πόλης, το Στάδιο και τις Θέρμες που σήμερα έχουν μετατραπεί σε αρχαιολογικό μουσείο. Από όπου και αν κοιτάξεις, σ’ αυτό το οροπέδιο, ύψους 140 μέτρων, το μάτι φτάνει ως τον Ισθμό και το κάστρο του Ακροκορίνθου.

Αιγείρα – Αχαΐα

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν - εικόνα 5

Η Αιγείρα είναι το πρώτο χωριό που συναντά κανείς μπαίνοντας στην Αχαΐα από την Εθνική οδό Αθηνών Πατρών. Ένα από τους γραφικότερους προορισμούς της Αιγιαλείας, παραθαλάσσιος και αγαπημένος τόπος απόδρασης, ειδικά για τους Αθηναίους, εκτός από τα ωραία της νερά, η Αιγείρα διαθέτει και έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ. Ελάχιστο περπάτημα σας φέρνει από τον κεντρικό δρόμο στο θέατρο του 3ου αι. π.Χ. Μολονότι παραγνωρισμένο, σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι λαξευμένο στο βράχο, ενώ μπροστά του απλώνεται το απόλυτο γαλάζιο του Κορινθιακού, μόνο για σας...

Όλυνθος – Χαλκιδική

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν - εικόνα 6

Ένα road trip στη Χαλκιδική δεν εξαντλείται μόνο σε σαφάρι παραλιών. Στη βάση της χερσονήσου της Κασσάνδρας, περίπου μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη, η Αρχαία Όλυνθος μας πάει πίσω στα χρόνια του Αριστοτέλη και ακόμη παλαιότερα. Χτισμένη σε 2 λόφους, αποτέλεσε το κυριότερο οικονομικό, στρατιωτικό και πολιτικό κέντρο της Χαλκιδικής κατά την αρχαιότητα. Σχετικά πρόσφατες ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ένα από τα καλύτερα αρχαία συστήματα πολεοδομικού σχεδιασμού, ενώ στο μουσείο παρέχεται οπτικοακουστικό υλικό για την ιστορία και την πορεία αναστήλωσης του τόπου που αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων της υστεροκλασικής περιόδου.

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν - εικόνα 7

Επιστρέφουμε στις ρίζες μας με τον ΤΡΟΥ ΛΟΚΑΛ της υπαίθρου… την Κατσίκα! Ανακάλυψε κι εσύ τη νέα συλλεκτική συσκευασία FIX ΚΑΤΣΙΚΑ και μοιράσου με την FIX Hellas τις δικές σου ΤΡΟΥ ΛΟΚΑΛ εμπειρίες από την ελληνική ύπαιθρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.