Ορος Καλλίδρομο 04/12/2008

Βουνό low profile

Με οδηγούς τον Τάσο και τη Φωτεινή, τους ιδιοκτήτες του ξενώνα «Τετράπολις», ανακαλύπτουμε τις ήρεμες ομορφιές του Καλλίδρομου. Κάτι ήξερε τελικά ο Εφιάλτης που έφερε τους Πέρσες από δω…

banner

Το Παλαιοχώρι του Νομού Φθιώτιδας υποδέχεται τους –όχι και τόσους πολλούς– ταξιδιώτες του Καλλίδρομου. Ύστερα από μια μικρή διαδρομή, κατά την οποία οι βελανιδιές μπερδεύονται με τα πεύκα και τις ελιές, φτάνουμε στον ξενώνα «Τετράπολις». Ο Τάσος και η Φωτεινή μάς περιμένουν για να μας ξεναγήσουν στην περιοχή τους. Με μια κούπα καυτό τσάι στο χέρι, τους… ανακρίνουμε. «Η περιοχή έχει άφθονα μονοπάτια για πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία και φυσικά διαδρομές με το αυτοκίνητο», μας λένε. Μας μιλούν ακόμη για τη λίμνη Νευροπόλεως που δημιουργείται από το νερό της βροχής: «Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 μ., περιτριγυρισμένη από έλατα, και απέχει 6 χλμ. από το χωριό. Όταν δεν έχει βρέξει, μπορεί κανείς να πάει και με συμβατικό αυτοκίνητο». Ο Τάσος συμπληρώνει: «Περπατώντας, είναι γύρω στις δύο ώρες κι ένα τέταρτο. Πολλές φορές, όταν ο καιρός το επιτρέπει, οργανώνουμε πεζοπορίες στη λίμνη αλλά και κατασκήνωση». Βγαίνουμε να δούμε τα άλογα του ξενώνα και να πάμε με αυτά μέχρι τον Προφήτη Ηλία. Παίρνουμε το δρόμο που πάει από τον ξενώνα στο χωριό και στρίβουμε αριστερά ανεβαίνοντας το βουνό. Στο τέλος της ασφάλτου κάνουμε δεξιά στο χωματόδρομο, μισή ώρα δρόμος με τα άλογα, για να χαζέψουμε τη θέα αλλά και να δούμε τα ερείπια της αρχαίας δωρικής Τετράπολης.
Φεύγοντας, κάνουμε μια στάση στο Παλαιοχώρι για να χαζέψουμε το καφεπαντοπωλείο «Το άστρον», απομεινάρι του ’60, και να πιούμε ένα καφεδάκι με τους ντόπιους.

Διαμονή-φαγητό
Η μοναδική πρόταση διαμονής στο Παλαιοχώρι είναι ο ξενώνας «Τετράπολις» (2231092592, 6977595988, www.tetrapolis.gr). Αμφιθεατρικά χτισμένος στις πλαγιές του Καλλίδρομου, διαθέτει 8 σπιτάκια, άλλα ξύλινα και άλλα με πέτρα, που αγναντεύουν τον Παρνασσό, την Οίτη και την Γκιώνα. Στο χουχουλιάρικο εστιατόριό του θα βρείτε διάφορα μαγειρευτά αλλά και της ώρας. Όλα είναι χειροποίητα. Ακόμη μία επιλογή είναι η απλή ταβέρνα «Χολέβαινα», μέσα στο Παλαιοχώρι (2231092200).

banner

Περπάτησέ το!
Αυτή την εποχή γίνονται προσπάθειες να αναδειχτεί το λεγόμενο Μονοπάτι του Εφιάλτη, μέσω του οποίου οδήγησε τους Πέρσες στις Θερμοπύλες και περνάει μέσα από το βουνό. Πρόκειται για μια σηματοδοτημένη διαδρομή 16 χλμ., η οποία ξεκινά από τη Μονή Δαμάστας και καταλήγει στις Θερμοπύλες, στο ύψος του αγάλματος του Λεωνίδα. Στο μεγαλύτερο μήκος της είναι μονοπάτι, ένα μέρος της αποτελείται από δασικούς δρόμους, ενώ το υψηλότερο σημείο της διαδρομής φτάνει τα 1.060 μ. υψόμετρο.

Βούλα Ακριβάκη