Εκδρομή στα Γεράνεια 12/06/2003

O κήπος με τις τριανταφυλλιές

O κήπος με τις τριανταφυλλιές

700 ποικιλίες τριανταφυλλιών απ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης ανθίζουν στο ροδόκηπο του Κέντρου Ελληνισμού του Ιδρύματος Δαμιανού, στο Σχίνο Λουτρακίου. Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, ένα ειδικό πρόγραμμα ξενάγησης προσφέρει την ιδανική συνθήκη για μια ρομαντική απόδραση.

banner

Σε μια καταπράσινη πλαγιά στις υπώρειες των Γερανείων ορέων, στο Σχίνο Λουτρακίου, ο Κύπριος Δαμιανός Κωνσταντίνου δημιούργησε το 1999 το Κέντρο Ελληνισμού του Ιδρύματος Δαμιανού για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Μέσα σ' ένα υπέροχο πευκόδασος που αγναντεύει τον Κορινθιακό και τις Αλκυονίδες νήσους, έστησε ένα μικρό χωριό, που δίνει αφορμή για εκδρομή με πολιτιστικό αλλά και φυσιολατρικό χαρακτήρα. Κλου του πάρκου ο τεράστιος, ελικοειδής ροδόκηπος, φιλοξενεί 700 (!) ποικιλίες τριανταφυλλιάς απ' όλο τον κόσμο. Απλώνεται σε μια έκταση 4 στρεμμάτων και έχει δημιουργηθεί με βάση το αρχιτεκτονικό πρότυπο του περίφημου ροδόκηπου του Μπέλφαστ. Την ημέρα του Αγ. Πνεύματος, γεωπόνος θα σας δείξει ρόδα της Κνωσού, τριαντάφυλλα που υμνούν στα ποιήματά τους ο Ανακρέων και η Σαπφώ, ποικιλίες από την Περσία, την Ινδία και τη σπάνια κινέζικη R. Chinensis Viridiflora με τα πράσινα άνθη και θα σας ενημερώσει για τη δραστηριότητα του Ελληνικού Συνδέσμου Φίλων της Τριανταφυλλιάς! Στο αποστακτήριο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πώς παρασκευάζεται το ροδόνερο και φυσικά θα μπορέσετε να αγοράσετε ένα μπουκαλάκι για άρωμα ή για να το χρησιμοποιήσετε στα γλυκά σας. Στο «πάρκο» λειτουργεί επίσης ο Κήπος Ελληνικής Παιδείας (εκθεσιακός χώρος που μέσα από χάρτες και φωτογραφίες μας ταξιδεύει στην αρχαία ελληνική Ιστορία), ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων. Για τις δύσκολες μεσημεριανές ώρες αναζητήστε δροσιά πλάι στη λιμνούλα, στο παρεκκλήσι του Αγ. Παντελεήμονα, στον ανεμόμυλο ή βάλτε το μαγιό και κατεβείτε στην παραλία για βουτιές.

Το Κέντρο Ελληνισμού λειτουργεί καθημερινά 10 π.μ. - 7 μ.μ. Τη Δευτέρα 16/6 η είσοδος είναι ελεύθερη και υπάρχει πρόγραμμα ξεναγήσεων. Τον υπόλοιπο χρόνο λειτουργεί με εισιτήριο € 4,5 για τους ενήλικες και € 3 για παιδιά και νέους έως 18 ετών.

Πώς θα πάτε
Από Αθήνα, θα χρειαστείτε περίπου μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο. Ακολουθείτε την Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και στην πρώτη έξοδο στρίβετε δεξιά για Μέγαρα, συνεχίζοντας κατόπιν με κατεύθυνση προς Αλεποχώρι. Από εκεί πινακίδες θα σας οδηγήσουν στο Σχίνο. Αν έρχεστε από το Λουτράκι, ακολουθείτε την ημίωρη διαδρομή Περαχώρα-Πίσσια-Σχίνος.

banner

Ιωάννα Γκομούζα