Μεθυστικά φθινοπωρινά περπατήματα 30/09/2022

Από την Κική Βασάλου


Γγνωστή ως ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελώνας της χώρας, η Νεμέα είναι η πατρίδα του Αγιωργίτικου. Αν αναρωτιέστε πώς προέκυψε η ονομασία της συγκεκριμένης ποικιλίας, η απάντηση είναι από αυτές που συναντάς σε παιχνίδια trivia γνώσεων: η παλιά ονομασία της Νεμέας ήταν Άγιος Γεώργιος. Τόσο απλό!


Πριν δοκιμάσουμε τα κρασιά της, όμως, πάμε να περπατήσουμε πρώτα. Η περιοχή προσεγγίζεται οδικώς από την Αθήνα μέσα σε 75 λεπτά (104 χλμ.) και η όψη της είναι τόσο εντυπωσιακή, με τα μόλις απαλλαγμένα από το χυμώδες φορτίο τους αμπελοτόπια, που μαγνητίζουν το βλέμμα και ευφραίνουν την ψυχή πριν καλά καλά αρχίσει η εξερεύνηση. Αν, δε, έρχεσαι για πρώτη φορά, αναρωτιέσαι γιατί άργησες τόσο να ανακαλύψεις τούτο τον τόπο που μαζί με μια χούφτα χωριά στα πέριξ παράγει τα διάσημα κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) Νεμέα.


Ένα από αυτά είναι και το Ψάρι Κορινθίας, σε απόσταση 20 χλμ. από τη Νεμέα. Ένας προορισμός μέσα στον προορισμό, όπως θα μπορούσαν να το χαρακτηρίσουν, ειδικά οι λάτρεις της πεζοπορίας, καθώς σε αυτό εδώ το σταφιδοχώρι πριν από λίγα χρόνια η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο και την κοινότητα προχώρησαν στη δημιουργία των «Μονοπατιών Πολιτισμού». Επαναχάραξαν, δηλαδή, τα αρχαία μονοπάτια στα πέριξ του χωριού, παραδίδοντας στους πεζοπόρους πέντε καλά συντηρημένες και σηματοδοτημένες διαδρομές, η τελευταία ποδηλατική και όλες τους κυκλικές, με σημείο εκκίνησης αλλά και τερματισμό το Ψάρι:

banner

Ψάρι-Άλικος Αμπελώνας-Ψάρι.

Διαδρομή 3,5 χλμ. (45') που περνάει μέσα από αμπελώνες, το ξωκλήσι του Αϊ-Δημήτρη, την Κουφόβρυση με το δροσερό νερό και ανάμεσα από σκιερές αιωνόβιες βελανιδιές.

Ψάρι-Άγιοι Θεόδωροι-Ψάρι.

Έτερη κυκλική διαδρομή, μήκους 9,3 χλμ. (2 ώρες και 15'), η οποία ξεκινάει από τους ορεινούς αμπελώνες με προορισμό το διάσελο του χωριού στα «λημέρια της Ήρας» και με θέα στην κοιλάδα της Νεμέας. Άλλα σημεία ενδιαφέροντος αυτής της διαδρομής: το ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων και η «σπηλιά του Γκότζη».

banner

Ψάρι-Κορυφή Σταυραετός-Αδριάνειο Υδραγωγείο-Ψάρι.

Μέτριας δυσκολίας και αυτή η διαδρομή, μήκους 11,5 χλμ. (4 ώρες), η οποία ξεκινά ανηφορίζοντας προς το «Παλιοχώρι», το σημείο όπου βρισκόταν το χωριό Ψάρι μέχρι το 1785, οπότε και καταστράφηκε από τους Τούρκους. Έπειτα συνεχίζει προς την κορυφή Σταυραετός (1.100 μ.), με την απίθανη θέα μέχρι τον Ακροκόρινθο, και μετά μέχρι το διάσελο Σιούρι που αγναντεύει τη λίμνη Στυμφαλία. Εδώ λέγεται ότι στάθηκε ο Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ στα 1817 και αναφώνησε πως «τίποτα στον κόσμο δεν συγκρίνεται με την “πένθιμη” θωριά της Στυμφαλίας».

Ψάρι-Γαβριάς-Προφήτης Ηλίας-Ψάρι.

Άλλα 9,1 χλμ., 3,5 ώρες δηλαδή, κατά τις οποίες θα χαρείτε το αγροτικό τοπίο της περιοχής, αλλά και τα βουνά της· αυτά που κρατούν τους παγερούς αέρηδες μακριά από τον αμπελώνα της Νεμέας.

Ψάρι-Αγ. Γεώργιος Ασπρόκαμπου-Βρύση Κάναλος-Ψάρι.

Η τελευταία αυτή διαδρομή των 7,7 χλμ. (1,5 ώρα) είναι ποδηλατική και χαρακτηρίζεται ως μέτριας δυσκολίας, καθώς περιλαμβάνει και ένα κομμάτι σχετικά ανηφορικό, άλλα όχι ακατόρθωτο «να βγει». Περνάει ανάμεσα από αμπελώνες και βελανιδιές, ενώ αξίζει μια στάση στην πέτρινη βρυσούλα του «Κάναλου», που θεωρείται «βασίλειο των πουλιών», με καρδερίνες, κοτσύφια και αηδόνια να συνοδεύουν τους ποδηλάτες.

Οινικές δοκιμές στη Νεμέα

Καλό το περπάτημα, ακόμα καλύτερο το κρασί, όμως! Ή πιο σωστά η «μεθυστική ανταμοιβή» που μπορεί να προσφέρει ο σημαντικότερος ίσως οινικός προορισμός της χώρας, με μια πληθώρα επισκέψιμα οινοποιεία και αμπελώνες που εκτείνονται από τον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας μέχρι τη λίμνη Στυμφαλία, απλώνονται στην κοιλάδα του Φενεού και φτάνουν έως την περιοχή του Ασωπού ποταμού. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των «Δρόμων του Κρασιού της Πελοποννήσου», ενώ αξίζει να επικοινωνήσετε και με ορισμένα εμβληματικά οινοποιεία της περιοχής, όπως ο Βιολογικός Αμπελώνας Παπαϊωάννου, το Κτήμα Παλυβού ή το Κτήμα Semeli για να οργανώσετε την επίσκεψή σας.

Tip!

Ψάχνετε που να φάτε στη Νεμέα; Διαβάστε για το οινικό εστιατόριο «17 Χωριά»

banner
banner