5 βιβλία για να πάρουμε την πόλη μαζί μας 05/08/2022

banner

Η τέχνη στους δρόμους του κόσμου (Εκδ. Μεταίχμιο)

Αν υπάρχει ένας εξωστρεφής τρόπος με τον οποίο η πόλη συνδιαλέγεται με την τέχνη, αυτός είναι η street art. Την ιστορία της μοιράζονται 4 καλλιτέχνες του δρόμου (Αναστασάκος, Cacao Rocks, WD, Αλεξοπούλου) σε κείμενα των ιστορικών τέχνης Μάνου Στεφανίδη και Θανάση Μουτσόπουλου.

banner

Ανμήσεις ενός Αθηναίου (Εκδ. Καστανιώτη)

Ο πολύπειρος αθηναιογράφος Γιάννης Καιροφύλας, στο πιο προσωπικό του έργο, μάς γυρίζει πίσω στα προ του Β' Π.Π. παιδικά του χρόνια, την Κατοχή και την ταραγμένη μεταπολεμική περίοδο. Μια λυτρωτική αναδρομή που μας θυμίζει όλα όσα έγιναν σε αυτή την όμορφη αλλά και ταλαιπωρημένη πόλη.

San Fransisco: Portrait of a city (Εκδ. Taschen)

Από τους χρυσοθήρες του 19ου αιώνα μέχρι τους σημερινούς καλλιτέχνες και τους enterpreneurs, η πόλη αναπνέει μέσα από την εξέλιξη που αναδεικνύει το απολαυστικό αυτό λεύκωμα, που βλέπει πέρα από διαχρονικά ορόσημα, όπως η γέφυρα Golden Gate, και τα ρετρό τραμ

Metropolis: Η ιστορία των πόλεων, της μεγαλύτερης ανακάλυψης του ανθρώπου (Εκδ. Διόπτρα)

Ξεναγώντας μας σε 26 πόλεις που καθόρισαν την ιστορία, ο best seller-ίστας Ben Wilson μάς καθοδηγεί με ευφυή και απλή γραφή από την Ουρούκ του 4.000 π.Χ. μέχρι την εμβληματική Αγορά της Αθήνας, τα δραστήρια καφέ του Λονδίνου και την πολυπρόσωπη δυναμική του Άμστερνταμ.

Ψυρρή, η γειτονιά των ηρώων (Εκδ. Πατάκη)

Η πιο sui generis και ιστορική γειτονιά της Αθήνας ζωντανεύει με φόντο πλήθος φωτογραφιών, σκίτσων και πληροφοριών, και η αθηναιογράφος Άρτεμις Σκουμπουρδή μοιράζεται πληροφορίες για του Ψυρρή, που ίσως δεν θα διαβάσετε πουθενά αλλού, σε τέσσερις απολαυστικές ενότητες.

Λένα Γκόβαρη

banner
banner