Το 3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού έφερε στο προσκήνιο τη νέα οινική γενιά της Νεμέας 07/04/2022

Στον τόπο που συνδυάζει τον εμβληματικό αμπελώνα με αρχαιολογικό ενδιαφέρον κι ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο, συνεχίστηκε το ταξίδι για την ανάδειξη του οινοτουρισμού μας.

banner

Στο καταπράσινο σκηνικό της ανοιξιάτικης Νεμέας φιλοξενήθηκε το 3ο Συνέδριο για τον ελληνικό Οινοτουρισμό, μια συνεχής δράση που ξεκίνησε τον περσινό Ιούλιο με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, αρμόδιας για τις ειδικές μορφές Τουρισμού, σε σύμπραξη με τον ΕΟΤ.

Μετά τη Σαντορίνη και τη Δυτική Μακεδονία, η «αμπελόεσσα Πελοπόννησος», τόπος που συγκεντρώνει το 1/3 των αμπελώνων της χώρας, δεν μπορούσε παρά να αποτελεί τη συνέχεια αυτού του οδοιπορικού, που έχει σκοπό την προώθηση του οινοτουρισμού στη χώρα μας. Στο συνέδριο που φιλοξενήθηκε στο Κτήμα Λαφαζάνη, η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε τις τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει η ελληνική περιφέρεια, που την υποχρεώνουν να δημιουργήσει ένα δικό της πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, εστιάζοντας στην ποιότητα, την ισορροπία και τη διαφορετικότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο θέτει στρατηγικούς στόχους, για την επιτυχία των οποίων θεωρεί απαραίτητες τις συνέργειες, που διέπουν όλες τις δράσεις: την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού και αύξηση της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα, την επέκταση της τουριστικής περιόδου και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε αρμονία με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης, που περιλαμβάνει έργα άνω των 100 εκ. € για υποδομές στις ειδικές μορφές τουρισμού, μεταξύ των οποίων ειδική πρόβλεψη άνω των 17 εκ. για Γαστρονομικό Τουρισμό και Αγροτουρισμό.

banner

Σχετικά με το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου, που μέχρι σήμερα έχουν λάβει και διατηρούν 88 Οινοποιεία, ανακοινώθηκαν η αναβάθμιση και επέκτασή του και η υλοποίηση του portal οινοτουρισμού για τα οινοποιεία με Σήμα, που σύντομα θα είναι προσβάσιμο.

Σημαντικό βήμα αποτελεί η θέσπιση βραβείου καλύτερου Οινοποιείου για τα οινοποιεία με Σήμα, που θα απονέμεται σε Πανελλήνιο επίπεδο, με ξεχωριστή εκδήλωση από το Υπουργείο Τουρισμού: το πρώτο βραβείο θα απονέμεται σε οινοποιεία με την υψηλότερη βαθμολόγια σε ποιοτικά κριτήρια (ξενάγηση, γευσιγνωσία, υποδομές κλπ) και το δεύτερο στο οινοποιείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Παράλληλα, έχουν εισαχθεί νομοθετικά 3 νέα σήματα, ελαιοτριβείου, ζυθοποιείου και τυροκομείου σε μια προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος, σε σύνδεση με την πρωτογενή παραγωγή.

Όπως τόνισε η Σοφία Ζαχαράκη, “ μία μορφή τουρισμού δεν αρκεί για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Αυτό που πραγματικά θα απογειώσει τον θεματικό τουρισμό είναι το «πάντρεμα» των επιμέρους εκφάνσεων του σε ένα ολιστικό και ελκυστικό για τον ξένο τουρίστα πακέτο…”, στόχος που επιδιώκεται με ένα νέο νομοσχέδιο του Υπ. Τουρισμού.

Στα highlights του οινικού οδοιπορικού στη Νεμέα, οι επισκέψεις στα οινοποιεία Σκούρα, Τσέλεπου και Σεμέλη και ο σημαντικός ρόλος της νέας γενιάς οινοποιών, που επιβεβαίωσαν σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση η Ευαγγελία Παλυβού, η Μαρία Μαλτέζου, ο Άρης Τσέλεπος, ο Δημήτρης Σκούρας και ο Βασίλης Λαφαζάνης, που κρατούν πλέον τη σκυτάλη στα αντίστοιχα οινοποιεία. Και βέβαια, το διαδραστικό “φύτεμα αμπελώνα”, με όλους τους συμμετέχοντες να διαθέτουν πλέον ένα κλήμα με το όνομά τους στον αμπελώνα Λαφαζάνη!

Το Οδοιπορικό οινοτουρισμού θα συνεχιστεί με επισκέψεις σε εμβληματικές οινικές περιοχές στο σύνολο της επικράτειας, ενώ επόμενη στάση θα είναι η Κρήτη.

Ντίνα Γκρουμούτη

banner
banner