Γεύση από την καραντίνα sequel στη Φλώρινα και ένα signature τοπικό πιάτο στο τραπέζι μας 21/11/2020

Ο Θωμάς Πασπάλης, που επιβλέπει, μεταξύ άλλων, με ξεχωριστό μεράκι την κάβα - σημείο αναφοράς στο βραβευμένο εστιατόριο - οικογενειακή υπόθεση «Θωμάς», διαχρονικό σταθμό στο μικρό χωριό Σκλήθρο της Φλώρινας, μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για τη ζωή στην πόλη και στη φύση και την εστίαση πριν και μετά την καραντίνα. Πάνω από όλα μας μεταφέρει για λίγο αρώματα της κουζίνας του στους πρόποδες του Αμύνταιου και εικόνες από τη ζεστασιά και τη γαλήνη του χωριού σε έναν Νοέμβρη ολότελα διαφορετικό.

Πώς είναι η καραντίνα στο ακριτικό Σκλήθρο;
Καλύτερα από την πόλη, γιατί έχουμε τους χώρους μας έχουμε την αυλή μας. Ζούμε σε ένα χωριό, οπότε μπορούμε να πάρουμε τον αέρα μας πιο εύκολα, αλλά όσον αφορά την επιχείρηση, δύσκολα. Δεν ξέρουμε πως θα είναι τα πράγματα αύριο-μεθαύριο. Όταν ανοίξαμε μετά το πρώτο lockdown, από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο ήταν πολύ καλοί μήνες για μας. Ήμασταν πολύ πιστοί στα μέτρα και στον τρόπο που λειτουργούσαμε, με καταλόγους στα κινητά, με αποστάσεις παραπάνω από τις κανονικές, προσπαθήσαμε να είμαστε πολύ τυπικοί σε όλη τη διαδικασία και θεωρώ πως αυτό κέρδισε τον κόσμο. Δηλαδή κλείσαμε πολύ ανοδικά, για το δεύτερο lockdown. Επίσης, πριν ξανακλείσουμε όλα ήταν κόκκινα στην Βόρειο Ελλάδα εκτός από τη Φλώρινα και τα Γρεβενά. Θεωρώ πως έγινε σοβαρή προσπάθεια, γενικά στα μέρη μας και από τις επιχειρήσεις και από τον κόσμο. Τι θα φέρει το μέλλον βέβαια, κανείς δεν ξέρει.

Νοέμβριος στην Φλώρινα ίσον…
Κρύο, τζάκι, κόκκινο κρασί, ζεστασιά, αγκαλιά. Αυτός είναι ο Νοέμβριος στη Φλώρινα!

Ποια είναι η πρώτη μακρινή βόλτα που θα θέλατε να κάνετε μόλις μπορέσετε;
Θεσσαλονίκη!

Τι θα μας μαγειρέψετε;
Πανσέτα καραμελωμένη με φασόλια γίγαντες. Χειμωνιάτικο πιάτο, φλωρινιώτικο.

Πανσέτα με φασόλια ταβά (Ταψί)

Υλικά για 6-8 άτομα
Πανσέτα σε μερίδες
3 κούπες φασόλια γίγαντες
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 μεγάλες ντομάτες ώριμες, πολτοποιημένες
2 καρότα
2 πιπεριές Φλωρίνης (κατά προτίμηση ξερές)
1 κούπα ελαιόλαδο
Μαϊντανό
Δυόσμο
Αλάτι
Πιπέρι μαύρο
1 κουταλιά της σούπας πιπέρι κόκκινο γλυκό

Τρόπος παρασκευής
Μουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς σε νερό. Την επόμενη μέρα βράζουμε τα φασόλια, τα καρότα και την πιπεριά για μία ώρα. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε την τεμαχισμένη σε μερίδες πανσέτα στο λάδι. Προσθέτουμε κρεμμύδια και σοτάρουμε για λίγο ακόμη. Κατόπιν ρίχνουμε τις ντομάτες και το κόκκινο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν για μία ώρα. Ψιλοκόβουμε τα καρότα, την πιπεριά και τα βάζουμε μαζί με τα φασόλια σε έναν ταβά. Προσθέτουμε την πανσέτα με τα υπόλοιπα υλικά της κατσαρόλας. Ρίχνουμε αλάτι, μαυροπίπερο και το μαϊντανό ή τον δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά και φροντίζουμε τα υγρά να καλύπτουν τα υλικά στο ταψί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μιάμιση ώρα. Παρακολουθούμε το φαγητό κατά την διάρκεια του ψησίματος για να μη στεγνώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

Υ.Γ. Η πανσέτα μπορεί να μαγειρευτεί ολόκληρη στο φούρνο, χώρια από τα φασόλια και μετά να κόβετε μερίδα και να μπαίνει πάνω στα φασόλια.

Από την Ελευθερία Τριανταφύλλου