Οι βασιλικές τοποθεσίες πίσω από τα γυρίσματα του «The Crown» 18/11/2020

Η πολυαναμενόμενη νέα σεζόν της σειράς του Netflix «The Crown» είναι γεγονός. Η 4η, λοιπόν, σεζόν της σειράς καθήλωσε εκατομμύρια θεατές με το που κυκλοφόρησε και τάραξε τη βασιλική οικογένεια καθώς παρακολουθούμε τον θυελλώδη γάμο του πρίγκιπα Κάρολου με την Νταϊάνα καθώς και την πρωθυπουργία της Μάργκαρετ Θάτσερ. Η σειρά έκανε πάταγο από τα πρώτα λεπτά της κυκλοφορίας της κι όλοι θέλουμε να μάθουμε ποια είναι αυτά τα αρχοντικά του Ηνωμένου Βασιλείου που περπατάει η royal family της σειράς.

Gloucestershire

Σε αυτήν τη σεζόν βλέπουμε το Highgrove House στο Gloucestershire της Αγγλίας που περιήλθε στην βασιλική οικογένεια το 1980 σαν σπίτι του Κάρολου. Για την αναπαράσταση αυτού του σπιτιού χρησιμοποίησαν το Somerley House στο Ringwood, κοντά στο Hampshire's New Forest, ένα γεωργιανό τετράγωνο που χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και τώρα φιλοξενεί το Earl of Normanton. Βλέπουμε επίσης την πριγκίπισσα Άννα και την κατοικία της στο πάρκο Gatcombe στο Gloucestershire, για το οποίο χρησιμοποίησαν το Wrotham Park στο Barnet, Hertfordshire. Τέλος, χρησιμοποίησαν για το χώρο που η βασίλισσα συνεδριάζει με τους υπουργούς το σπίτι της ναυτικής δυναστείας του Byng του 18ου αιώνα, το οποίο το έχουμε ξαναδεί στο «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ», «Kingsman: Η Μυστική Υπηρεσία», στη «Τζέιν Έιρ».

Λονδίνο

Σε αυτή τη σεζόν βλέπουμε πολύ συχνά το σπίτι του πρίγκιπα Κάρολου και της πριγκίπισσας Νταϊάνας στο Λονδίνο, το Kensington Palace. Για την αναπαράσταση αυτού η παραγωγή χρησιμοποίησε δύο τοποθεσίες. Πρώτον, το Harefield Grove στο Hillingdon, στα δυτικά του Λονδίνου, ένα σπίτι του 19ου αιώνα που έχει φιλοξενήσει πολλά γυρίσματα όπως τη σειρά της Αγκάθα Κρίστι «And Then There Were None». Και δεύτερον το Brocket Hall ένα αρχοντικό σπίτι του 18ου αιώνα κοντά στο Welwyn Garden City, που το έχουμε δει και στο «Περηφάνια και Προκατάληψη» το 1995.

Sandringham

Οι φανατικοί θεατές της σειράς θα παρατηρήσουν ότι σε αυτόν τον κύκλο η τοποθεσία για το Sandringham έχει αλλάξει. Τα γυρίσματα αυτή τη φορά έγιναν στο Somerleyton Hall κοντά στο Lowestoft στο Suffolk, ένα κτήριο σε στυλ Αναγέννησης του 19ου αιώνα. Ακόμη, και η τοποθεσία για τα γυρίσματα του Κάστρου του Windsor έχει αλλάξει. Αντί για το Κάστρο Belvoir στο Λίνκολνσάιρ, τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Burghley House στο Stamford, Lincolnshire. Ένα σπίτι του 16ου αιώνα, χτισμένο για τον Sir William Cecil και εξακολουθεί να ανήκει στην οικογένειά του, φημισμένο για τους κήπους του 18ου αιώνα. Το συγκεκριμένο το έχουμε δει και στο «Περηφάνια και Προκατάληψη» του 2005.

Balmoral

Αυτή τη σεζόν βλέπουμε πολύ το Balmoral, τη βασιλική καλοκαιρινή κατοικία στο Aberdeenshire. Βλέπουμε τις επισκέψεις της Μάργκαρετ Θάτσερ και της Νταϊάνας αλλά και την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια που συγκεντρώνεται εκεί. Για το Balmoral χρησιμοποιήθηκε κυρίως το Ardverikie House κοντά στο Ινβερνές, ένα πολύ μεγάλο καταφύγιο κυνηγιού του 19ου αιώνα, το οποίο αναμένουμε να δούμε και στην νέα ταινία του Τζέιμς Μπόντ «No Time To Die».

Clarence House

Το Clarence House, το σπίτι όπου μεγάλωσε η νεαρή βασίλισσα και που τώρα επιστρέφει με την πριγκίπισσα Μάργκαρετ γυρίστηκε στο High Canons House στο Borehamwood, Hertfordshire. Φυσικά αφού μιλάμε για τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας δεν μπορούμε να παραλείψουμε το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ (σήμα κατατεθέν της βασιλικής οικογένειας) για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν πολλά αρχοντικά σπίτια αλλά και τα Elstree Studios. Για το υπουργείο εξωτερικών χρησιμοποίησαν το Lancaster House στο Pall Mall, το σπίτι του Δούκα της Υόρκης του 1820, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και για άλλες βασιλικές ταινίες: το «Βασίλισσα Βικτώρια: Τα Χρόνια της Νιότης» και το «Ο Λόγος του Βασιλιά». Τέλος για τις απίθανες εξωτερικές λήψεις χρησιμοποιούν το Old Royal Naval College στο Greenwich.

Αυστραλία-Αμερική

Σε αυτό τον κύκλο βλέπουμε την περιοδεία του πρίγκιπα Καρόλου και της Νταϊάνας στην Αυστραλία το 1983. Τα γυρίσματα γι’ αυτή την περιοδεία έγιναν στη έρημο της Αλμερίας, γνωστή κι ως το Χόλιγουντ της Ισπανίας, και στην κοντινή Μάλαγα στη Νότιο Ισπανία. Και τέλος για την επίσκεψη της Νταϊάνας το 1989 στην Νέα Υόρκη, όπου επισκέφθηκε τους άστεγους της πόλης και τους ασθενείς με AIDS, χρησιμοποιήθηκαν οι δρόμοι του Μάντσεστερ, συγκεκριμένα η πλατεία Stevenson που έχει ξαναπαρουσιαστεί ως το Big Apple στον «Ο Πρώτος Εκδικητής. Captain America» και στο επικείμενο «Morbius».

Από την Άννα Νάτση