Πώς είναι η νέα καραντίνα στη Στεμνίτσα και πώς θα φέρουμε άρωμα Μαίναλου στο τραπέζι μας; 13/11/2020

Με τα πρώτα κρύα και το νέο lockdown να μας κρατάει στο σπίτι ονειρευόμαστε βουνίσιους περιπάτους και μαρμελάδα κάστανο δίπλα στο αναμμένο τζάκι. Ο ξενώνας Μπελλαίικο στη Στεμνίτσα είναι η επιτομή της σπιτικής περιποίησης στο βουνό και η ψυχή του, η Νένα Γκριντζιά μας στέλνει εικόνες και μυρωδιές της αρκαδικής φύσης και συνταγές για να τη φέρουμε σπίτι μας.

Πώς είναι η καραντίνα εκεί;
Στο χωριό είναι ήσυχα όπως πάντα. Βγαίνεις στο δρόμο ή στο μπαλκόνι και ακούς μόνο τα σκυλιά και τα πουλιά και που και που, μια κουβέντα από το γείτονα ή ένα μηχάνημα που κόβει ξύλα ή ένα μηχανάκι που περνά. Οι δουλειές όμως δεν σταματούν ποτέ, χώρια που, αυτή τη φορά δεν είμαστε κλειστά, αν και δεν μπορεί να έρθει ο επισκέπτης!

Υπάρχει ενδιαφέρον για μελλοντικές κρατήσεις όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν;
Δυστυχώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον προς το παρόν. Ο κόσμος δεν νοιώθει καθόλου σίγουρος ότι η καραντίνα θα τελειώσει όντως στις 30 Νοεμβρίου και φοβάται να κάνει σχέδια!

Ποια είναι τα μηνύματα από το εξωτερικό;
Η κρίση είναι πολύ βαθιά και ο κόσμος διστάζει να κάνει μακροπρόθεσμα σχέδια ενώ δεν ξέρει πότε θα εφαρμοστεί ένα νέο lockdown ή αν θα πρέπει να κάνει καραντίνα επιστρέφοντας στον τόπο του ή ακόμα και αν θα έχει δουλειά άρα και εισόδημα να υποστηρίξει ένα ταξίδι.

Νοέμβριος στην Στεμνίτσα ίσον...
Να βγαίνεις βόλτα στο βουνό και στο δάσος, να ανασαίνεις τη μυρωδιά του βρεγμένου χώματος και του καμένου ξύλου από τα αναμμένα τζάκια και τις σόμπες στο χωριό,

Ποια είναι η πρώτη μακρινή βόλτα που θα ήθελες να κάνεις μόλις μπορέσεις;
Να περπατήσω όλο το Menalon trail σαν επισκέπτης και όχι ως ένας απ’ αυτούς που το έκαναν πραγματικότητα. Επίσης, θα ήθελα να μπορώ να βάλω μπρος το σχέδιο που είχα για το 2020 και αναβλήθηκε: να βρίσκω χρόνο να επισκέπτομαι τους φίλους μου ανά τον κόσμο και να περπατώ και άλλα βουνά εκτός από το Μαίναλο που το αγαπώ και το ξέρω.

Τι θα απολαύσουμε στο πρωινό όταν επιστρέψουμε;
Φρέσκο ζυμωτό ψωμί, σπιτικές μαρμελάδες όπως κάστανο με σοκολάτα ή κυδώνι με μήλο, πίτες με χόρτα ή μανιτάρια που μαζεύουμε στο βουνό ή με κολοκύθες από τον κήπο, ομελέτες με ότι καλούδια τραβάει η ψυχή σου, μηλόπιτα με νόστιμα ντόπια μήλα, κυδωνόπαστα με τα κυδώνια μας, τσάγια με βότανα από τον κήπο ή από το βουνό.

Δώστε μας μια συνταγή της εποχής με άρωμα Αρκαδίας.
Άρωμα Αρκαδίας, λίγο πειραγμένο! Μια γρήγορη και εύκολη συνταγή για ομελέτα που κάνει και για πρωινό αλλά και για μεσημεριανό ή βραδινό πιάτο και μαζί η συνταγή για μαρμελάδα κάστανο με σοκολάτα.

Ομελέτα με άγρια μανιτάρια στο φούρνο (4 μερίδες)

Υλικά
Άγρια μανιτάρια, όσο μεγαλύτερη ποικιλία γίνεται, αν όχι, φρέσκα μανιτάρια της αρεσκείας σας
8 Αυγά χωριάτικα
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο γάλα ή νερό
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σε δυνατό φούρνο βάζουμε το ταψί μας με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ζεσταθεί καλά. Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τα μανιτάρια, κομμένα σε μικρά κομμάτια και τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 5 λεπτά. Σ’ ένα μπολ σπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και λίγο γάλα ή νερό και χτυπάμε μέχρι να σπάσουν οι κρόκοι. Προσθέτουμε το μίγμα στο ταψί με τα μανιτάρια, ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 10 λεπτά και σερβίρουμε. Συνοδεύεται ωραία με σάλτσα γιαουρτιού.

Σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά
Στραγγιστό γιαούρτι
Ξερό δυόσμο καλά τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Ξύδι

Εκτέλεση
Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά μας με μαλακές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Μαρμελάδα κάστανο με σοκολάτα

Υλικά
1 κιλό κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα καλά
1,5 ποτήρι νερό (ποτήρι του νερού)
800 γραμμάρια ζάχαρη
400 γραμμάρια σταγόνες σοκολάτας υγείας

Εκτέλεση
Λειώνουμε τα κάστανα μέχρι να γίνουν κρέμα στο multi βάζοντας κάθε φορά λίγα κάστανα και λίγο νερό. Βάζουμε την κρέμα σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε το μίγμα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει, μέχρι να «γίνει» η μαρμελάδα. Η μάνα μου λέει μέχρι να γυαλίσει! Κατεβάζουμε την κατσαρόλα μας από τη φωτιά, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας. Φυλάμε τη μαρμελάδα σε βάζα αποστειρωμένα. Τρώμε τη μαρμελάδα με ζυμωτό ψωμί ή πάνω σε ένα κομμάτι γαλόπιτα!