Με μια επίσκεψη στη Βαμβακού Λακωνίας θα «καρυδώσετε» 09/10/2020

Η Βαμβακού Λακωνίας είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό με γραφικά πέτρινα σπίτια, πολύ πράσινο, ιστορική και λαογραφική αξία. Όπως όμως συμβαίνει με αρκετά χωριά, σταδιακά οι κάτοικοι ολοένα μειώνονταν -επιλέγοντας την ζωή στην πόλη- και πλην των καλοκαιρινών μηνών η Βαμβακού ερήμωνε από ζωή. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Ο Οκτώβριος για τη Βαμβακού είναι πλέον μήνας γιορτής και καρυδο-συγκομιδής. Παρά την πανδημία, κάποιες παραδόσεις δεν αλλάζουν και έτσι ο μήνας του καρυδιού είναι γεγονός και θα γιορταστεί με ασφάλεια, τηρώντας αποστάσεις και όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

banner

Η ομάδα Vamvakou Reviva

Όταν πέντε Αθηναίοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη ζωή στην πόλη και αποδέχτηκαν την πρόκληση της ζωής στο χωριό γιατί «Τίποτα δεν επιβιώνει χωρίς φυσική ύπαρξη και φυσικά τίποτα δεν αναβιώνει χωρίς ανθρώπινη παρουσία.», η Βαμβακού ετοιμαζόταν για μια νέα σελίδα στην ιστορία της: την αναβίωση! Για τον καθένα τους η Βαμβακού είναι ένα σημείο αναφοράς: Για τον Ανάργυρο σημαίνει καταφύγιο, για την Ελένη έρωτας, για τον Τάκη ρίζες, για τον Τάσο φροντίδα, για το Χάρη χώρος έκφρασης. Αυτή είναι η ομάδα Vamvakou Revival που, με την καθοριστική υποστήριξή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εργάζεται καθημερινά από το 2018, ώστε να κάνει πράξη την επιστροφή στο χωριό, που σημαίνει και την επιστροφή στον εαυτό μας. Κάπως έτσι η Βαμβακού εξελίσσεται όχι μόνο θερινό αλλά και φθινοπωρινό τουριστικό προορισμό που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει σε σχέση με άλλους σε ότι αφορά τις επιλογές που χαρίζει στον επισκέπτη. Οι κάτοικοι του χωριού φροντίζουν μέσα από δραστηριότητες και δράσεις κάθε Σαββατοκύριακο να είναι ξεχωριστό. Για λίγες ή περισσότερες ημέρες οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το εστιατόριο, το καφέ, το tech hub υψηλών προδιαγραφών και το θερινό σινεμά της περιοχής. Προσφέρονται ακόμη ευκαιρίες για δράση με ορειβατικά μονοπάτια, ηλεκτροκίνητα ποδήλατα για διαδρομές στο βουνό, εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, γήπεδο μπάσκετ, παιδική χαρά, βόλτες στη φύση με mini van και 4χ4.

Καρυδο-συγκομιδή και όχι μόνο

Με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) να υποστηρίζει την όλη προσπάθεια ηθικά και οικονομικά, η ομάδα Vamvakou Revival εμπνεύστηκε από τη φύση, τα έθιμα του τόπου, τις τέχνες, την εκπαίδευση, την καινοτομία, τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα του φθινοπώρου και σχεδίασε για την γιορτή της καρυδό-συγκομιδής ένα μοναδικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς. Ο μήνας ξεκινά με ένα διήμερο (03-04/10) αφιερωμένο στη βιώσιμη γαστρονομία με εργαστήρια και ιδιαίτερες γαστρονομικές προτάσεις και επιλογές: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία διήμερη γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριο-καφέ Βουρέικο, ένα ανοιχτό μάθημα μαγειρικής και ένα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά που συνδυάζει την τέχνη με την τροφή και τη βιωσιμότητα στη γαστρονομία. Η μουσική, η ποίηση και η φωτογραφία συνυπάρχουν αρμονικά στα 900μ. υψόμετρο στο χωριό της Βαμβακούς. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες της έκθεσης οι «Αθηναίοι» συνεχίζουν να κοσμούν τα σοκάκια και τα μονοπάτια του χωριού αυτόν τον μήνα. Η Μουσική των Ποιητών έρχεται στη Βαμβακού (10/10) και τέσσερις κύκλοι τραγουδιών σπουδαίων ποιητών μελοποιημένοι από σπουδαίους συνθέτες αποκαλύπτονται. Ακολουθούν ποδηλατάδες (11/10) και πεζοπορικές διαδρομές (17/10) από το χωριό έως τις καρυδιές, μαθαίνοντας για την τέχνη της συγκομιδής του καρυδιού και διατροφικά μυστικά από τους τοπικούς παραγωγούς, αλλά και ένα μάθημα yoga vinyasa (25/10) με φόντο το ορεινό τοπίο του Πάρνωνα. Ένα υπέροχο οινικό ταξίδι θα λάβει χώρα στη Βαμβακού (24/10) για να γνωρίσετε τις ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών.

banner

Για τους μικρούς επισκέπτες

Ο μήνας επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις και για τους μικρούς επισκέπτες του χωριού. Έχουν προγραμματιστεί ένας κύκλος 3 εργαστηρίων για τη διατροφή στα χρόνια του Βυζαντίου (10/10), ενώ ο κύκλος θεατρικών συναντήσεων «4 εποχές» συνεχίζεται (24/10) με θέμα τους Καρυδο – ήρωες. Το καλλιτεχνικό εργαστήρι «καρυδομαζέματα στη Βαμβακού με τις Στρίγκλες» και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «όσα μπορεί να σου πει μια φωτογραφία», είναι προγραμματισμένα για τις 17 Οκτωβρίου και 01 Νοεμβρίου, αντίστοιχα. Το V.Lab (Vamvakou Technology Lab) συμπληρώνει έναν χρόνο λειτουργίας τον Οκτώβριο και θα το γιορτάσει με πέντε ενδιαφέροντα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Για πρώτη φορά, οι εξετάσεις για τη συμμετοχή στα εξωσχολικά προγράμματα του «Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα παιδιά» του Κολλεγίου Ανατόλια που προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές Β’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου, με υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους, φιλοξενούνται στη Βαμβακού και θα διεξαχθούν στις 31 Οκτωβρίου στο σύγχρονο τεχνολογικό κέντρο V.Lab, που λειτουργεί στο χωριό.

Επισκεφτείτε λοιπόν την Βαμβακού τον Οκτώβρη για να «καρυδώσετε» το μήνα, όπως μας προ(σ)καλούν οι διοργανωτές!

Εδώ θα βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα για τον Οκτώβριο.

Από την Ελευθερία Τριανταφύλλου

banner
banner