Η Deceuninck Quick Step, η πιο πετυχημένη ομάδα στον κόσμο, βρέθηκε στην Ελλάδα για προπονητικό camp 18/03/2020

Η Deceuninck Quick Step δημιουργήθηκε το 2003 στο Βέλγιο, στο Wevelgem, μια πόλη της Φλάνδρας διάσημη για την ποδηλατική της ιστορία. Η ομάδα έχει αναδείξει μερικά ιστορικά ονόματα της ποδηλασίας ανάμεσά τους αθλητές όπως οι Tom Boonen, Paolo Bettini, Mark Cavendish, Tony Martin.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα το μεγέθος της ομάδας, έχει κατακτήσει στην ιστορία της 14 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, 55 Εθνικά Πρωταθλήματα, 96 νίκες σε μεγάλους Γύρους και 760 άλλες νίκες συνολικά. Το 2019 μόνο είχε 68 νίκες, κάτι που την έφερε για άλλη μια φορά στην πρώτη θέση της διεθνούς κατάταξης ανάμεσα στις ομάδες του World Tour. Γι’ αυτό λοιπόν και η απόφασή της να στείλει στην Ελλάδα έξι από τους αθλητές της για προπονητικό camp δεν άφησε κανέναν αδιάφορο.

Οι Joao Almeida, Andrea Bagioli, Davide Ballerini, Ian Garrison, Alvaro Hodeg και Pieter Serry βρέθηκαν στην Ελλάδα για προπονητικό camp, υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες του προπονητή τους και πολλές φορές πρωταθλητή Ελλάδος Βασίλη Αναστόπουλου. Οι αθλητές της Deceuninck Quick Step πέρασαν έντεκα ημέρες στο Λουτράκι, την όμορφη λουτρόπολη του Κορινθιακού, όπου οι συνθήκες για προπόνηση είναι ιδανικές, σύμφωνα με τον Βασίλη Αναστόπουλο.

«Η περιοχή είναι πραγματικά ιδανική για προπόνηση. Οι δρόμοι είναι αρκετά καλοί, με ελάχιστη κίνηση. Κι αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα για μια ομάδα ποδηλασίας δρόμου. Είναι μια ήσυχη περιοχή και επιπλέον οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές, με ήλιο και θερμοκρασίες από 16 ως 23 βαθμούς κελσίου».

Για πρώτη φορά μια ομάδα World Tour φτάνει στην Ελλάδα

Η Deceuninck Quick Step είναι η πρώτη ομάδα World Tour που ταξιδεύει στην Ελλάδα για προπονητικό camp. Ύστερα από το κενό που δημιουργήθηκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα της ομάδας, εμφανίστηκε μια μοναδική ευκαιρία για να ανακαλύψουν οι αθλητές έναν νέο προπονητικό προορισμό, όπως δήλωσε ο Αναστόπουλος: «Είναι σημαντικό για μια διεθνή επαγγελματική ομάδα να ανακαλύπτει νέους προορισμούς, σε χώρες λιγότερο ταυτισμένες με την ποδηλασία. Έτσι, αποφασίσαμε να οργανώσουμε, για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας - αλλά και του World Tour - ένα προπονητικό camp ποδηλασίας στην Ελλάδα».

Έχοντας οργανώσει αρκετά προπονητικά camp στην περιοχή με την προηγούμενη ομάδα του, ο Αναστόπουλος θεωρεί πως μόνο πλεονέκτημα μπορεί να είναι για τους έξι αθλητές να επισκεφτούν την πατρίδα του για προπόνηση. «Γνωρίζω τους δρόμους της περιοχής και τα χαρακτηριστικά τους. Είναι πραγματικά ιδανικός τόπος για προπόνηση. Μπορείς να βρεις τα πάντα εδώ, μια μεγάλη ποικιλία από επίπεδες διαδρομές αλλά ταυτόχρονα λόφους και όμορφες αναβάσεις. Μια από τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουμε από τη θάλασσα και θα φτάσουμε σε μια κορυφή με 1300 μέτρα υψόμετρο».

Η Ελλάδα ως προπονητικός προορισμός

Η επαγγελματική ποδηλασία δρόμου είναι ένας αθλητικός τομέας με τζίρους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ετησίως, με ακριβοπληρωμένους αθλητές «ινδάλματα» και με εκατομμύρια φιλάθλους στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι παράξενο λοιπόν ότι στους τόπους που επιλέγουν να δημιουργούν οι ομάδες τα ετήσια προπονητικά τους camp - συνήθως από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο είναι οι μήνες που επιλέγονται - καταφθάνουν εκατοντάδες φίλαθλοι, απλώς για να κάνουν ποδήλατο στους δρόμους που ποδηλατούν οι ομάδες τους. Σε περιοχές όπως η Μαγιόρκα ή το Κάλπε, έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη παράλληλη τουριστική υποδομή, κυρίως για τους χειμερινούς μήνες, που βασίζεται στις αφίξεις των ομάδων.

Τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα τον Ιανουάριο, τα εστιατόρια επίσης και οι δρόμοι σφύζουν από ζωή καθώς τα πολύχρωμα γκρουπ των αθλητών ποδηλασίας ποδηλατούν κάθε μέρα περίπου 150 χιλιόμετρα. Επίσης, όλες οι επαγγελματικές ομάδες και οι αθλητές είναι πλέον εξαιρετικά δραστήριες στα social media. Φανταστείτε λοιπόν την αξία των posts που καταλήγουν σε εκατομμύρια πλέον αποδέκτες με εικόνες από τον τουριστικό προορισμό της επιλογής τους. Η Ελλάδα με το ήπιο κλίμα και το σχετικά ελεύθερο από κίνηση επαρχιακό οδικό δίκτυο, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν θαυμάσιο, εναλλακτικό προπονητικό προορισμό, δίνοντας μια σημαντική ώθηση στην τουριστική της βιομηχανία, ακριβώς τους μήνες που την χρειάζεται!

Το παράδειγμα του Λουτρακίου

Ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, ήταν από τους πρώτους που είδαν αυτή την ευκαιρία. Ήταν ο άνθρωπος που υποστήριξε σημαντικά την πρωτοβουλία της πρόσκλησης μιας μικρότερης, επαγγελματικής Ολλανδικής ομάδας, της SEG Racing Academy εδώ και περίπου 5 χρόνια και έδωσε την ευκαιρία στην περιοχή της Κορινθίας να μπει, δειλά δειλά, στο χάρτη του προπονητικού τουρισμού. Ο Γιώργος Γκιώνης έλυσε πολλά προβλήματα, μεσολάβησε προσωπικά για να γίνει εφικτό να έρθουν ποδηλάτες στο Λουτράκι και έφερε αποτελέσματα με τρόπο ουσιαστικό και μάλλον… αθόρυβο και με την υποστήριξή του ένωσε μια ομάδα επαγγελματιών, φίλων της ποδηλασίας αλλά και απλών πολιτών που θέλησαν να εργαστούν για να υποστηρίξουν την προσπάθεια.

Και τώρα, με την άφιξη της Deceuninck - Quick Step και τις - ελπίζουμε - εξαιρετικές εντυπώσεις των αθλητών της αλλά και της διοίκησης της ομάδας - αρκετά βλέμματα αρχίζουν να στρέφονται προς έναν προορισμό που, είναι μεν από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, αλλά ως τώρα δεν ήταν καν ανάμεσα στις επιλογές των μεγάλων, επαγγελματικών ομάδων.

Τα επόμενα βήματα

Οι επαγγελματικές ομάδες έχουν ανάγκη από καλής ποιότητας δρόμους, καλό κλίμα, ασφαλείς συνθήκες μετακίνησης - είναι αστείο και τραγικό ταυτόχρονα αλλά τα αδέσποτα σκυλιά στο δρόμο αποτελούν τεράστιο πρόβλημα για τους επαγγελματίες ποδηλάτες - και φυσικά ανταγωνιστικές τιμές. Τι προσφέρουν σε αντάλλαγμα; Τεράστια και ποιοτική δημοσιότητα, τουρισμό σε μια εποχή που τώρα θεωρείται “νεκρή” για τις περισσότερες περιοχές στη χώρα μας και τεχνογνωσία γύρω από την ανάπτυξη σε ένα νέο πεδίο. Οι προοπτικές είναι μεγάλες για τη χώρα μας με τις μεγάλες τουριστικές υποδομές που παραμένουν ανεκμετάλευτες για τους χειμερινούς μήνες, με το εξαιρετικό φαγητό και τον εκπληκτικό συνδυασμό ορεινών όγκων και παραθαλάσσιων διαδρομών. Η ευκαιρία δόθηκε, μένει να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί.

Από τον Σπύρο Παπαγεωργίου. Φωτό: MBike / Πέτρος Γκότσης