Είκοσι υδατοδρόμια δρομολογούνται στο Αιγαίο 04/09/2019

Στη δρομολόγηση σχεδιασμού και υλοποίησης των υποδομών για 20 υδατοδρόμια εντός των επόμενων 18 μηνών, προχώρησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, υπογράφοντας τη σύμβαση ανάδειξης αναδόχου για την αδειοδότηση σε 19 νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Κορύφωση των πολυετών προσπαθειών του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί για τα νησιά του Αιγαίου μια σημαντική εξέλιξη για την βελτίωση της μεταξύ τους διασυνδεσιμότητάς, αλλά και αυτής με την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό μοχλό οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης των νησιών.

«Εύχομαι όλοι να ζήσουν την ικανοποίηση του ανθρώπου που τήρησε την υπόσχεση του, αυτή που εγώ αισθάνομαι σήμερα», σημείωσε ο κος Χατζημάρκος, υπογράφοντας τη σύμβαση ύψους 480.200 ευρώ, για την ανάδειξη αναδόχου για την αδειοδότηση υδατοδρομίων, ο οποίος αναλαμβάνει την διαδικασία του τεχνικού φακέλου για 11 υδατοδρόμια στα Δωδεκάνησα και 9 ακόμη στις Κυκλάδες. Συγκεκριμένα, το σχέδιο αφορά τα νησιά της Ρόδου (2 υδατοδρόμια), της Χάλκης, της Σύμης, της Τήλου, της Καρπάθου, του Καστελλόριζου, του Αγαθονησίου, της Νισύρου, της Αστυπάλαιας, της Κάσου, της Μύκονου, της Σαντορίνης, της Κύθνου, της Κέας, της Άνδρου, της Σικίνου, της Σερίφου, της Δονούσας και της Ανάφης.

Το ανάδοχο σχήμα, με την επωνυμία «Υδατοδρόμια Νοτίου Αγαίου», προέκυψε μετά από διεθνή διαγωνισμό, και αποτελείται από τις εταιρείες Ελληνικά Υδατοδρόμια (εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό της, Τάσο Γκόβα), Hellenic Seaplanes (εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο και Δυεθύνοντα Σύμβουλο, Νίκο Χαραλάμπους) και την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Optimum Value (εκπροσωπείται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Θεοφάνη Καραγιάννη). Οι εκπρόσωποι των εταιριών, καθώς και ο κος Χατζημάρκος, υπέγραψαν τη σύμβαση παρόντων των Δρ Άγγελου Βλάχου, μέλους του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και Συντονιστή του έργου αδειοδότης και ανάπτυξης του δικτύου υδατοδρομίων, καθώς και του δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, με τον κο Χατζημάρκο να εκφράζει την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του για την εξέλιξη αυτή, η οποία συμπίπτει με την έναρξη της δεύτερης θητείας του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Υπενθύμισε, δε, ότι η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ήταν ο πρώτος μεγάλος και φιλόδοξος στόχος που ο ίδιος έθεσε ήδη από το ξεκίνημα της πρώτης του θητείας, τον Σεπτέμβριο του 2014.

«Τότε ήμουν μόνος μου. Δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο το κλίμα το 2014. Στην πορεία, το κλίμα αντιστράφηκε τελείως και εκείνοι που με κατηγορούσαν ως αιθεροβάμονα, άρχισαν να ρωτούν γιατί τα υδατοδρόμια καθυστερούν. Άλλη μια μεγάλη ιστορία ενός project που δείχνει γιατί αυτή η χώρα βρέθηκε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος, είναι μια αισιόδοξη μέρα η σημερινή, πρωτίστως για μας τους νησιώτες, αλλά και για όλη τη χώρα. Μια μέρα που στέλνει το μήνυμα ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα εάν με καθαρό μυαλό, πίστη και επιμονή υπηρετήσεις όλους τους στόχους. Χρειάστηκε να δουλέψουμε χρόνια, χρειάστηκε να ξεπεράσουμε απίθανα εμπόδια. Κάποια ήταν αναμενόμενα, κάποια ήταν εντελώς παράλογα. Δεν το βάλαμε κάτω ποτέ. Τα υδροπλάνα που πετούσαν κάποτε στα νησιά μας, τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, ξένων αεροπορικών εταιρειών τότε, θα πετάξουν ξανά στο Νότιο Αιγαίο. Το δίκτυο των υδατοδρομίων που ονειρευτήκαμε θα υλοποιηθεί και μέσα σε αυτή τη θητεία θα μπορέσουμε και εμείς και οι νησιώτες και η χώρα ολόκληρη να απολαύσει μια νέα προοπτική, που για μας, στα μεγάλα νησιά, μπορεί να αποτελεί μια πρόσθετη δυνατότητα μετακίνησης, αλλά για ορισμένα νησιά είναι κάτι που θα ανατρέψει τα δεδομένα τους. Δεν θα επιτρέψω με τίποτα αυτή η ευκαιρία να χαθεί. Τα υδροπλάνα θα πετάξουν στα νησιά μας το συντομότερο δυνατόν».

Ο πρόεδρος του νέου σχήματος, Τάσος Γκόβας, δήλωσε ότι με την κίνηση αυτή «ξεκινάει η δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα μας, στην καρδιά του Αιγαίου», επισημαίνοντας ότι «στο δίκτυο των υδατοδρομίων θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός νέων θέσεων εργασίας που θα καλυφθούν αποκλειστικά από μονίμους κατοίκους των νησιών». Πρόκειται για την «υλοποίηση ενός οράματος το οποίο πιστεύουμε πως αν δεν υπήρχαν άνθρωποι όπως ο κ. Χατζημάρκος, δεν θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί», επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νίκος Χαραλάμπους, ενώ ο Δρ Άγγελος Βλάχος, μέλος του ΤΑΙΠΕΔ και συντονιστής αδειοδότησης και ανάπτυξης του δικτύου υδατοδρομίων, δήλωσε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια αυτή, που έχει απολύτως εθνικό χαρακτήρα και από την πλευρά μας υπογραμμίζουμε τον αναπτυξιακό ρόλο που θέλουμε να παίξουμε και το κοινωνικό μέρισμα που φιλοδοξούμε να δώσουμε, δίπλα στους βασικούς σκοπούς μας». Ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, σημείωσε την συμφωνία ως «μια πολύ καλή εκκίνηση της αυτοδιοικητικής μου σταδιοδρομίας», ευχόμενος «να μπορέσουμε να δούμε σύντομα πολλούς νησιώτες να χρησιμοποιούν τα υδροπλάνα».

Υπενθυμίζεται ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για 8 ακόμη υδατοδρόμια στα νησιά Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μήλο και Αμοργό, των οποίων οι μελέτες είναι προχωρημένες και αναμένεται να υποβληθούν προς αδειοδότηση μέχρι το τέλος του έτους. Ακόμη, 4 υδατοδρόμια έχουν προηγηθεί αυτοτελώς σε Ίο, Τήνο, Σίφνο και Πάτμο, ενώ στο δίκτυο θα προστεθεί προσεχώς και το υδατοδρόμιο της Κω, μετά από συνεννόηση του νέου δημάρχου, Θεοδόση Νικηταρά με τον περιφερειάρχη, ενώ η εξέλιξη αυτή έρχεται μερικούς μήνες μετά την έγκριση χρηματοδοτήσεων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για την κατασκευή υδατοδρομίων σε Λευκάδα, Μεγανήσι, Κεφαλονιά και Ιθάκη, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ιωσήφ Πρωϊμάκης