Ένα διαφορετικό ταξίδι αισθήσεων στο «Μουσείο Αρωμάτων» της Φλωρεντίας 04/09/2019

Τα αρώματα ξυπνούν αισθήσεις και μνήμες και έχουν μια ιδιαίτερη θέση στη ζωή μας. Με ιστορία από τα προϊστορικά χρόνια, τα αρώματα έγιναν ιδιαιτέρως γνωστά στη Γαλλία, λόγω της Αικατερίνης των Μεδίκων, που πηγαίνοντας στο Παρίσι από τη Φλωρεντία πήρε μαζί της τον προσωπικό αρωματοποιό της, Renato Bianco. Έτσι, δεν κάνει καμία εντύπωση που η Φλωρεντία είναι γνωστή ως η πόλη των αρωμάτων, με έναν από τους πιο γνωστούς αρωματοποιούς τον Lorenzo Villoresi, να ανοίγει ένα μουσείο αποκλειστικά αφιερωμένο σε αυτά.

Ο Villoresi, γνωστός για τα τριάντα χρόνια παρουσίας του στον χώρο, τις σημαντικές συνεργασίες του -όπως με τον οίκο Fendi- και το διεθνές βραβείο αρωματοποιίας το 2006, Prix Coty, άνοιξε στη Φλωρεντία ένα «Μουσείο Αρωμάτων» εκπληρώνοντας το όνειρό του. Σε συνεργασία με τη σύζυγό του δημιούργησε έναν χώρο προσβάσιμο σε όλους, ακόμη και σε αρχάριους για να αναπτύξουν το πάθος τους για τα αρώματα και να ταξιδέψουν μέσα από τις αναμνήσεις και τα συναισθήματά τους. Επηρεασμένος από το «wunderkammer» έχει φτιάξει το δικό του «δωμάτιο των θαυμάτων» με στόχο οι επισκέπτες να βρουν τη δική τους εσωτερική ηρεμία μέσω των αισθήσεων.

Το «Μουσείο Αρωμάτων», αλλά και η ακαδημία Αρωματοποιίας, έτσι απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες με ξεναγήσεις κατόπιν κράτησης, μαθήματα, εκδηλώσεις και σεμινάρια στα οποία αποκαλύπτονται τα αρχαιότερα μυστικά, οι μύθοι και οι θρύλοι της αρωματοποιίας. Το Museo Villoresi, είναι χωρισμένο σε τρεις ορόφους και βρίσκεται στο παλάτι της οικογένειας του αρωματοποιού σε έναν από τους αρχαιότερους δρόμους της πρωτεύουσας της Αναγέννησης.

Διαθέτει αρωματικούς κήπους με βότανα, μονοπάτια, έναν εσωτερικό κήπο 200 τ.μ. και την ταράτσα που είναι γεμάτη με πάνω από 80 διαφορετικά είδη φυτών, όπως τα αγαπημένα εσπεριδοειδή περγαμόντο, λεμόνι και μανταρίνι. Η καρδιά του μουσείου βρίσκεται στο δωμάτιο Osmorama, στη βιβλιοθήκη αποσταγμάτων και αρωματικών υλικών, από όπου οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν πάνω από 1000 μυρωδιές μέσω οσφρητικών θαλάμων, έναν διαδραστικό χάρτη και πρωτότυπες ταινίες για να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της παραγωγής αρωμάτων.

Museo Villoresi | Φλωρεντία, Via de’ Bardi 12 | Δευτέρα - Σάββατο | 2 μ.μ. - 4:30 μ.μ. με κράτηση στο [email protected]

Δέσποινα Μπαράκη

Σχετικοί Προορισμοί