Το «Minos Beach Art Hotel» φόρεσε τα καλά του για το Bluefest 2019 22/07/2019

Με εκλεκτική art διακόσμηση και γήινη boho-minimal αισθητική, που εκτείνεται σε κοινόχρηστους χώρους και δωμάτια εξίσου, το «Minos Beach Art Hotel», μέλος των Small Luxury Hotels of the World, αγκαλιάζει με το επιβλητικό ταμπεραμέντο του τον επισκέπτη απ’ τη στιγμή που θα περάσει την πύλη. Στην είσοδο του, άλλωστε, δεσπόζει το εντυπωσιακό «Danger I» του Κώστα Τσόκλη, που δημιουργήθηκε on site στο πρώτο καλλιτεχνικό συμπόσιο του ξενοδοχείου του 1988, παίζοντας με τις έννοιες της κλίμακας και της ισορροπίας – κάτι που, κατά κάποιο τρόπο, κάνει και το ίδιο το «Minos Beach Art Hotel».

Ξαπλωμένο στην υπέροχη και καταπράσινη, μπαμπάτσικη έκτασή του στον κόλπο Μιραμπέλλου, το στολίδι στο κρητικό περιδέραιο της bluegr Hotels & Resorts (κατά μήκος του κόλπου βρίσκονται επίσης το ρομαντικό, adults only «Minos Palace», αλλά και το οικογενειακό «Candia Park Village»), το «Minos Beach Art Hotel» παντρεύει την αίσθηση του μεγαλοπρεπούς και του οικείου, με τρόπο τέτοιο που κάνει την εμπειρία φιλοξενίας του ταυτόχρονα εντυπωσιακή αλλά κι απολύτως άνετη για κάθε χρήστη. Συνδυασμός που σε ξαφνιάζει ευχάριστα και σε πετάει προσωρινά εκτός του μπούσουλά σου, είναι ίσως ο ιδανικότερος για να βρεθείς εκτός ραντάρ, κάνοντας το απαραίτητο log off για να χαράξεις τη δική σου πορεία στο χαλαρωτικό του σκηνικό.

Ένα υπαίθριο μουσείο με την ουσιαστική έννοια του όρου, κάνει το ραντεβού με τα εικαστικά μια διασκεδαστική εμπειρία, καλώντας τον επισκέπτη του σε ένα σαφάρι γεμάτο εκπλήξεις, κρυμμένες στις εκτάσεις του συμπλέγματος. Έργα όπως η «Κόκκινη Γραμμή» του Ούγγρου Tamas Hencze, ή το «Άτιτλο Τείχος» του Βούλγαρου Boris Despotov ενσωματώνονται στον χώρο εμπλουτίζοντάς τον με την ιδιοσυγκρασιακή τους ένταση, ενώ δουλειές όπως το «Ανατολή – Δύση – Νότος – Βορράς» του Άγγελου Σκούρτη, ή οι «Χαμένες Επιθυμίες» της Κλίτσας Αντωνίου λειτουργούν ως αυτόνομοι πόλοι έλξης, που ιντριγκάρουν με τον γρίφο των συμβολισμών τους.

Ο «Αυτοοριζόμενος Ορίζοντας» του Κώστα Βαρώτσου, στρατηγικά τοποθετημένος σε μια απ’ τις ειδυλλιακότερες γωνιές του «Minos Beach», είναι μια αισθητηριακή πύλη προς τη θάλασσα - κομμάτι αναπόσπαστο του συμπλέγματος, αφού όλα τα δρομάκια του οδηγούν και σε έναν διαφορετικό τρόπο να την απολαύσεις. Εξέδρες, αμμουδιές και άνετες σεζ λονγκ ατενίζουν τον χαλαρωτικό κυματισμό, (κάτω απ’ τον οποίον κρύβεται, άλλωστε και η απροσδόκητη εμπειρία που προσφέρουν τα βυθισμένα «Χαμένα Ώτα του Αγ. Νικολάου», φαβορί για τους βουτηχτές του complex), ενώ με το στοιχείο του νερού ως σώμα αναδιάταξης των αισθήσεων παίζει και το έργο «Θερινό Σινεμά» του Χρήστου Πετρίδη, σημείο αναφοράς στο όμορφο pool area της μεγάλης πισίνας του ξενοδοχείου.

Ανοιχτή για κάθε επισκέπτη του ξενοδοχείου, η εμπειρία του «Minos Beach Art Hotel» ολοκληρώνεται πανηγυρικά στα εστιατόρια του: Με τον Γιάννη Μπαξεβάνη ως consultant chef της bluegr Hotels & Resorts και επί κεφαλής της προσπάθειας του ομίλου να τροφοδοτεί το σύνολο των υπηρεσιών εστίασής του με ελληνικά προϊόντα, ο θερμός ευπατρίδης της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης επιμελείται όλα τα μενού των εστιατορίων του «Minos Beach», ακροκόρυφο των οποίων αποτελεί το κομψό «La Boulliabesse». Στη ρομαντική του βεράντα και με chef de cuisine τον Κυριάκο Μυλωνά, το ελληνικό fine dining γνωρίζει μια απ’ τις πιο ευπρόσιτες και απολαυστικές ενσαρκώσεις του, με πιάτα βαθιάς νοστιμάδας, όπως αυτή που κρύβει στα παιχνιδίσματα γεύσεων και υφών το φαγκρί με κρέμα άσπρου λάχανου, γιαχνερά κουκιά και υφές κρεμμυδιού, ή στο αρνίσιο καρέ με αγκινάρα και γλυκάνισσο, όπου τα μυρωδικά – φετίχ του Μπαξεβάνη αποδεικνύονται αστέρια, όχι μόνο στην κρούστα που αγκαλιάζει το αρνάκι, αλλά και στο κενέλ σπανακόρυζου που απογειώνει την ελληνικότητα του πιάτου.

Αποτέλεσμα μιας σειράς συμποσίων τέχνης που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του, αλλά και καρπός της αφοσίωσης του ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη στην τέχνη και την δημιουργικότητα (η γαστρονομική έκφραση της οποίας τιμήθηκε φέτος με ημερίδα αφιερωμένη στους Κρήτες παραγωγούς, σε επιμέλεια του LoveGreece.com), η συλλογή του «Minos Beach» εμπλουτίστηκε κατά τη διάρκεια του BlueFest 2019 με το «Όσα Φέρνει ο Άνεμος», του εικαστικού Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου και του αρχιτέκτονα Γιώργου Ρυμενίδη.

Νικητές του νεοσύστατου ετήσιου «Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ&Α Μαμιδάκη – Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας», το «Όσα Φέρνει ο Άνεμος» είναι μια εντυπωσιακή ηχητική και εικαστική εγκατάσταση με αναφορές στο αρχαίο μνημείο των Αέρηδων στην Πλάκα, όπου οκτώ περιμετρικές ηχητικές στήλες ενεργοποιούνται από αισθητήρες κίνησης, επιτρέποντας στον επισκέπτη να ακούει τους ήχους των διαφορετικών ανέμων, ανάλογα με το σημείο στο οποίο στέκεται. Οι ήχοι, που αποτελούν ψηφιακά επεξεργασμένες ηχογραφήσεις παραδοσιακής μουσικής από οκτώ διαφορετικές περιοχές του κόσμου, μεταμορφώνουν τον χώρο σε μια απρόσμενη, αυτοσχεδιαστική συμφωνία ανέμων, δημιουργώντας μια ιδιότυπη, άυλη Βαβέλ, που ακούγεται και βιώνεται διαφορετικά όχι μόνο από τον κάθε επισκέπτη, αλλά και σε κάθε μία επίσκεψή του «Minos Beach Art Hotel». Και δεδομένου ότι τα έργα θα εκτίθενται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του ξενοδοχείου, οι επισκέψεις αυτές σίγουρα θα είναι πολλές.

«Minos Beach Art Hotel» | Άγιος Νικόλαος – Κόλπος Μιραμπέλλου | 2841022345 | www.minosbeach.com

Ιωσήφ Πρωϊμάκης