Δύο τοπικά φεστιβάλ της Κρήτης σε καλούν να ανακαλύψεις μια άλλη όψη του νησιού 18/07/2019

Για όσους βρεθείτε στην Κρήτη από τα τέλη του Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου, σας προτείνουμε δυο τοπικά φεστιβάλ που σχεδιάστηκαν ύστερα από πρωτοβουλία των ντόπιων και ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, συνδυάζουν μουσική, θέατρο, τέχνη, ιδιαίτερη γαστρονομία, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για την τοπική ιστορία.

#1 Amari Green Festival 2019

Στο ορεινό και καταπράσινο Αμάρι Ρεθύμνου, διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά (20-24/7) ένα φεστιβάλ-θεσμός που έχει στόχο να διαδώσει τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής σε ωραίο πάντρεμα πολιτισμού, μουσικής και παράδοσης. Τετρακόσιοι καλλιτέχνες, μουσικοί,επιστήμονες και εθελοντές, για πέντε μέρες σε τριάντα εκδηλώσεις- όλες με δωρεάν είσοδο.

Τα μικρά χωριά της περιοχής ενώνονται και στέλνουν ένα μήνυμα εξωστρέφειας σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας τη γραφικότητα και την αυθεντικότητα του τόπου. Καλούν όσους παρευρεθούν στο φεστιβάλ να περιηγηθούν στα όμορφα αυτά χωριά,να ανακαλύψουν αναπάντεχα αξιοθέατα, να θαυμάσουν την υπέροχη φύση του Αμαρίου ανακαλύπτοντας τη μέσα από πεζοπορίες και να βιώσουν την πλούσια παράδοση της περιοχής μέσα από τα πανηγύρια και τις παραδοσιακές γιορτές που αναβιώνουν στα χωριά της.

Τα must του Φεστιβάλ: Συναυλίες, θέατρα, χορός, εκθέσεις, τοπική γαστρονομία, έθιμα, εκδρομές, ημερίδες, εκπαίδευση, τέχνη, πολιτισμός και πολλά άλλα περιμένουν όποιον βρεθεί στο Amari Green Festival. Μη χάσετε:

Από τον Κορνάρο στο Χατζηδάκη: 100 Χρόνια Συρτό στην Κρήτη. Μια από τις πιο μεγάλες συναυλίες του φεστιβάλ. Θα συμμετάσχουν σπουδαίοι Κρητικοί καλλιτέχνες, ερμηνευτές, μουσικοί,χορευτές. Δύο Λαούτα, Μια Λύρα, Μικρασιάτικα Τραγούδια και Χοροί.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μάνος Πυροβολάκης, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Βασίλης Γισδάκης, Λεωνίδας Μαριδάκης, Κωνσταντίνος Αγγελάκης, Χαράλαμπος Αγγελάκης, Κωνσταντίνος Βεργιανάκης, Αριστοτέλης Καλοειδάς, Στέλιος Μουλακάκης, Βλαδίμηρος Ουρανός, Σπύρος Παπαδάκης, Δημήτρης Παπαδομανωλάκης, Τζανής Τζανιδάκης, Γιώργος Μανωλάκης, Δημήτρης Σιδερής, Ζαχάρης Σπυριδάκης.

Ζήσε όπως όπως παλιά σε μια ευφάνταστη αναπαράσταση του λαογραφικού πολιτισμού της Κρήτης: από τη παλατινή μπουγάδα στη βρύση, το ζύμωμα του ψωμιού και ο περίτεχνος στολισμός των κουλουριών του γάμου ως τα παιχνίδια που έπαιζαν παλιά τα παιδιά στους δρόμους και τις αλάνες

Ανακαλυψε την φυσική και γαστρονομική ομορφιά του Αμαρίου: ξεναγήσεις φυσιολατρικού ενδιαφέροντος καλούν τους λάτρεις της πεζοπορίας να ανακαλύψουν αυτή την ιδιαίτερη περιοχή του ορεινού Ρεθύμνου. Οι ανακαλύψεις δε σταματούν εκεί καθώς το φεστιβάλ υπόσχεται μια γαστρονομική περιήγηση στις τοπικές γεύσεις.

20-24/7 | δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδω

#2 Γιορτες Ροκας 2019

Τα τελευταία 7 χρόνια, οι Γιορτές Ρόκκας φέρνουν σε επαφή δύο μικρά χωριά της Κρήτης με όλο τον κόσμο. Αποτελούν μια συνάντηση κοινωνίας και πολιτισμού στα χωριά Ρόκκας και Κεράς στην Κίσσαμο Χανίων. Μια γιορτή των τεχνών και του πολιτισμού που διοργανώνεται από τους ίδιους τους κατοίκους της και προσελκύει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ξεκίνησαν το 2013 κι έκτοτε ανανεώνουν το ετήσιο ραντεβού τους τον Αύγουστο, με αποκορύφωμα την ημέρα της πανσελήνου.

Η αφορμή για την ιδέα αυτή ήρθε με το κλείσιμο του καφενείου του χωριού πριν λίγα χρόνια, γεγονός που αποκαρδιωσε τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους του χωριού. «Τα παιδικά μας χρόνια ήταν πολύ ωραία, αλλά ήταν και μοναχικά. Περιμέναμε το καλοκαίρι γιατί τότε μόνο γέμιζε το χωριό με παιδιά. Η αγωνία των γονιών ήταν να σπουδασουμε για να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή μακριά από το χωριό». Κάπως έτσι δύο ημιορεινά χωριά στη Δυτική Κρήτη, ερήμωσαν, γιατί αυτοί οι τόποι δεν είναι τα δέντρα ή τα σπίτια, είναι οι άνθρωποί τους. Τότε έγινε η αρχή ώστε δύο μικρά χωριά στην Κίσσαμο Χανίων να ανοίξουν τους αρχαιολογικούς χώρους τους την ημέρα της αυγουστιάτικης πανσελήνου φιλοξενώντας πολιτιστικά δρώμενα - ανοίγοντας έτσι τις πόρτες τους στον κόσμο.

Τα must του Φεστιβαλ: Το πρόγραμμα του 2019 καλύπτει ένα εύρος δράσεων για όλες τις ηλικίες, εμπλέκει τοπικούς φορείς προάγοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία με συλλογικότητες άλλων πόλεων ή/και με διεθνή εμβέλεια. Μουσική, θέατρο, χορός, χρήση νέων τεχνολογιών και εκπαιδευτικά εργαστήρια συνθέτουν τις Γιορτές Ρόκκας, ένα αυγουστιάτικο «ταξίδι εκδηλώσεων».

Δες τη μυστηριακή τελετή έναρξης στα χωριά Φάνοι [latern]: Για την Τελετή Έναρξης(1/8) η Τζωρτζίνα Δρακούλη-Σόλο, έχει ως θεματική τα σπίτια των χωριών που θα εκτεθούν σε μια μεγάλη σκηνική εγκατάσταση. Οι συμμετέχοντες του φεστιβαλ θα δημιουργήσουν με τη βοήθεια της εικαστικού, πολύχρωμα φαναράκια τα οποία θα στολίσουν στη συνέχεια τα χωριά Ρόκκας και Κέρας. Όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν έναν μυσταγωγικό περίπατο γεμάτο ήχους και φως λίγο πριν ξεκινήσει η μουσική συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά και την παρέα του στην παράσταση «Τραγούδια του Πεζοδρομίου».

Άκουσε νεανικά σχήματα σε παραδοσιακούς ρυθμούς: στις γιορτές ρόκκας οι νέοι έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δίνοντας το ερέθισμα σε περισσότερους να ασχοληθούν με τις τέχνες. Όσοι βρεθείτε εκεί τις μέρες του φεστιβάλ θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε ιστορίες, τραγούδια και μουσική, φωνές και ψιθύρους που θα σας οδηγήσουν σε ένα μαγευτικό ταξίδι στην τέχνη.

Στην κορύφωση των γιορτών, μια συμφωνική συναυλία θα λάβει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας κατά την αυγουστιάτικη πανσέληνο. Η συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης -σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη- θα δώσει συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας κατά την αυγουστιάτικη πανσέληνο, πάνω από ένα φαράγγι απαράμιλλης ομορφιάς.

Περιηγήσου στην «ψηφιακή βιβλιοθήκη»: οι κάτοικοι είναι εμπνευστές και διοργανωτές του φεστιβαλ, λόγος που τους ωθεί να δημιουργούν πρωτότυπα δρώμενα για να διαδώσουν την τοπική ιστορία και τις παραδόσεις του χωριού. Στη δράση θεάτρου «Κερά Μια Σκηνή», οι κάτοικοι, το καλλιτεχνικό λαμπορατόριο της Medea Electronique κι άλλοι residents - local artists δημιουργούν μια μοναδική «ψηφιακή βιβλιοθήκη». Με έναν χάρτη στο χέρι, οι θεατές θα ακολουθήσουν μια διαδρομή η οποία θα συνοδεύεται από τους ήχους των χωριών, τις ιστορίες των κατοίκων τους, από τη μουσική τους κουλτούρα και την καθημερινότητά τους.

i 1-15/8 | Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

Κωνσταντίνα Σερεμέτη