3 έργα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Πελοπόννησο 11/07/2019

Βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στοχεύουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην ενίσχυση του τοπικού τουρισμού, μέσω της αύξησης της επισκεψιμότητας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων.

banner

#1 Μια νέα εποχή για τα σπήλαιο του Διρού

Τα διάσημα Σπήλαια Διρού στο νομό Λακωνίας θεωρούνται «εθνικό μνημείο». Αποτελούνται από τρία Σπήλαια, την Αλεπότρυπα, τη Βλυχάδα και το Καταφύγγι, και κατατάσσονται στα ομορφότερα σπήλαια του κόσμου.

Βασικός στόχος των έργων είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των τριών Σπηλαίων, αλλά και η κατεδάφιση του υπάρχοντος Μουσείου με σκοπό την ανέγερση νέου κτιρίου για την στέγαση του Μουσείου Προϊστορίας Σπηλαίων Μάνης. Πέρα από την αλλαγή στέγης, στο πλάνο είναι και ο εμπλουτισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών του μουσείου. Τέλος, η παρέμβαση σκοπεύει τη διατήρηση, την προστασία και την αξιοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής του Διρού.

banner

#2 Το Μπούρτζι ανοίγει τις πόρτες του

Το φρούριο στο μικρό νησάκι στο λιμάνι του Ναυπλίου είναι γνωστό σε όλους μας ως «Μπούρτζι». Σήμερα λειτουργεί ως επισκέψιμο μνημείο, όμως οι εσωτερικοί του χώροι παραμένουν χωρίς χρήση. Τα έργα έχουν σκοπό την αισθητική αναβάθμιση του εσωτερικού χώρου, με την απομάκρυνση των νεότερων επεμβάσεων.

Το φρούριο έχει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον γιατί αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα των οχυρώσεων της ιστορικής πόλης. Έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τις πολιορκίες της πόλης στη διάρκεια της ιστορίας του και ιδιαίτερα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα. Ακόμα, από τον μεσοπόλεμο μέχρι τη δεκαετία του 1970 λειτουργούσε ως ξενοδοχείο. Αργότερα κάποιοι χώροι του χρησιμοποιήθηκαν για τη λειτουργία μικρού εστιατορίου και αναψυκτηρίου.

Παρότι κατασκευάστηκε το 1471 είναι αρκετά καλά διατηρημένο και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω του ενιαίου σχεδιασμού του. Ακόμα και σήμερα αποτελεί σύμβολο του Ναυπλίου και πόλο τουριστικής κίνησης, λόγω της ιδιαίτερης θέσης του. Σκοπός του έργου είναι αναδειχθούν τα παραπάνω χαρακτηριστικά του μνημείου και κυρίως η αρχαιολογική αξία του.

#3 Η «μυθική» ακρόπολη της Τίρυνθας αναστηλώνεται

Η ακρόπολη της Τίρυνθας είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των μυκηναϊκών χρόνων και έχει ενταχθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Η παρέμβαση αυτή στο μνημείο έχει σκοπό να συνεχίσει τις προηγούμενες εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης σε ένα τμήμα της Μυκηναϊκής ακρόπολης της Τίρυνθας, το οποίο εμφανίζει εντυπωσιακή για την εποχή του κατασκευαστική περιπλοκότητα. Η αναστήλωση είναι ο βασικότερος στόχος της ενέργειας γιατί το τμήμα αυτό βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και η πιθανή κατάρρευση του θα ήταν απειλή για μεγάλο μέρος του μνημείου.

Ακόμα, μετά την αναστήλωση της πτέρυγας θα είναι πιο εύκολη η κατανόηση της λειτουργικής σύνδεσης του ανακτόρου, με το ευρύτερο δομικό συγκρότημα που το περιέβαλε, ώστε οι επισκέπτες να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πως ήταν το ανάκτορο.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του έργου είναι σαφώς η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής που οδηγεί, μεταξύ άλλων, και στην ενίσχυση του τουρισμού των κοινοτήτων που βρίσκονται στην Αργολική πεδιάδα, γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας.

Σχετικοί Προορισμοί
banner
banner