Η πρώτη smoke free παραλία των Κυκλάδων είναι γεγονός! 31/05/2019

Η παραλία της Βαγιάς, στη Σέριφο, γίνεται από φέτος το καλοκαίρι, η πρώτη smoke free παραλία όχι μόνο των Κυκλάδων, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, μέσω του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands.

banner

Ο καθαρισμός των ακτών των νησιών κάθε χρόνο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μάλιστα, παρατηρήθηκε κατά την τελευταία διετία ότι τα δέκα νησιά των Κυκλάδων που εντάσσονται στο πρόγραμμα έχουν συνηθέστερα απορρίμματα στις ακτές τα αποτσίγαρα και ιδιαίτερα στη Σέριφο η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή.

Με βάση αυτό το δεδομένο και σε συνεργασία με τον Δήμο Σερίφου, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το πρόγραμμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη ξεκινά την πιλοτική του δράση με αφετηρία τη Βαγιά.

banner

Στόχος είναι ακολουθώντας αντίστοιχες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί στη Γαλλία και την Ισπανία, αυτό το «πείραμα συμπεριφοράς» να εξαλείψει το κάπνισμα στις ακτές και παράλληλα να ενισχύσει την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην παραλία θα τοποθετηθούν μια κατασκευή για ελεγχόμενη ζώνη καπνίσματος, σταχτοδοχεία με περιβαλλοντικά μηνύματα, όπως και αντίστοιχη ενημερωτική σήμανση. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ενδυνάμωση των κατοίκων ντόπιοι τεχνίτες θα αναλάβουν τη δημιουργία της καπνιστικής ζώνης, με την οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών να πραγματοποιείται τη Δευτέρα 3 Ιουνίου.

Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, δήλωσε: « Τα αποτσίγαρα είναι ένας από τους πιο συχνούς ρυπαντές των ακτών στις Κυκλάδες και η Σέριφος έδειξε από νωρίς ότι είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Στόχοι της προσπάθειας να κάνουμε τη Βαγιά την πρώτη smoking-free παραλία στις Κυκλάδες είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας και η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης εν τη γενέσει της. Σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια απορρίμματα, τα αποτσίγαρα δεν μεταφέρονται στις ακτές. Αφήνονται ή «ξεχνιούνται» εκεί. Και αυτή η συνειδητοποίηση ελπίζουμε πως θα συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου και σε άλλα νησιά».

Ο Δήμαρχος Σερίφου Αντώνης Αντωνάκης από την πλευρά του δήλωσε: «Η διετής συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στο νησί μας, τη Σέριφο, οδήγησε σε κοινές δράσεις. Στηρίζουμε με θέρμη τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προωθεί τον στόχο τουριστικής ανάπτυξης της Σερίφου».

Σχετικοί Προορισμοί
banner
banner