Η Achillea Gallery έρχεται από το Παρίσι στην Παροικιά της Πάρου 27/05/2019

Ο χώρος τέχνης Achillea Gallery στην Παροικιά της Πάρου εγκαινιάζεται το Σάββατο 1η Ιουνίου στις 20.00, με την έκθεση «Summertime». Τέσσερις καλλιτέχνες από το εξωτερικό -ο ζωγράφος Jocelyn Akwaba-Matignon από τη Γουαδελούπη, η κεραμίστρια Juliette Clovis από το Μπορντό, η ζωγράφος Gisella Penna από το Άστι και ο γλύπτης Alexandre Nicolas από το Παρίσι- συναντώνται στις Κυκλάδες για να παρουσιάσουν στο ελληνικό και στο διεθνές κοινό ένα χαρακτηριστικό κομμάτι της δουλειάς τους.

Η Achillea Gallery, που το όνομά της συνδέεται με το επουλωτικό φυτό αχιλλέα, μετά από ένα σύντομο πέρασμα, το προηγούμενο καλοκαίρι, στην Αντίπαρο, δημιουργεί μια μόνιμη έδρα στην Πάρο, η οποία και αποτελεί ένα παράρτημα της γκαλερί στο Παρίσι που λειτουργεί υπό τη διεύθυνση της Anne Bateson εδώ και τρία χρόνια.

Όπως εξηγεί η ιδιοκτήτρια της γκαλερί Anne Bateson οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες επιλέχθηκαν για να συνθέσουν την εναρκτήρια έκθεση της Achillea Gallery στην Πάρο, γιατί στο έργο τους αποτυπώνονται σημαντικές εκφάνσεις της ανθρώπινης διάθεσης. Οι χωρίς πλαίσιο καμβάδες της Gisella Penna εκπέμπουν μια ζωτική ενέργεια, ενώ ο χρόνος και ο πολιτισμός συναντώνται στα πορσελάνινα πορτρέτα της Juliette Clovis. Ο Jocelyn Akwaba-Matignon βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση του μυστηρίου της ζωής και ο Alexandre Nicolas αντιμετωπίζει την καθημερινότητα με χιούμορ μέσα από τα κρυστάλλινα βότσαλά του.

Οι καλλιτέχνες, όμως, δεν επιλέχθηκαν τυχαία, αφού οι μυστηριώδεις μορφές από τη Γουαδελούπη στρέφουν το βλέμμα τους σε τρισδιάστατα λευκά πορτρέτα που μοιάζουν να έχουν ξεγλιστρήσει μόλις από μία ζούγκλα του γαλλικού Μπορντό και τα συνθετικά κρύσταλλα στο εσωτερικό των οποίων έχουν εγκλωβιστεί μηνύματα που ισορροπούν ανάμεσα στο χιούμορ και τον σαρκασμό ταξιδεύουν από το Παρίσι για να συναντήσουν ελεύθερους καμβάδες από ακατέργαστο βαμβάκι που «γεννήθηκαν» στο Άστι της Ιταλίας.

Οι τέσσερις καλλιτέχνες...

Η ιταλίδα Gisella Pena, ζωγραφίζει σε ελεύθερους καμβάδες -χωρίς πλαίσιο- και με ακρυλικά χρώματα, αναζητώντας στα ταξίδια της κομμάτια ακατέργαστου βαμβακιού, που εν συνεχεία τεμαχίζει δημιουργώντας επιφάνειες με ανάγλυφη όψη. Εκεί, κυρίως σε ανοιχτούς χώρους δημιουργεί τα έργα της, με σκοπό να μεταφέρει μια πρωτόγονη ενέργεια, την οποία η ίδια αποκαλεί «ώθηση ζωτικής σημασία».

Η γυναίκα αποτελεί το κεντρικό θέμα στη δουλειά της Juliette Clovis, την οποία μεταμορφώνει, εξαφανίζει ανάμεσα σε φίδια, λουλούδια και πεταλούδες και παρουσιάζει σε υβριδικές μορφές που σχετίζονται με τον μύθο, την Ιστορία και τα ανοίκεια και απραγματοποίητα όνειρα, επιχειρώντας να δημιουργήσει έναν διάλογο ανάμεσα στο παραδοσιακό και το μοντέρνο αποδίδοντας ταυτοχρόνως και την ιδέα του κύκλου της ζωής.

Ο Jocelyn Akwaba-Matignon είναι ο Kioukan, με το όνομα του που σημαίνει ποιος, που, πότε να προέρχεται από έναν φανταστικό χαρακτήρα με πολλαπλά άκρα και περίεργο κεφάλι που φέρει πολλά στοιχεία από τις ρίζες του 58χρονου καλλιτέχνη οι οποίες απλώνονται στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Τα θέματά του σχετίζονται με υπαρξιακά ζητήματα και ερωτήσεις σχετικά με το μυστήριο της ζωής.

Ο γάλλος Alexnadre Nicolas, γνωστός για τις δημιουργίες του από ρητίνη και την αγάπη του για την ποπ κουλτούρα, δημιουργεί συνθετικούς κρυστάλλους επιχειρώντας να ασκήσει κριτική για τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην κοινωνία, καλεί τον θεατή να προβληματιστεί πάνω σε έννοιες όπως της φυλής, της φύσης και της μετάλλαξης.

Το πρόγραμμα της Achillea Gallery για το καλοκαίρι του 2019 έχει ως εξής:

Από 1η έως 19 Ιουνίου: Ομαδική έκθεση Summertime

Από 21η Ιουνίου έως 16 Ιουλίου: Ατομική έκθεση της Βένιας Δημητροκοπούλου

Από 19 Ιουνίου έως 9 Αυγούστου: Ατομική έκθεση του Δημήτρη Κουτσιαύτη

Από 10 έως 30 Αυγούστου: Ατομική έκθεση της Βάσως Τρίγκα

Τον Σεπτέμβριο θα επαναληφθεί η έκθεση Summertime

i Achillea Gallery | Καθημερινά 10.30 - 13.30 και 18.00 - 23.30, εκτός Δευτέρας | Οδός Μαρινοπούλου, Παλιά Πόλη, Παροικιά Πάρου | +336 13 108293