Ρώτα τον ειδικό | Πώς είναι να ταξιδεύεις από τη Βόρεια Κορέα ως τις σκηνές της Μογγολίας; 03/05/2019

 Ο managing director της Cosmorama Travel, έμπειρος οδηγός της εκδρομής στην Άπω Ανατολή, αγαπά αυτόν τον προορισμό όσο κανέναν.
Ο managing director της Cosmorama Travel, έμπειρος οδηγός της εκδρομής στην Άπω Ανατολή, αγαπά αυτόν τον προορισμό όσο κανέναν.

Από την απεραντοσύνη της μογγολικής στέπας στον πολύχρωμο κοσμοπολιτισμό της Σενγιάνγκ και από τη μητροπολιτική βοή της Σεούλ στη φαραωνική σοβιετική αρχιτεκτονική της Πιονγκγιάνγκ, το μοναδικό ταξίδι τριών εβδομάδων του Cosmorama Travel προσφέρει τη μύηση σε έναν πολιτισμό που, όπως λέει και ο managing director Παναγιώτης Ηλιάδης, αποκαλύπτει έναν άλλον κόσμο.

 Ο hi tech εξωτισμός του λιμανιού του Πουσάν προκαλεί δέος.
Ο hi tech εξωτισμός του λιμανιού του Πουσάν προκαλεί δέος.

Τι το μοναδικό προσφέρει αυτό το τόσο μεγάλο ταξίδι;
Καταρχάς είναι ένα ταξίδι που συνδυάζει πράγματα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, που όμως αποκτούν μια συνάφεια στον τρόπο με τον οποίο μας αποκαλύπτουν έναν άλλον κόσμο από αυτόν που ξέρουμε. Η Μογγολία, με τις στέπες και τους νομάδες, είναι ένα κράτος με τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής, η Μαντζουρία είναι ένα ιστορικό όνομα στο χάρτη της Ανατολής, η Βορειανατολική Κίνα είναι επίσης κάτι το ξεχωριστό και οι δύο Κορέες, Βόρεια και Νότια, είναι δύο τελείως διαφορετικοί πολιτικοί σχηματισμοί. Βέβαια, είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει κάποιος να βρεθεί και στη Νότια, και στη Βόρεια Κορέα στο ίδιο ταξίδι.

 Η Βόρεια Κορέα, ένα κράτος που όμοιό του δεν υφίσταται πουθενά στον κόσμο, είναι μια σπάνια ταξιδιωτική εμπειρία.
Η Βόρεια Κορέα, ένα κράτος που όμοιό του δεν υφίσταται πουθενά στον κόσμο, είναι μια σπάνια ταξιδιωτική εμπειρία.

Σε τι συνίσταται αυτή η διαφορετικότητα στις δύο Κορέες, αν θέλουμε να την οπτικοποιήσουμε;
Οι συγκρίσεις είναι τρομακτικές, είναι σαν να βλέπεις από τη μία ένα δυτικού τύπου ασιατικό κράτος, με πολύ γρήγορη οικονομία, με όλες τις δομές ενός καπιταλιστικού έθνους και από την άλλη ένα κράτος που όμοιό του δεν υφίσταται σε άλλο μέρος του πλανήτη αυτήν τη στιγμή, καθότι δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη χώρα όπου εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα ο υπαρκτός σοσιαλισμός έτσι όπως ήταν τη δεκαετία του ’50. Είναι κυριολεκτικά «a class of its own».

Ξεκινώντας από τη Ν. Κορέα, η Σεούλ είναι μια μεγαλούπολη με πολύ μεγάλη δυναμική και μια πόλη από τις μεγαλύτερες της Ασίας, κάτι που το καταλαβαίνει κάποιος απλώς κινούμενος μέσα της – ένα δεύτερο Τόκιο θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε. Και βέβαια στη Β. Κορέα, όπου μένουμε για 4 ημέρες, επισκεπτόμαστε ένα από τα τελευταία σημεία διαχωρισμού που μπορεί να δει κάποιος, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο κρατών. Συν, βέβαια, όλο αυτό που ονομάζεται «Πιονγκ­γιάνγκ», όπου προσγειώνεσαι σε ένα αεροδρόμιο της δεκαετίας του ’50, με χώρους τυφλούς, ενώ μετά προχωράς σε άδειες λεωφόρους με κτίρια ογκώδη, άδειες πλατείες και κόσμο καλοντυμένο μεν, αλλά ομοιόμορφο. Ένα γενικότερο πλαίσιο δηλαδή που παραπέμπει σε κάτι τελείως δια­φορετικό από αυτό στο οποίο είμαστε μαθημένοι, με τις περίεργες εικόνες του υπαρκτού σοσιαλισμού που μπορούν να φτάσουν και στα επίπεδα του σουρεάλ.

Για παράδειγμα, το φαραωνικών διαστάσεων άγαλμα του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή του καθεστώτος και παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν, που όποτε πας να το δεις, ακόμη και ως τουρίστας, σου δίνουν ένα μπουκέτο λουλούδια να καταθέσεις ως φόρο τιμής – δεν μπορείς να μην το κάνεις, είναι υποχρεωτικό! Και παράλληλα βλέπεις παιδιά, σχολεία ολόκληρα, τα οποία, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, κλαίνε ασταμάτητα. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να κλάψει ένα παιδί 5 ή 10 χρόνων στο άγαλμα ενός ανθρώπου ο οποίος έχει πεθάνει προ 60ετίας, όμως συμβαίνει.

 Η διαμονή στις γιούρτες των νομάδων της Μογγολίας συνοδεύεται από... εκπαίδευση στο άρμεγμα φοράδας!
Η διαμονή στις γιούρτες των νομάδων της Μογγολίας συνοδεύεται από... εκπαίδευση στο άρμεγμα φοράδας!

Ποια θα ξεχωρίζατε ως τα πιο σημαντικά σημεία του υπόλοιπου ταξιδιού;
H Μογγολία έχει το φυσικό τοπίο, είναι ένα στεπώδες, ως επί το πλείστον ημιερημικό μέρος με έναν νομαδικό λαό, ο οποίος ακόμη και σήμερα, εν έτει 2019, ζει σχεδόν κατά το 50% σε σκηνές – τις λεγόμενες γιούρτες. Ακόμη και η πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ ήταν επίσης κατά ένα σχεδόν 50% μια πόλη που μετακινούνταν ανάλογα με το πώς μετακινούνταν οι νομάδες. Το δε γεγονός ότι μένουμε κι εμείς σε τέτοιου είδους σκηνές είναι μια εμπειρία μοναδική απ’ όλες τις απόψεις. Το συγκεκριμένο ταξίδι μάλιστα είναι προγραμματισμένο με τρόπο τέτοιον, ώστε να συμπίπτει με το ετήσιο Φεστιβάλ Νααντάμ, στο οποίο διαγωνίζονται σε διάφορα παραδοσιακά αθλήματα, όπως η τοξοβολία, οι αγώνες δεξιότητας με τα άλογα και οι αγώνες πάλης, σε μια γιορτή που δίνει ένα διαφορετικό ύφος στην εκδρομή.

Στην Κίνα πάμε στο Σανχαϊγκουάν, όπου βλέπουμε την απόληξη του Σινικού Τείχους μέσα στον ωκεανό, όπου μάλιστα προχωράει για μερικές εκατοντάδες μέτρα. Η δε Σενγιάνγκ είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Μαντζουρίας, μια μεγάλη πόλη με 8 εκατομμύρια ανθρώπους, όπου βρίσκονται οι τάφοι της τελευταίας αυτοκρατορικής οικογένειας της Κίνας, από τους οποίους πήρε και το όνομά της η χώρα.

 Γενέτειρα των ντάμπλινγκ, η Μαντζουρία θα ενθουσιάσει τους λάτρεις των παραδοσιακών αυτών λιχουδιών
Γενέτειρα των ντάμπλινγκ, η Μαντζουρία θα ενθουσιάσει τους λάτρεις των παραδοσιακών αυτών λιχουδιών

Ποια είναι η «γεύση» όλων αυτών των περιοχών;
Εμείς έτσι κι αλλιώς προσπαθούμε να δίνουμε κοντινές και προσιτές εναλλακτικές στους ταξιδιώτες μας, όμως ένα τέτοιο ταξίδι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσει κάποιος κομμάτια της ασιατικής κουζίνας που δεν έχουν φτάσει στις δυτικές μητροπόλεις, όπου η εικόνα μας περιορίζεται στα όσα ταιριάζουν καλύτερα στις ευρωπαϊκές γεύσεις και συνήθειες. Η κορεάτικη είναι μια κουζίνα που θυμίζει την ιαπωνική· παίζει πολύ με τα αρώματα, τις σάλτσες, τις έντονες γεύσεις. Το κίμτσι είναι βασικό συστατικό, όπως και κομμάτια ψαριού ή οι πάστες από ψάρι.

Η κουζίνα της Μαντζουρίας είναι διαφορετική από την κινεζική που ξέρουμε, διότι στην Ευρώπη η κινεζική κουζίνα ήρθε από την Καντόνα στον Νότο. Το πολύ ρύζι και οι γλυκόξινες γεύσεις δεν υπάρχουν εκεί, καθώς μιλάμε για περιοχές σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος, όπου η συγκομιδή στο ρύζι είναι ασήμαντη, κι έτσι η κουζίνα θυμίζει πιο πολύ την κεντρική Κίνα: ντάμπλινγκ και νουντλ ξεκίνησαν από αυτήν την περιοχή και αποτελούν τη βάση, ενώ υπάρχει έντονη ροπή σε κρέατα που δεν είναι τόσο συνηθισμένα στην Κίνα, όπως για παράδειγμα το αρνί. Η στέπα, βέβαια, έχει μια πιο ακατέργαστη μορφή κουζίνας: πολλά κρέατα, κυνήγι και θηράματα κάποτε, τώρα εκτροφή ζώων. Δεν υπάρχει το ραφινάρισμα που συναντάμε σε άλλα μέρη.

 Η επιβλητική αυστηρότητα του αστικού τοπίου της Πιονγκγιάνγκ
Η επιβλητική αυστηρότητα του αστικού τοπίου της Πιονγκγιάνγκ

Ποιο είναι το προφίλ του ταξιδιώτη που θα γοητευτεί από ένα τέτοιο ταξίδι;
Σίγουρα άνθρωποι με ανησυχίες ως προς το να γνωρίσουν τον πλανήτη. Ταξιδεμένοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν πάει σε διάφορα μέρη του κόσμου και σίγουρα έχουν ξαναεπισκεφθεί μέρη της Κίνας, όπως το Πεκίνο ή η Σανγκάη. Και σίγουρα άνθρωποι που έχουν μια αναπτυγμένη ταξιδιωτική κουλτούρα και θέλουν να γνωρίσουν το διαφορετικό.

Η Άπω Ανατολή του Cosmorama Travel

 Οι τοπικές κουζίνες των περιοχών διευρύνουν την εικόνα μας για τις γεύσεις της Ανατολής.
Οι τοπικές κουζίνες των περιοχών διευρύνουν την εικόνα μας για τις γεύσεις της Ανατολής.

Ένα ταξίδι-εμπειρία, το οποίο διαρκεί 25 ημέρες, περιλαμβάνει μεταφορές με αεροπλάνα και πούλμαν και ακολουθεί τη διαδρομή Νότια Κορέα, Κίνα, Μογγολία, Βόρεια Κορέα και πάλι Μογγολία. Σημαντικά τοπόσημα όπως η Ουλάν Μπατόρ, το βουδιστικό μοναστήρι Γκαντάν και το Φεστιβάλ Νααντάμ αποτελούν σταθμούς στις ξεναγήσεις της Μογγολίας, όπου το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης διαμονή σε γιούρτες, βόλτα στους αμμόλοφους της ερήμου στο Μπαγιανγκόμπι αλλά κι επίσκεψη σε φάρμα της Μογγολίας με «εκπαίδευση» στο άρμεγμα φοράδας και δοκιμή του κουμίς, του εθνικού ποτού της χώρας.

Στην Κίνα η βόλτα με το παραδοσιακό rickshaw στις παλιές γειτονιές του Πεκίνου αλλά και η επίσκεψη στην αρχή του Σινικού Τοίχους ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Σεούλ και το μεγάλο λιμάνι του Πουσάν ξεχωρίζουν από τη διαμονή στη Νότια Κορέα, ενώ πλούσια εικόνα της ενδοχώρας προσφέρει η διάσχιση της Βόρειας Κορέας με τρένο, όπου εκτός από την ξενάγηση στην Πιονγκγιάνγκ περιλαμβάνεται επίσης και ολοήμερη επίσκεψη στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Η εκδρομή είναι προγραμματισμένη για αναχώρηση στις 19/6 και υπάρχουν λίγες διαθέσιμες θέσεις, ενώ προγραμματίζεται και άλλη αναχώρηση στα μέσα Αυγούστου.

«Cosmorama Travel» | 2103642707 | https://cosmorama-travel.gr

Ιωσήφ Πρωϊμάκης