«Μεγάλη Μαντίνεια - Μεγάλο Καφενείο»: Αυτός δεν είναι ένας ξενώνας! 01/03/2019

 Το συγκρότημα  «Μεγάλη Μαντίνεια - Μεγάλο Καφενείο» δεσπόζει στην παλιά πλατεία που θα αναδειχθεί με εκδηλώσεις
Το συγκρότημα «Μεγάλη Μαντίνεια - Μεγάλο Καφενείο» δεσπόζει στην παλιά πλατεία που θα αναδειχθεί με εκδηλώσεις

Τον Γιάννη Πετρόγιαννη τον γνώρισα πριν από 17 χρόνια, όταν ως πρωτόβγαλτη δημοσιογράφος έκανα το γύρο της Πελοποννήσου γράφοντας τον σχετικό «αθηνόραμα Guide». Θυμάμαι την έκπληξή μου όταν πίσω από τη λιτή πέτρινη πρόσοψη του παραδοσιακού ξενώνα «Μικρή Μαντίνεια», στην «ταξιδιωτική ερημιά» του ομώνυμου χωριού, βρέθηκα περιτριγυρισμένη από μια σπάνια, εξαιρετικά μεγάλη δισκοθήκη και βιβλιοθήκη για τη μουσική και την αρχιτεκτονική της Μεσογείου, την οποία είχε δημιουργήσει στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, ανεβάζοντας έτσι σε άλλο επίπεδο την εμπειρία της διαμονής σε ένα μανιάτικο πυργόσπιτο.

 Ανανεωμένο, με όμορφα αρχοντικά και εύκολη πρόσβαση το Λεβίδι ανεβάζει τις μετοχές του
Ανανεωμένο, με όμορφα αρχοντικά και εύκολη πρόσβαση το Λεβίδι ανεβάζει τις μετοχές του

Η «Μικρή Μαντίνεια» είναι πλέον εδώ και χρόνια παρελθόν και πλέον ξαναβρήκα τον Γιάννη και την ακόμη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη-δισκοθήκη του να έχει βρει τη θέση της στον πολυχώρο «Μεγάλη Μαντίνεια - Μεγάλο Καφενείο» στο Λεβίδι, το χωριό-πύλη της ορεινής Αρκαδίας αλλά και της Μαντίνειας στους πρόποδες του Μαινάλου. Με café-bar, εστιατόριο και τέσσερα δωμάτια, το συγκρότημα «Μεγάλη Μαντίνεια - Μεγάλο Καφενείο» στεγάζεται σε ένα πολύ επιβλητικό αναστυλωμένο αρχοντικό σε ένα ήσυχο σημείο του χωριού, στην παλιά πλατεία, η οποία επίσης έχει αναδειχτεί και πρόκειται να φιλοξενήσει καλοκαιρινές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και θερινό σινεμά, με φόντο το ερειπωμένο σπίτι του αγωνιστή του 1821 Αναγνώστη Στριφτόμπολα.

 Ο Γιάννης Πετρόγιαννης μας ανοίγει την εκπληκτική δισκοθήκη του.
Ο Γιάννης Πετρόγιαννης μας ανοίγει την εκπληκτική δισκοθήκη του.

Με σπουδές στα οικονομικά και τα παιδαγωγικά και προϋπηρεσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τότε που άφησε το δημόσιο τομέα για... να ζήσει ο Γιάννης έχει αφιερωθεί στο νέο αυτό project, που του πήρε 10 χρόνια να το ολοκληρώσει, καθώς αναπαλαίωσε το διατηρητέο κτίριο και το επίπλωσε με χειροποίητα κομμάτια που αντανακλούν την πληθωρική του προσωπικότητα, τα ταξίδια και τα ενδιαφέροντά του με μια χειροποίητη και sui generis μπαρόκ διάθεση. Φτιαγμένα από τεχνίτες ανά την Ελλάδα (μαρμαρογλύπτες, ξυλουργοί, καλαθοπλέκτες κ.λπ.), τα έπιπλα και τα διακοσμητικά αντικείμενα στα δύο επίπεδα του café-εστιατορίου και το υπόγειο κελάρι περιλαμβάνουν από τηνιακά μαρμαρόγλυπτα και φωτιστικά αντίγραφα συριακών του 4ου αιώνα μέχρι καντήλια κοπιαρισμένα από τον καθεδρικό της Λισαβόνας...

 Ο χώρος είναι γεμάτος συλλεκτικά αντικείμενα από τη συλλογή του Γιάννη.
Ο χώρος είναι γεμάτος συλλεκτικά αντικείμενα από τη συλλογή του Γιάννη.

Αυτά συνδυάζονται με αντικείμενα της προσωπικής του συλλογής, από αφίσες του ρωσικού θεάτρου της δεκαετίας του ’60 και της πολωνικής τζαζ του ’80 (αγορασμένες από 1 δραχμή έκαστη) μέχρι Καραγκιόζηδες από την Προύσα, εικόνες και χειρόγραφα από το χριστιανισμό της Ανατολής, που τον βρίσκει πιο «αθώο και κρυμμένο καθώς δεν ήταν επίσημη θρησκεία». Ατμοσφαιρικοί φωτισμοί, ένα μεγάλο τζάκι, πολύ ξύλο (καρυδιά από τα δάση της Αρκαδίας «χωρίς πολλή επεξεργασία, με πρωτόγονες τεχνικές, για να δείξει τι αξίζει»), πέτρα και μέταλλο συνθέτουν ένα χώρο με ξεχωριστή ατμόσφαιρα, που αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο από τις μουσικές. Η βιβλιοθήκη είναι η καλύτερη που έχω δει σε ξενώνα και σε προκαλεί να πιάσεις θέση στα τραπέζια δίπλα της και να ξεφυλλίσεις τους τίτλους της.

 Το σαλόνι με το τζάκι και τα μαρμαρόγλυπτα στοιχεία
Το σαλόνι με το τζάκι και τα μαρμαρόγλυπτα στοιχεία

Πολύ διαβασμένος, έτοιμος να πιάσει σε βάθος κουβέντες για τη θρησκευτική μουσική των Σούφι, την αραβο-ανδαλουσιανή αρχιτεκτονική αλλά και τον τοπικό αμπελώνα, ο Γιάννης έχει τη στόφα του καλού οικοδεσπότη, ενώ έχει μαζέψει γύρω του μια ομάδα νέων ανθρώπων, που αγαπούν τον τόπο κι έχουν ιδέες για την ανάδειξή του στο πλαίσιο της ήπιας ανάπτυξης. Η Κωνσταντίνα Τσιουρή, ψυχή του café, παιδαγωγός που δουλεύει και με τη θεατρική εκπαίδευση έρχεται εδώ κάθε Παρασκευή κουβαλώντας από την Αθήνα τα βιολογικά λαχανικά που δεν κατάφερε να βρει στην περιοχή, ετοιμάζει healthy πρωινά με εκλεκτές λιχουδιές (αβγά ποσέ, ωραίο πρόβειο γιαούρτι, τοστ με ζυμωτό ψωμί, χυμοί), έχει στήσει μια γωνιά δημιουργικότητας με βιβλία και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους κι ετοιμάζει δραστηριότητες που θα περιλαμβάνουν από οριγκάμι και ζογκλερικά μέχρι συμμετοχή στη συγκομιδή και παιχνίδια θησαυρού, ενώ στόχος της είναι να κάνει τον ξενώνα όσο πιο «πράσινο» γίνεται.

 Η Κωνσταντίνα ετοιμάζει νοστιμιές στο bar αλλά έχει πολλές ιδέες και για δημιουργική απασχόληση μικρών και μεγάλων, ενώ ο σεφ Διόνυσος Καρέλλας συνδυάζει γευστικές μνήμες Φλωρεντίας και Μαινάλου
Η Κωνσταντίνα ετοιμάζει νοστιμιές στο bar αλλά έχει πολλές ιδέες και για δημιουργική απασχόληση μικρών και μεγάλων, ενώ ο σεφ Διόνυσος Καρέλλας συνδυάζει γευστικές μνήμες Φλωρεντίας και Μαινάλου

Ο σεφ Διόνυσος Καρέλλας, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Φλωρεντία, με σπουδές καλών τεχνών, έχει δουλέψει τόσο ως γραφίστας όσο και σε κουζίνες στην Αθήνα, προτού αποφασίσει να ζήσει με τη νέα του οικογένεια στο σπίτι του παππού του στο Λεβίδι. Έχει το δικό του τρουφόσκυλο και μαζεύει λευκή και μαύρη τρούφα στο δάσος στο Μαίναλο, φτιάχνει εκπληκτικές μαρμελάδες από τους καρπούς των ντόπιων δέντρων (π.χ. με κυδώνι, μήλο, αποξηραμένα φρούτα, καραμελωμένα εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά ή με αχλάδι, δαμάσκηνο, τζίντζερ και μέλι) και προτείνει μια μικρή κάρτα με ιδιαίτερους μεζέδες και ζυμαρικά ή ρουστίκ πιάτα ιταλικού προσανατολισμού, όπως λινγκουίνι με βασιλικά μανιτάρια, κρέμα μασκαρπόνε, λευκή τρούφα και φουντούκι, πίτσα ταψιού με ζύμη φοκάτσια και αξέχαστο σπασμένο τιραμισού. Τον ενδιαφέρει να δουλέψει περισσότερο με την τοπική κουζίνα, όσο το σηκώνει βέβαια η περιοχή, μια και οι ντόπιοι που τιμούν σταθερά το χώρο «αντιστέκονται» σε υλικά όπως τα όσπρια – ακόμη κι αν είναι μαγειρεμένα σε πιο δημιουργικές εκδοχές. Όσο για το μεράκι του Γιάννη στα κρασιά, αυτό αποτυπώνεται στο εκλεκτό κελάρι του χώρου· και δεν είναι τυχαίο ότι, βράδυ Σαββάτου, πετύχαμε κι έναν από τους εμβληματικούς οινοποιούς της περιοχής να τιμά το εστιατόριο.

 Natural χρώματα και αναφορές στα 4 δωμάτια του ξενώνα
Natural χρώματα και αναφορές στα 4 δωμάτια του ξενώνα

Τα τέσσερα δωμάτια, τα δύο δίκλινα και τα δύο μεγαλύτερα, με καναπέ-κρεβάτι, βρίσκονται στον επάνω όροφο του σπιτιού κι έχουν ανάλαφρο στιλ, με παραδοσιακές και χειροποίητες πινελιές και ωραία θέα στον κάμπο της Μαντίνειας και στο χωριό από το μπαλκόνι και τα μεγάλα παράθυρα, ενώ οι τιμές τους ξεκινούν από € 100.

3 must στην περιοχή

Λούσιος forever

Το μονοπάτι που ενώνει τις μονές Φιλοσόφου και Προδρόμου σε περίπου 45 λεπτά και περνάει από γεφυράκια πάνω από τον ορμητικό Λούσιο είναι μια ωραία αφορμή για μύηση στην υπέροχη φύση της περιοχής.

Hot spot

Το cafe-bar «Τα Πάνω Κάτω» που έχει διδάξει την τέχνη του γλυκού, του ποτού και του live στη Δημητσάνα έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην κουζίνα του, με τη σεφ Ηρώ Σωτηρίου να χρησιμοποιεί τα ντόπια υλικά τόσο σε πληθωρικά πιάτα όπως η μανιταρόσουπα μέσα σε καρυδόψωμο όσο και για brunch. (6932336461)

Fun στο χιόνι

Το χιονοδρομικό του Μαινάλου είναι πλέον στα πάνω του (έχει το σουρεαλισμό του να κάνεις σκι παρέα με Ασιάτες!), οπότε είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη εκεί. Οι δάσκαλοι χρειάζονται προκράτηση, ενώ το σαλέ έχει ανακαινιστεί και μεγαλώσει.

© φωτογραφιών: Ντίνος Κόγιας

Δέσποινα Ζευκιλή