Η άλλη όψη του Τυμφρηστού μιλά στον φυσιολατρικό μας εαυτό και σέβεται το πορτοφόλι μας 27/01/2019

Της Κικής Βασσάλου

 Θέα του Τυμφρηστού από την πλευρά του Καρπενησίου
Θέα του Τυμφρηστού από την πλευρά του Καρπενησίου

Είναι κάτι μέρη μαγικά, εκεί ανάμεσα στα βουνά και τα πυκνά δάση, που δεν ξέρεις πού ανήκουν. Ο Τυμφρηστός, για παράδειγμα, το γνωστό μας Βελούχι· η μια μεριά του πατάει στην Ευρυτανία και η άλλη στη Φθιώτιδα. Απ΄τη μια μεριά δίνει γη στο Καρπενήσι με τη σχετική δημοφιλία και την αυξημένη κίνηση, και από την άλλη στην παρθένα φύση της δυτικής Φθιώτιδας, άγνωστης στους πολλούς και ιδανικός προορισμός για όσους αποζητούν εκείνο το ιδιαίτερο βουητό στα αυτιά που προκαλεί η απόλυτη ησυχία του βουνού.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι δυο όψεις του Τυμφρηστού δε συνδέονται και δε συνδυάζονται. «Εμείς από εδώ φτάνουμε στο Καρπενήσι σε ένα τέταρτο της ώρας, αλλά ο επισκέπτης θα χρειαστεί περίπου 20 με 25 λεπτά», λέει ο κ. Ηλίας Κιούσης, ο άνθρωπος πίσω από Δασικό Χωριό Λιβαδάκι στην «άλλη» πλευρά του βουνού και καλός γνώστης της περιοχής.

 Αν σας λείψει το σκι, το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου προσεγγίζεται εύκολα και από αυτήν την πλευρά του Τυμφρηστού
Αν σας λείψει το σκι, το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου προσεγγίζεται εύκολα και από αυτήν την πλευρά του Τυμφρηστού

Με ορμητήριο το δασικό χωριό, στο οποίο φτάνεις από τον κεντρικό δρόμο που συνδέει τη Λαμία με το Καρπενήσι με παράκαμψη δεξιά πριν από το χωριό Τυμφρηστός, η εκδρομή περιλαμβάνει γνωριμία με άγνωστα χωριά και οικισμούς με λιγοστούς κατοίκους και μεγάλη ιστορία, σημεία ελατόδασους, τα οποία είναι τόσο πυκνά ώστε χαρακτηρίζονται ως άβατα ακόμα και για τα ζώα, σημεία απ' όπου κατεβαίνουν ζωηρά και κελαρυστά τα νερά του Σπερχειού και των παραποτάμων του, και πεζοπορικές διαδρομές όλων των βαθμών δυσκολίας.

Ανάλογα με τη διαδρομή που επιλέγει κανείς, μπορεί να θαυμάσει τα γύρω βουνά (Καλλιακούδα, Χελιδόνα, Βαρδούσια, Οίτη, Όρθρυ), την επιβλητική οροσειρά των Αγράφων, ακόμη και τον κάμπο της Λαμίας.

 Το jeeping στο δάσος είναι μεγάλη απόλαυση για τους μυημένους
Το jeeping στο δάσος είναι μεγάλη απόλαυση για τους μυημένους

Σε τούτα τα μέρη, πάντως, ακόμα και οι πιο απλές διαδρομές με το αυτοκίνητο συνιστούν αξιοθέατο. Αυτές θα σας φέρουν σε χωριά, όπως το καστανοχώρι Μαυρίλο, όπου αξίζει να επισκεφθείτε τόσο τον μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου (17ος αιώνας), όσο και τον ανακατασκευασμένο, επισκέψιμο Μπαρουτόμυλο, έναν από τους 12 που λειτουργούσαν την περίοδο της Επανάστασης του 1821 στο χωριό. Εντυπωσιακή και η τεράστια πλατεία του Μαυρίλου όπου θα καθίσετε για καφέ στο παραδοσιακό καφενείο-παντοπωλείο Το Βελούχι (2236031880) ή για φαγητό στην ταβέρνα Μπαρουτόμυλος (2236031854).

Το Μαυρίλο ενώνεται με τη Μερκάδα, τη Μεγάλη Κάψη και τον Τυμφρηστό από τη μία, αλλά και το γραφικό Νεοχώρι από την άλλη – όλα τους χωριά με ωραίες μεγάλες πλατείες, ενδιαφέρουσες ιστορίες και καταπράσινο περιβάλλον. Στο χωριό Δίκαστρο, επίσης, ακολουθώντας άλλη διαδρομή, αξίζει να περάσετε μια βόλτα από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο (6972239109) με εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας και της Ρούμελης.

Πού να μείνετε

Δασικό Χωριό Λιβαδάκι (Μεγάλη Κάψη, 6973235188)
Είκοσι καλά εξοπλισμένα ξύλινα σπιτάκια και εστιατόριο στο ορεινό λιβάδι του Βελουχιού ανάμεσα σε δάση από έλατα και άγριες καστανιές. Ιδανικό ορμητήριο για πεζοπορικές διαδρομές, αλλά και για να εξερευνήσετε την άγνωστη Δυτική Φθιώτιδα.