Ο Νικόλας Στράγγας μας ξεναγεί στη δική του Κοπεγχάγη 10/01/2019

Περιδιαβαίνοντας τη ρομαντική προμενάδα του Nyvahn με τις πολύχρωμες προσόψεις ή το εντυπωσιακό amusement park Tivoli με τους υπέροχους κήπους και το λούνα παρκ, δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως εδώ που τώρα στριμώχνονται δεκάδες ντόπιοι κι επισκέπτες, χαζεύοντας μία από τις πιο δυναμικές μητροπόλεις της Ευρώπης, πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια βρισκόταν ένα μικρό και αδιάφορο ψαροχώρι των Βίκινγκ.

Κι όμως, όπως η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, έτσι και η Κοπεγχάγη είναι σαν μια ζωντανή απόδειξη των στροφών που μπορεί να πάρει η ιστορία ενός τόπου, με τη ραγδαία οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη που γνώρισε η πρωτεύουσα της Δανίας από το γύρισμα του 20ού αιώνα και μετά.

banner

Μια έκρηξη αρχιτεκτονικών τάσεων και στιλ στα ’70s-’80s έδωσε ώθηση αναγέννησης στο ήδη γοητευτικό νεοκλασικό πρόσωπο με το οποίο την είχε προικίσει η σχεδόν ολοκληρωτική της ανοικοδόμηση στις αρχές του 19ου αιώνα, μετατρέποντάς τη σε σύγχρονο παράδεισο των urbanistas. ­

Παράλληλα οι fashionistas βρίσκουν την όασή τους στις ζωντανές βιτρίνες, που είναι οι δρόμοι μερικών από τις πιο posh γειτονιές της Ευρώπης, ενώ ο γαστρονομικός μετεωρίτης που προσγειώθηκε σε αυτήν το 2003 με τη μορφή του «Noma» (λειτουργεί ξανά μετά το επαναλανσάρισμά του στις αρχές του 2018) προκάλεσε ripple effect αρκετά επιδραστικό, ώστε τα μενού ακόμη και των πιο ταπεινών εστιατορίων της να επιφυλάσσουν εκρήξεις γευστικής ικανοποίησης για τους foodies στο προσκύνημά τους στην Κοπεγχάγη.

Ένα σαγηνευτικό ολοζώντανο κράμα αστικής κουλτούρας είναι, λοιπόν, αυτό που ξεχύνεται στις λεωφόρους και τις πλατείες μιας πόλης που έχει κατά πολύ ξεπεράσει σε θέλγητρα το σήμα κατατεθέν της Μικρής Γοργόνας. Πάρκα, μουσεία και ανοιχτές αγορές λειτουργούν ως σημεία συνάντησης ενός κοσμοπολίτικου μωσαϊκού ανθρώπων και τάσεων. Ιδανικός ξεναγός σε όλα αυτά ένας από τους πιο δημιουργικούς πολίτες της Κοπεγχάγης, ο Νικόλας Στράγγας.

banner

Celebrity pastry chef όχι μόνο στην Ελλάδα (χάρη στο πρόσφατο «Bake Off Greece») αλλά και στην πατρίδα που έχει επιλέξει εδώ και μιάμιση δεκαετία, ο Πειραιώτης ζαχαροπλάστης βρέθηκε στην Κοπεγχάγη ως συνεργάτης του ομίλου Hilton, αλλά κατάφερε να κατακτήσει ολόκληρη τη χώρα, γλυκαίνοντας τους Δανούς με τα εμπνευσμένα χρωματιστά μακαρόν του.

Στα διαλείμματα από τον επανασχεδιασμό της υπερδημοφιλούς Dessert Boutique του, η οποία ετοιμάζεται για το δικό της επαναλανσάρισμα σε κομβικό σημείο στο κέντρο της πόλης, ο Νικόλας μας αποκάλυψε μερικά από τα δικά του αγαπημένα locations εκεί.

Η Κοπεγχάγη του Νικόλα

Βόλτες στην πόλη

Η Κοπεγχάγη είναι ιδανική για βόλτες με ποδήλατο· νοικιάστε ένα ποδήλατο από τα διάφορα σημεία πάρκινγκ ποδηλάτων και ανακαλύψτε όλες τις ομορφιές της. Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε δύο από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης: το Frederik’s Church ή αλλιώς Marble Church και το παλάτι Amalienborg. Το πάρκο Tivoli με τους κήπους και τα θεάματα αλλά και τις πολλές επιλογές φαγητού ενδείκνυται για όλη την οικογένεια, ενώ το Frederiksberg Park είναι ιδανικό για περίπατο – ειδικά αν ο καιρός είναι καλός.

Επίσης, μην προσπεράσετε την ξενάγηση με καραβάκι στα κανάλια, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να δείτε ένα άλλο, πανέμορφο πρόσωπο της πόλης. Το μεσημέρι είναι η καλύτερη ώρα για μια βόλτα στην ανοιχτή αγορά TorvehallerneKBH, για να απολαύσετε streetfood και να αγοράσετε εκλεκτά προϊόντα. Το πιο hipster σημείο, εκεί όπου χτυπά η urban καρδιά της Κοπεγχάγης είναι η παλιά αγορά Kodbyens Fiskebar – το meatpacking district, που είναι γεμάτο εστιατόρια, bars και καφέ.

Γευστικά must

Η ημέρα στην Κοπεγχάγη δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει με τον καλύτερο καφέ της στα «Coffee Collective», μια μίνι αλυσίδα με πανέμορφα καταστήματα σε διάφορα σημεία. Ύστερα αφεθείτε σε έναν περίπατο στην καρδιά της πόλης και σίγουρα θα οδηγηθείτε στο «Mirabelle», έναν δροσερό, μοντέρνο φούρνο όπου θα δοκιμάσετε το πιο γευστικό βιολογικό ψωμί αλλά και το πιο λαχταριστό κρουασάν! Ουρές σχηματίζονται κι έξω από το «Juno the Bakery» (Arhusgade 48) , το φούρνο που άνοιξε ο πρώην σεφ του «Noma» Emil Glaser με την κοπέλα του, ενώ για κάτι πιο ζουμερό δοκιμάστε τα διάσημα δανέζικα ανοιχτά σάντουιτς στο εστιατόριο «Selma».

Το καλύτερο μπέργκερ θα το βρείτε στο «Tommis Burger Joint», την καλύτερη πίτσα με τυριά και αλλαντικά αποκλειστικά δικής τους παραγωγής στο «BÆST», ενώ για cakes επισκεφθείτε το κλασικό «La glace».

Ως μία από τις αδια­μφισβήτητες σύγχρονες πρωτεύουσες της υψηλής γαστρονομίας, η Κοπεγχάγη ενδείκνυται για γευστικές υπερβάσεις: για μια εμπειρία 3 αστεριών Michelin κλείστε τραπέζι στο «Geranium» και ολοκληρώστε τη βραδιά σας με κοκτέιλ σε όμορφη ατμόσφαιρα στο «Bronnum», στο «Ruby», ή στο «Balderdash».

Πού να μείνετε

Ολοκαίνουργιο entry στο χάρτη της διαμονής το πεντάστερο boutique ξενοδοχείο «Herman K», συνδυάζει τον industrial chic σχεδιασμό με το βιομηχανικό παρελθόν του κτιρίου, ενώ το τριώροφο εστιατόριο «Roxy» προσφέρει fine dining εμπειρία με υπογραφές-εγγύηση. Ακριβώς πάνω στο ­πολύχρωμο λιμάνι της πόλης, το «71 Nyvahn Hotel» έχει για αδιαμφισβήτητο ατού την εξαιρετική του τοποθεσία, ενώ ο σχεδιασμός του έχει χαρακτήρα και το εστιατόριό του είναι από τα δυνατά της περιοχής.

Ακριβώς στο κέντρο της Κοπεγχάγης, το hostel της γνωστής αλυσίδας «Generator», σε κτιριακό συγκρότημα σχεδιασμένο αρχικά από τον Philippe Starck, συνδυάζει προσιτές τιμές με ντιζάιν, ενώ το «Nobis Hotel» βρίσκεται δίπλα στους κήπους Tivoli και ξεχωρίζει για το πολυτελές δανέζικο ­ντιζάιν του.

Ιωσήφ Πρωϊμάκης

banner
banner