Ο Κίσαβος είναι το πιο καλά κρυμμένο ορεινό μυστικό! 30/12/2018

Από την Κική Βασσάλου

 Τα Αμπελάκια είναι από μόνα τους προορισμός
Τα Αμπελάκια είναι από μόνα τους προορισμός

Είναι από τα βουνά εκείνα που μπορείς να εξερευνήσεις κυριολεκτικά από την κορφή ώς τα νύχια, χωρίς απαραιτήτως να είσαι δεινός ορειβάτης. Κατάφυτος, ήπιος και φιλικός, ο Κίσσαβος, γνωστός και ως Όσσα, ανήκει ολόκληρος στη Θεσσαλία και απλώνεται στα βορειοανατολικά του νομού Λάρισας και νότια των Τεμπών. Εύκολα προσβάσιμος από διάφορα σημεία του νομού είναι ένα βουνό που αποκαλύπτεται εύκολα στον επισκέπτη, αρκεί ο τελευταίος να μην επιζητά το ρίσκο.

Απαραίτητη προϋπόθεση, λοιπόν, για τους χειμερινούς εκδρομείς που δεν διαθέτετε ψηλό αυτοκίνητο με δυνατότητα για off road διαδρομές, είναι να έχετε μαζί σας αλυσίδες, να ακολουθείτε την πεπατημένη και να συμβουλεύεστε πάντοτε τους ντόπιους για την κατάσταση του οδικού δικτύου μεταξύ των χωριών. Κατα τ' άλλα, εξοπλιστείτε με ζεστά πανωφόρια, κασκόλ, γάντια και σκουφιά και απολαύστε τα πυκνά δάση από έλατα, οξιές, δρύες, κρανιές, σφενδάμια και καστανιές, τα άφθονα κρυστάλλινα νερά, και τα σημεία εκείνα όπου η θέα από ψηλά θα σας κόψει την ανάσα.

Στη συντροφιά των Αμπελακίων

 Must η επίσκεψη στο αρχοντικό του Γεώργιου Σβαρτζ
Must η επίσκεψη στο αρχοντικό του Γεώργιου Σβαρτζ

Με πολύ εύκολη πρόσβαση από την εθνική οδό που ενώνει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη, στο ύψος των Τεμπών, μια παράκαμψη θα σας οδηγήσει ύστερα από 5 χιλιόμετρα περίπου στα Αμπελάκια. Προορισμός από μόνος του ετούτο το χωριό του Κισσάβου με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη μακρά ιστορία, αξίζει κάμποσο από το χρόνο σας, αφού τα αξιοθέατά του δεν περιορίζονται μονάχα στα πετρόχτιστα σπίτια του και τη μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία.

Ιστορικός οικισμός, καθώς εδώ ιδρύθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός στον κόσμο (η «Κοινή Συντροφία και Αδελφότης των Αμπελακίων»), ο οποίος προέκυψε από τη βασική δραστηριότητα των κατοίκων τον 18ο αιώνα, ήτοι τη βαφή των νημάτων από το φυτό ριζάρι, διαθέτει ουκ ολίγα σημεία ενδιαφέροντος, όπως το αρχοντικό του Γεώργιου Σβαρτζ (Μαύρου), χτισμένο το 1798 (2495093320), το Λαογραφικό Μουσείο (2495093090), το Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940-1949 όπου λειτουργούσε το παράνομο τυπογραφείο του Ε.Α.Μ. Κισσάβου (2495093455) και το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς που στεγάζεται στο Παλιό Υφαντουργείο Κληροδοτήματος Αστερίου Αλεβίζου (2495093147).

Επίσης αναζητείστε τον ναό του Αγίου Γεωργίου με το ξυλόγληπτο τέμπλο και οδηγείστε 3 χιλιόμετρα έξω από το χωριό μέχρι τον Προφήτη Ηλία για την ανεπανάληπτη θέα στην κοιλάδα των Τεμπών. Για φαγητό ο Πλάτανος (2495093130), ο Τάκης (2495093462) και το Αρχοντικό (6947429252) σερβίρουν νόστιμα μαγειρευτά και καλοψημένα κρεατικά με όλα τα παρελκόμενα.

Village hopping

 Κατάφυτος, ήπιος και φιλικός, ο Κίσσαβςο κρύβει όμορφα χωριά όπως η Μελιβοία
Κατάφυτος, ήπιος και φιλικός, ο Κίσσαβςο κρύβει όμορφα χωριά όπως η Μελιβοία

Με ορμητήριο τη Λάρισα αυτή τη φορά και ακολουθώντας την επαρχιακή οδό προς Αγιόκαμπο, η Ανατολή (παλαιότερη ονομασία Σελιτσάνη) είναι το ορεινότερο χωριό του Κισσάβου (960 υψόμετρο). Θέλει κόπο να φτάσεις εδώ πάνω και αντοχή στις στροφές. Τόσο η θέα όμως από το σύνολο σχεδόν της διαδρομής, όσο και το ίδιο το χωριό, περιποιημένο και πανέμορφο, αποζημιώνουν για την όποια ταλαιπωρία. Περιήγηση, φωτογραφίες και ένα τσιπουράκι με μεζέ στο καφενείο της Ευθυμίας (2494081296) γεμίζουν ευχάριστα το χρόνο στην Ανατολή, ενώ πριν πιάσετε την κατηφόρα αξίζει και μια επίσκεψη στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, για να προμηθευτείτε βιολογικά προϊόντα από τη φάρμα που λειτουργεί η μονή (2494081289).

Η επιστροφή από εδώ γίνεται προς Μεγαλόβρυσο και καταλήγει στο Μεταξοχώρι. Νιβόλιανη, όπως ήταν η παλιά ονομασία του Μεγαλόβρυσου, σήμαινε ουράνια πόλη, και όχι άδικα, αφού υπάρχουν σημεία όπου η θέα είναι ανεμπόδιστη. Στα 600 υψόμετρο, με πάμπολλα πλατάνια, πετρόχτιστες βρύσες και κάμποσα ξωκκλήσια, το Μεγαλόβρυσο έχει λίγη ζωή από τους αγρότες κυρίως κατοίκους του τον χειμώνα και πολύ περισσότερη το καλοκαίρι. Έχει όμως και μια πολύ καλή ταβέρνα, την Νιβόλιανη (6946726315), εξαιτίας της οποίας η κίνηση ενισχύεται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

Το Μεταξοχώρι (300 υψόμετρο, παλαιότερη ονομασία Ρέτσιανη) που θα συναντήσετε αμέσως μετά έχει όψη παραδοσιακή και αύρα καλλιτεχνική. Απέχοντας μόλις 1,5 χλμ. από την Αγιά, με εύκολη πρόσβαση τόσο στα παράλια της Λάρισας όσο και στην πόλη, είναι από τα δημοφιλή χωριά της περιοχής, με πλούσια ιστορία, οικονομική δραστηριότητα που κρατά αιώνες (βιοτεχνία μεταξωτών και βαμβακερών ήδη από τον 17ο αιώνα) και ένα παρόν κατά το οποίο συνυπάρχει η αγροτική ανάπτυξη με την τουριστική.

Είναι χωριό που έρχεσαι και κοντοστέκεσαι το Μεταξοχώρι. Καθίστε στα καφενεία της μεγάλης πλατείας και περιηγηθείτε στα καλντερίμια του ανάμεσα σε διατηρητέα αρχοντικά και παλιές εκκλησίες, μυρίστε τη χειμωνιάτικη φύση και αφουγκραστείτε τους ήχους της. Κάποιος λόγος θα υπάρχει που έχει αγαπηθεί αυτός ο τόπος από τόσους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων. Φεύγοντας και από εδώ μπορείτε να συνεχίσετε προς τις κοντινές και κυρίως κατάφυτες Μελιβοία και Άνω Σωτηρίτσα, που αγναντεύουν το Αιγαίο από ψηλά. Στη δεύτερη θα βρείτε το καπηλομαγειρείο – όπως συστήνεται – Κάπιστα (2494031100) για νόστιμα και καλοψημένα ντόπια κρεατικά πλάι στο αναμμένο τζάκι.

Ο δρόμος προς την κορυφή

 Στο δρόμο για την κορυφή, θα συναντήσετε το Καταφύγιο Κισσάβου
Στο δρόμο για την κορυφή, θα συναντήσετε το Καταφύγιο Κισσάβου

Ωραία η περιήγηση στα χαμηλά και τα ψηλά του βουνού, αλλά μήπως έφτασε η ώρα για την κορυφή; Καιρού επιτρέποντος ο Κίσσαβος προσφέρει αυτή τη δυνατότητα και στους ορειβάτες της πρώτης φοράς, γι' αυτό μη χάσετε την ευκαιρία. Η διαδικασία έχει ως εξής: κατευθύνεστε με το αυτοκίνητο προς το χωριό Σπηλιά και έπειτα συνεχίζετε προς το Καταφύγιο Κισσάβου (θέση Κάναλος, 1.600μ., 2410533886, 6984252932, 6979988954), όπου και αφήνετε το αυτοκίνητο.

Το καταφύγιο λειτουργεί από τον Ορειβατικό Σύλλογο Λάρισας, προσφέρει φαγητό και φιλοξενία. Από εδώ θα ακολουθήσετε τη σήμανση Ο2 που οδηγεί, πεζοπορώντας σε καλά διαμορφωμένο μονοπάτι χωρίς μεγάλη κλίση, έως την κορυφή Προφήτης Ηλίας σε υψόμετρο 1978. Απέναντι ο επιβλυτικός Όλυμπος και από κάτω ο απέραντος κάμπος της Λάρισας. Ο αέρας ψυχρός, οι εικόνες γεμάτες, η αίσθηση μοναδική.

Κι αν δεν είστε για την κορυφή, όμως, δεν πειράζει. Υπάρχει πάντοτε η επιλογή να χαρείτε το δάσος στο Αριόπρινο· μια φανταστική τοποθεσία που γνωρίζουν πολύ καλά οι ντόπιοι και την οποίο θα προσεγγίσετε οδηγώντας από τα παράλια του νομού, αφού περάσετε την ωραία Καρύτσα.

Πυκνό δάσος για βόλτα και εξερεύνηση αλλά και μια ανοιχτωσιά όπου λειτουργεί το ομώνυμο πολύ συμπαθητικό cafe και ταβέρνα συνιστούν τα απαραίτητα συστατικά μιας επιτυχημένης εκδρομής. Χειμώνας γαρ, κάντε ένα τηλεφώνημα στο Αριόπρινο (6978686734) προτού ξεκινήσετε. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται με τον καιρό στο βουνό.

Πού να μείνετε

 «Dohos Hotel Experience»
«Dohos Hotel Experience»

Αρχοντικό Σουλιώτη (Μεταξοχώρι, 2494022040).
Ξενώνας με χαρακτήρα σε διατηρητέο αρχοντικό του 19ου αιώνα που σέβεται την παράδοση και αγαπά την τέχνη.

Dohos Hotel Experience (Καρύτσα, 2495092001)
Μοντέρνο και πολυτελές με φανταστική θέα στο Αιγαίο και άμεση πρόσβαση στο βουνό.

Ξενοδοχείο Μετόχι (Σπηλιά, 2495090903).
Πετρόχτιστο και περιποιημένο ξενοδοχείο με πολύ φιλική εξυπηρέτηση.