Next stop Ζαγοροχώρια: όλα όσα πρέπει να ζήσετε 21/11/2018

Από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, καλοδιατηρημένη αρχιτεκτονική, παραδοσιακό χαρακτήρα και μοναδικό φυσικό τοπίο. Τα 46 ορεινά πετρόκτιστα χωριά στα βόρεια των Ιωαννίνων, με φόντο την επιβλητική χαράδρα του Βίκου, είναι αυτή την εποχή στα καλύτερά τους και να τι δεν πρέπει να χάσεις.

banner

Φυσιολατρικό homage στο φαράγγι του Βίκου

Επιβλητικό τοπίο, έχει κερδίσει μια θέση στο Βιβλίο Γκίνες, καθώς το βάθος του ξεπερνά τα 900 μ. και το άνοιγμα στο στενότερο σημείο του είναι 1.100 μέτρα.

Μονοδένδρι forever

Δημοφιλές χωριό, κλασική βάση διαμονής, με πολλές προτάσεις διαμονής και φαγητού. Στα συν η εύκολη πρόσβαση που παρέχει στο φαράγγι του Βίκου.

banner

Επίσκεψη στο Ίδρυμα Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής

Ιδρύθηκε το 1841 στο Μονοδένδρι από τους αδερφούς Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη, οι οποίοι κατάγονταν από το χωριό, και αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά εθνικά κληροδοτήματα. Εκεί λειτουργεί και η Ριζάρειος σχολή με σκοπό τη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών. Τέλος, λειτουργεί και το Ριζάρειο Κέντρο Εκθέσεων και Συναθροίσεων στο Αρχοντικό Πανταζή που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Eκδρομή στην Αρίστη

Από τα ομορφότερα πετρόχτιστα χωριά, με ωραίους ξενώνες, κρύβει στα «σπλάχνα» της τον ποταμό Βοϊδομάτη, που περνά από το φαράγγι του Βίκου και αποτελεί βάση για rafting για αρχάριους.

Προσκύνημα στη Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας

Βρίσκεται στην Αρίστη και είναι χτισμένη πάνω σε βράχο, δίπλα στον Βοϊδομάτη ποταμό. Διαθέτει εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.

Μικρό ή Μεγάλο Παπίγκο;

Τα πιο γνωστά χωριά-αδερφάκια του Ζαγορίου κλέβουν την παράσταση – και δικαίως. Το Μεγάλο Παπίγκο προσφέρει πολλές επιλογές διαμονής, φαγητού και ποτού ελκύοντας πολλούς και διαφορετικούς ταξιδιώτες. Το Μικρό Παπίγκο, εκεί που τελειώνει ο δρόμος, απευθύνεται περισσότερο σε όσους θέλουν να χαλαρώσουν σε όμορφους ξενώνες με απλό και νόστιμο φαγητό. Από την «πίσω πόρτα του» ξεκινούν οι πεζοπορικές διαδρομές για τη Δρακολίμνη Τύμφης.

Σαφάρι γεφυριών στους Κήπους

Το χωριό με τα πολλά όμορφα γεφύρια βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και προσφέρεται ως βάση για εξερεύνηση της περιοχής. Must για εξερεύνηση είναι το γεφύρι του Κοντοδήμου, το τρίτοξο γεφύρι του Πλακίδα, το γεφύρι του Κόκκορου, ενώ αξίζει μία επίσκεψη και το Λαογραφικό Μουσείο του Αγάπιου Τόλη (26530-71826).

Εξόρμηση στο Καπέτσοβο

Χωριό – μινιατούρα με ξεχωριστή θέση στον ταξιδιωτικό χάρτη. Χτισμένο αμφιθεατρικά με έντονο το στοιχείο της πέτρας, είναι κλασική στάση ανεφοδιασμού για τοπικά προϊόντα.

Sightseeing στην Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου

Το εντυπωσιακό αυτό κτίριο χτίστηκε το 1861 (από κληροδότημα των Καπεσοβιτών αδερφών Πασχάλη) για να φιλοξενήσει το σχολείο του χωριού, το οποίο λειτούργησε μέχρι το 1985. Σήμερα λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο αλλά και ως πολυχώρος. Διαθέτει επίσης βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και την περίφημη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή.

Δες τη θέα απο το Βραδέτο

Σε υψόμετρο 1.350 μ., είναι το υψηλότερο χωριό του Ζαγορίου, με απεριόριστη θέα κι ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα, τη Σκάλα του Βραδέτο. Επίσης, λίγο έξω από το χωριό ένα πολύ καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι οδηγεί στο ομορφότερο «μπαλκόνι» στο φαράγγι του Βίκου, στη θέση Μπελόη.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα Ζαγοροχώρια στο αναλυτικό μας guide εδώ.


Δείτε τα 48 καλύτερα ξενοδοχεία στα Ζαγοροχώρια αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ.


Δείτε τα 19 καλύτερα εστιατόρια στα Ζαγοροχώρια αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ.